Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

микро

.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
17.12.2019
Размер:
15.33 Кб
Скачать

1 слайд

Мікроорганізми являються прекрасною природною моделлю для наукових досліджень

Для з’ясування міри впливу умов космосу на здоров’я людини при дослідженнях було недостатньо навіть самої точної реєстрації життєвих процесів собак. Адже, Якою мірою умови космічного польоту впливають на життєздатність окремих клітин багатоклітинного організму?

2 слайд

Складна ,комплексна селекція

Розпочалась складна, комплексна селекція мікроорганізмів.

По перше відібрані мікроорганізми повинні бути абсолютно безпечними для здоров’я людини.

По-друге відбір проводили серед бактерій, що були здатні створювати спори. По-третє деякі з них повинні бути анаеробами.

Вчені шукали мікроорганізми, що відрізняються якоюсь однією яскравою рисою, наприклад здатністю різко міняти хімічний склад живильного середовища. Використовуючи цю властивість, можна було б за допомогою приладів судити на відстані про самопочуття бактерій в польоті.

3 слайд

Мікрокосмонавти- жива шкала для реєстрації різних доз випромінювання

Ще одною перевагою бактерій над тваринами є неоднакова чутливість клітин до космічних променів і діапазон ії дуже великий: від десятих часток рентгена до десятків тисяч рентген. Мікрокосмонавтів підібрали так, щоб створити з них живу шкалу для реєстрації різних доз випромінювання: починаючи від тих, які здатні виносити випромінювання величезної інтенсивності, і закінчуючи бактеріями, чутливими до нікчемних доз.

4 слайд

На землі в лабораторії залишались контрольні зразки цих бактеріальних культур для точного встановлення впливу польоту на ці штами.

5 слайд

Bacillus safensis - бактерія, що відчуває себе в космосі краще ніж на Землі.

З числа 48 штамів непатогенних мікроорганізмів, відправлених на Міжнародну космічну станцію в рамках експерименту, тільки одна повела себе незвичайним чином. Bacillus safensis почала розмножуватися на 60% активніше в порівнянні з тією ж колонією в лабораторії на Землі.

Загадкою є те, що При цьому умови на МКС були наближені до звичайних: температура підтримувалася на рівні +22 ºC, вологість становила близько 60%. Головною відмінністю могла б бути сила тяжіння - в космосі бактерії перебували в умовах невагомості. Однак зв’язок гравітації з ростом числа мікроорганізмів ще не встановлено, вони настільки малі, що невагомість не може впливати на їх фізіологію і обмін речовин.

Висновок

  • • У майбутньому заплановано цілий ряд тестів і експериментів для виявлення цього загадкового фактору. Також планується встановити поведінку цих бактерій на інших планетах, оскільки жодна технологія не здатна стовідсотково дезінфікувати космічні кораблі, тому дуже важливим є прорахувати можливі моделі поведінки бактерій у позаземних умовах.

Дякую за увагу!

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]