Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

лгбт

.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
17.12.2019
Размер:
26.82 Кб
Скачать

Існують різні варіанти абревіатури ЛГБТ. Найбільш часто зустрічається зміна букв (LGBT) і (GLBT)[18]. Незважаючи на ідентичність, варіант ЛГБТ може носити більш феміністичний відтінок, оскільки ставить на перше місце букву Л, що позначає лесбійок[18]. Якщо в співтовариство не включені трансгендери, може вживається назва ЛГБ (LGB)[18][21]. Крім цього, в назву ЛГБТ можуть додаватися додаткові літери, наприклад ЛГБТК (LGBTQ), буква К позначає представників квір-культури (англ. Q - queer). Також можливий варіант LGBTQQ. У даному випадку остання літера позначає визначився (англ. Q - questioning), у зв'язку з цим наприкінці часто ставиться знак питання — LGBTQ?[22][23][24]

Серед додаткових букв абревіатури LGBT можуть бути «U» (відангл. unsure — невпевнений), «C» (від англ. curious (bi-curious) — експериментує), «I»(від англ. intersexual — інтерсексуал), додаткова «T»(від англ. transvestite — трансвестит), «TS» або «2»(від англ.Two-Spirit — термін, що позначає бердаче), «A» або «SA»(Альянс геїв і гетеросексуалів), додаткова «А»(від asexual — асексуал)[25][26][27][28][29]. Також можуть бути присутні букви «P» (від англ. pansexual — пансексуал), «H» (англ. HIV-affected — ВІЛ-позитивний) і «O» (від англ. others — інші)[18][30].

Незважаючи на те, що кількість і порядок букв в абревіатурі не закріплений і кожен його вказує так, як йому подобається[18], найчастіше більшість представників ЛГБТ-спільноти «вкладається» в перші чотири літери[31]. Так пансексуалів, хто не визначився і квір об'єднують під терміном бісексуали[32], а інтерсексуалів нерідко об'єднують з трансгендерами[18].

Серед афро-американців існує термін «SGL» (абр. від англ. Same Gender Loving — люблячий свою стать), який використовується з метою дистанціювання від домінування «білого» ЛГБТ-спільноти[33]. Термін «МСМ» (абр. від англ. Men who have Sex with Men — чоловіки, які практикують секс із чоловіками) використовується для позначення чоловіків, постійно або періодично мають сексуальні контакти з іншими чоловіками, без відносно їх сексуальної орієнтації[34][35].

В 2000-х були зроблені спроби об'єднати різновиди сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності під один єдиний «зонтичний» термін. У журналі Anything That Moves[en] вперше була використана абревіатура FABGLITTER (Fetish, Allies, Bisexual, Gay, Lesbian, Intersexed, Transgender, Transsexual Engendering Revolution) Термін буквально можна перекласти, як «транссексуальність гендерна революція фетишистів, союзників, бісексуалів, геїв, лесбійок, інтерсексуалів і трансгендерів». Незважаючи на спробу, термін так і не знайшов загального визнання[36]. Інший акронім який також не знайшов популярність — QUILTBAG (Queer / Questioning, Undecided, Intersex, Lesbian, Trans, Bisexual, Asexual, Gay)[37]. Іноді можна зустріти абревіатуру 'LGBTetc' (ЛГБТітд), яка використовується для укороченого позначення всіх представників ЛГБТ-спільноти

1996 року Журнал “Один з нас” - перше зареєстроване друковане видання, як офіційний ЗМІ. Перший примірник цього ЛГБТ-видання побачив світ 19 грудня 1996 року. У попередні роки журнал «Один з нас» вільно продавався у Києві, обласних центрах, великих містах України та за підпискою. Зараз видання не видається.

15 березня 1996 року МОЗ України видає Наказ, відповідно до якого вперше в історії незалежної України з’явився документ, який почав регулювати питання зміни (корекції) статевої належності. Наказ втратив чинність на підставі Наказу Міністерства охорони здоров’я N 60 від 03.02.2011.

4 квітня 1998 року відкриття першого у Києві та Україні гей-клуб в приміщенні ДК “Росток” (назва «Big boy club», з 2002 р - «Андрогін»). Клуб закрився на початку 2014 року.

17 квітня 2000 року - зареєструвало першу суто лесбійську організацію України – «Жіноча мережа». Учасниці організації влаштовували флешмоби, літні табори для лесбійок, акції «Пробіг заради життя», активно брали участь у адвокації прав ЛГБТ. На сьогодні організація фактично припинила своє існування.

Жовтень 2001 року “Сонячний зайчик” В рамках Київського міжнародного кінофестивалю «Молодість» вперше продемонстрували підбірку фільмів «Інше кохання», яка була присвячена питанням життя ЛГБТ-спільноти. Ця ЛГБТ-програма, яка згодом отримала постійну назву «Сонячний зайчик», стала другою у світі квір- програмою в рамках кінофестивалів, після знаменитого «Teddy Award» на Берлінському МКФ.

22 березня 2005 року МАУП відрахувала зі своїх лав студента-гея за те, що він поширював серед однокурсників листівки з закликом до захисту прав геїв і лесбійок. Відрахований студент подав до суду позов проти МАУП. Голосіївський суд прийняв рішення на користь студента, зобов’язавши МАУП виплатити йому компенсацію у розмірі 600 гривень (120 доларів).

20 червня 2011 року Копіювання російської заборони гей-пропаганди Цього дня законопроект № 8711 був вперше зареєстрований у Верховній Раді. Авторами закону виступили 6 депутатів з усіх фракцій парламенту (КПУ, НУ-НС, БЮТ, Партія регіонів), окрім «Блоку Литвина». Поправки передбачали заборону виробництва і поширення продукції, що «пропагує гомосексуалізм».

2014 рік

4 липня 2014 - Марш рівності скасовано, через відмову міліції забезпечити безпеку учасників.

29 жовтня 2014 року невідомі підпалили кінотеатр "Жовтень" під час показу ЛГБТ-фільму. Згодом двох хлопців визнають хуліганами та дадуть умовний вирок, суд не визнає їх винними у пожежі.

У 2014 році вперше за час існування інституту Омбудсмана у щорічній доповіді за 2013 рік з’явився спеціальний підрозділ «Дискримінація за ознакою сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності».

2015 рік

25 березня 2015 року Кабмін схвалив проект Національної стратегії у сфері прав людини та подав його в установленому порядку на розгляд Президенту України. До проекту Нацстратегії було включено окремий розділ "Подолання дискримінації".

24 квітня 2015 року - відбулась перша в Україні конференція батьків, які мають ЛГБТ-дітей. Конференцію відвідала Євродепутатка Ульріке Луначек та в ефірі ukrlive.tv заявила: ЄС не піде на спрощення візового режиму з Україною без захисту ЛГБТ від дискримінації.

05 червня 2015 - Історична заява Президента України. Петро Порошенко запевнив, що ставиться до гей-прайду як християнин, та як президент-європеєць.

6 червня 2015 - Марш рівності відбувся на Оболенські набережні під пильною охороною з боку правоохоронців. Марш зазнав нападу збоку радикально налаштованих людей.

13 серпня 2015 в Одесі заборонили марш рівності. 15 серпня 2015 року на Queer Home в Одесі напали невідомі з петардами під ЛГБТ-конференції в рамках якої був запланований Марш рівності. Постраждалих нема.

13 вересня 2015 Елтон Джон закликав українців бути терпимими до ЛГБТ, під час форуму Ялтинської європейської стратегії (YES).

31 жовтня 2015 року - в PinchukArtCentre відкрилась ЛГБТ-виставка «Патріоти, Громадян и, Коханці...», персональна виставка художника Карлоса Мотти. Це перша в Україні виставка присвячена ЛГБТ, яка тривалий час буде доступною на загал.

22 жовтня 2015 року - В Києві пройшла перша в Україні Міжнародна конференція «Трансгендерність у соціальному та медичному контексті»

12 листопада 2015 року - Народні депутати України ухвалили законопроект №3442 "Про внесення змін до Кодексу законів про працю України (щодо гармонізації законодавства у сфері запобігання та протидії дискримінації із правом Європейського Союзу)". Ним передбачається заборона дискримінації за ознаками сексуальної орієнтації та ґендерної ідентичності у Трудовому кодексі.

29 грудня 2015 році - У 2017 році в Україні можуть бути легалізовані одностатеві партнерства. Це передбачено планом з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини на період до 2020 року.

2016 

10 березня 2016 року - На засідання Уряду  було скасовано рішення Кабінету міністрів України про прийняття розпорядження Кабінету Міністрів "Про призначення Буковинського А.Й. Урядовим уповноваженим з питань сім'ї". Це стало можливим після викриття ЛГБТ-порталом гомофобних заяв Буковинського.

19 березня 2016 року - Львівський окружний адміністративний суд заборонив проведення 19 березня акцій на площі перед оперним театром на проспекті Свободи, таким чином заборонивши проведення Фестивалю рівності

13 квітня 2016 року - В Києві відбулося перше символічне гей-весілля, що отримало суспільний розголос. 

26 квітня 2016 року - В Києві презентували Проект закону про цивільні партнерства.

Лгбт і релігія

. Це означає, що держава відокремлена від церкви та від релігійних організаційСвітська держава — та, яка однаково ставиться до віруючих різних релігій і конфесій, до невіруючих взагалі, держава, в якій церква виконує виключно свою соціально призначену функцію — допомагає громадянам задовольняти свої релігійні потреби. Водночас, сьогодні в Україні інститут церкви намагається впливати на державну політику та різні сфери управління. Наприклад, 11 листопада 2015 року Архієпископ і Митрополит Львівського УГКЦ Ігор Возьняк звернувся до Комітету з питань охорони здоров’я Верховної Ради України щодо неприпустимості виключення з Конституції України визначення шлюбу як союзу чоловіка і жінки та появи нового визначення «сексуальна орієнтація», а також законодавчого захисту життя людини від зачаття до природної смерті.

Окремі ж прогресивні священники, навпаки, все частіше стають на захист гомосексуальності та здорового глузду.

Так, нещодавно пастор Української Автокефальної Православної церкви Яків Кротов на своїй сторінці в соціальній мережі Фейсбук в дописі від 30 червня 2015 року сказав наступне:

«...Пример ЛГБТ блистательно выявляет неумение большинства христиан понимать Священное Писание. Но это мелочь. ...Как и в случае с Галилеем, вопрос не веры и пола, веры и текста, а веры и науки. Если гомосексуальность является врожденным свойством, то гомосексуальное поведение не является греховным (разумеется, не считая его агрессивных форм — но и гетеросексуальное поведение не греховно только в неагрессивных формах). И чем жёстче сторонники греховности гомосексуальности настаивают на том, что это свойство не врождённое, тем слабее их позиция — потому что учёные всё решительнее настаивают на врождённости. В итоге — я вижу массу примеров однополых браков, которые куда более брачные, чем многие гетеросексуальные. Это факт. Так что, я буду переть против фактов?! Так я, чего доброго, и против факта существования Бога попру...»

Крім того, під час засідання Робочої групи Конституційної Комісії з прав, свобод та обов’язків людини і громадянина, яке відбулося 2 жовтня 2015 року, Олекса Петрів, представник Всеукраїнської ради церков і релігійних організацій, сказав наступне: «Всеукраїнська рада церков і релігійних організацій в цілості і всі конфесії, які є, 18, що до неї входять, зокрема кожна проти дискримінації, в тому числі і за різними ознаками, включаючи сексуальну. В своїх постулатах релігійних ми маємо інші погляди, але що стосується системи функціонування держави, то тут мови не може бути однозначно». Заборона одностатевим парам офіційно реєструвати свої відносини нагадує сторінки з жорстокого минулого, коли заборонялися шлюби між представниками різної раси, конфесії і соціального класу. 

Також можна додати, що реєструвати одностатеві партнерства дозволено у Нідерландах, Бельгії, Іспанії, Канаді, Норвегії, Швеції, Данії, Франції, США, тощо. 

Саме реєстрація одностатевих партнерств відкриє для гомосексуалів можливість отримати права, які мають інші громадяни України. 

Спільна сумісна власність — це спільна власність двох або більше осіб без визначення часток кожного з них у праві власності. Майно, набуте в результаті спільної праці та за спільні грошові кошти членів сім'ї, є їхньою спільною сумісною власністю, якщо інше не встановлено договором, укладеним у письмовій формі.

Це право, якого не мають одностатеві пари, навіть якщо вони собі тихенько живуть разом усе життя і не заявляють публічно про те, ким вони є. 

Право на успадкування майна. Право, яке логічно витікає із попереднього. Адже, як таке може бути, що люди, котрі усе життя прожили разом, не можуть успадкувати майно партнера/партнерки у разі його/її смерті. 

Також одностатеві партнери/партнерки не можуть скористатися правом не свідчити у суді проти своєї коханоюї людини, адже їхні відносини не зареєстровані. Більше того, навіть якщо дві людини прожили разом усе життя, спокійно і нікому не кажучи про свою орієнтацю, вони навіть не зможуть скористатися елементарним правом розпоряджатися тілом партнера/партнерки у разі його/її смерті. Це вже не кажучи про такі права, як спільне батьківство і виховання прийомних дітей, право на соціальне забезпечення та пільги. 

Як ми бачимо, теза “ми до вас толерантно ставимося, але сидіть вдома і займайтесь там своїми справами” спростовується вже після переліку основних прав людини, які недоступні ЛГБТ у нашій країні, тому ці люди не можуть спокійно жити простим життям, адже для початку треба вибороти права на власне життя.