Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
в_дпов_д_ культуролог_я.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
611.9 Кб
Скачать

23. Характерні риси Європейської культури XIX ст.

19 ст ввійшло в історію людства як епоха перемоги ринкових відносин. Такий розвиток ставив у центрі всіх подій особистість. Однак в ці роки дуже швидко починає проявлятись гостра суперечність між особистістю. Ця суперечливість проявляється двояко: по-перше, ринкові відносини передбачили поділ праці, який є важливим фактором для росту продуктивності праці. Однак цей поділ праці роз»єднює людей, калічить їх приковуючи до вузької спеціальності. По-друге, в умовах буржуазного поділу праці гармонійний розвиток людини неможливий. Однозначно у 19 ст. формуються важливі фактори, які мали вирішальний вплив на розвиток культури: По-перше, це промисловий переворот, тобто людство перейшло від ручної праці до машинного виробництва. Як результат відбулась швидка урбанізація та значно прискорилась динаміка розвитку. По-друге, 19ст. це епоха значних наукових відкриттів.

Важливу роль у 19 ст. відігравала освіта, і перш за все у Європі. Ряд держав ліквідували не писемність. У літературі характерні такі художні напрями: класицизм (характерний боротьбою з пережитками минулого); романтизм, він виник як розчарування європейців у новому ринковому суспільстві, яке було далеке від царства розуму. Основні принципи романтизму:

--- боротьба за утвердження мистецтва з необмеженою свободою;

---протиставлення жорстокі дійсності світу фантазій, вигадок;

---зацікавлення історичним минулим свого народу;

---твори романтизму характерні за душевністю, прониканням в людські душі.

Натуралізм, виник в кінці 19 ст. Його основна суть – прагнення до максимально правдиво зобразити дійсність.

24. Характерні риси культури XX ст.

Минуле 20 ст. ввійшло в історію людства як роки значних соціальних потрясінь, які кардинально змінювали розвиток світу. Сюди належать дві світові війни, утворення та розпад диктаторського режиму. Ці події вплинули на сучасну культуру, сформували її основні особливості:

1. відсутність домінуючого художнього стилю;

2.ПОЯСНЕННЯ ДІЙСНОСТІ З ТОЧКИ ЗОРУ різних філософських систем;

3. тісний зв»язок духовного життя з політикою і суспільно-політичними подіями.

4. вплив на культуру НТР.

5. вплив на культуру комерціалізації.

Культура 20 ст у своєму розвитку пройшла 3 етапи:

Початок 20 ст (до 20 років) характерний зародженням модерністських течій . Відбувається дегуманізація культури. Одночасно тема реалізму залишається ще основною. Важливий вплив на європейську культуру мав прихід більшовиків до влади в Росії у 1917р.

Охоплює міжвоєнні роки та роки 2 світової війни. Для них характерні розвиток культури в умовах диктаторському режимі, як результат культура понесла важливі втрати. Передові діячі культури активно боролися проти фашизму, одночасно в ті роки появилися твори в яких різко критикується сталінська диктатура.

Розпочався у 1946р і тривав до сьогодні. Для нього характерні вплив на культуру досягнень НТП; комерціалізації культури; значне місце починає займати модернізм. Модернізм –збірки творів, які б»єднають різні художні стилі, однак вони об»єднані спільною світоглядною основою. Основні течії модернізму : кубізм, експресіонізм, абстракціонізм, сюрреалізм, масова культура, авторатизм, рок – культура.