Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
l7.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
187.9 Кб
Скачать

Операція відкату

У багатьох програмних засобах, у тому числі й у текстовому процесорі, передбачена операція відкату. Для реалізації цієї операції текстовий процесор фіксує послідовність дій по зміні тексту у вигляді послідовних кроків. Спеціальною командою відкату (Undo) користувач може повернути документ до попереднього стану, такого, як кілька кроків назад, тобто "відкотитися". Глибина можливого відкочування залежить від середовища, потужності використовуваного комп'ютера й інших причин. Поряд з командою відкочування існує команда скасування відкочування (Redo).

ФОРМАТУВАННЯ ТЕКСТУ

Суть форматування

Операції форматування містять у собі розбивку тексту на рядки (в рамках абзацу) і сторінки, вибір розташування абзаців, відступів між абзацами, обтікання окремих абзаців, а також видів і накреслень шрифтів. Ці операції виконуються різними текстовими процесорами з різним ступенем автоматизації. Наприклад, розбивку на рядки і сторінки WinWord виконує автоматично (ця властивість — відмінна риса могутніх текстових процесорів). Лексикон автоматично розбиває тільки на рядки, а розбивку на сторінки виконує лише по спеціальній команді. MultiEdit і те й інше виконує по команді. WD та WinWord здійснює це автоматично. Таким чином, після введення з клавіатури команд форматування, обумовлених конкретним видом документа, текстовий процесор автоматично переформатує документ.

У чому суть форматування? Це здатність текстового процесора змінювати оформлення документа на сторінці, а саме:

• змінювати границі рабочого поля, встановлюючи поля зверху, знизу, ліворуч, праворуч;

• встановлювати міжстрочний інтервал (розрідженість рядків на сторінці) і міжбуквений інтервал у слові;

вирівнювати текст — центрувати, притискати до лівої чи правої границі, рівномірно розподіляти слова в рядку;

використовувати різні шрифти іт.п.

Форматування тексту — процедура оформлення сторінки тексту.

Поняття абзацу

Форматування часто застосовується до абзацу. Розглянемо це поняття.

Ви помітили, що текст як тільки досягне правої границі, текстовий процесор автоматично переведе його на наступний рядок. Іншими словами, якщо слово, що вводиться, занадто довге і не вміститься на рядку, що залишився, текстовий редактор автоматично починає новий рядок. Якщо ви закінчили даний абзац і хочете, щоб курсор перемістився в початок наступного, натисніть клавішу введення <Enter>. Таке натискання варто розглядати як команду, по якій поточний абзац закривається. У текстовому процесорі WinWord при завершенні абзацу клавішею <Enter> новий абзац успадковує стиль попереднього.

Абзац — фрагмент тексту, процес уведення якого закінчився натисканням на клавішу введення <Enter>.

РОБОТА З ВІКНАМИ

Вікна і їхня роль в організації роботи з текстом

Характерною рисою сучасних текстових процесорів є їх багатовіконність, тобто здатність одночасно працювати з декількома документами, що знаходяться в різних вікнах. При введенні і редагуванні тексту користувач працює в активному вікні, в якому можливий доступ до усім меню. Спеціальні команди дають можливість упорядковувати вікна документів, створювати нові і переходити з одного вікна в інше. Тут розрізняють два режими: повноекранний і неповноекранний. У повноекранному режимі знову відкрите вікно є поточним (активним) і перекриває інші відкриті вікна. Перехід до інших вікон здійснюється по спеціальній команді. У не повноекранному режимі спеціальні команди упорядкування вікон дають можливість розташувати усі відкриті вікна на екрані в зменшеному форматі без перекриття (режим "мозаїка") чи вивести їх на екран у натуральну величину з перекриттям у вигляді стопки документів. Вікно стає активним в результаті фіксації на ньому в довільному місці курсора миші. Команди Розгорнути і Згорнути дають можливість розгорнути активне вікно на весь екран чи згорнути його в попередній зменшений формат.

За допомогою команди Розбити робоча область розділяється на дві частин. Цто зручно, якщо необхідно працювати одночасно з двома різними частинами великого документа.

Упорядкування вікон

Переміщення тексту у вікні

Більшість документів занадто великі, щоб їх цілими побачити на екрані монітора. Текстовий процесор забезпечує переміщення тексту у вікні. Цей режим включається автоматично як тільки курсор досягає границь екрана. Так, якщо курсор знаходиться на нижньому рядку екрана і ви натиснете на клавішу переміщення курсору вниз, внизу екрана з'явиться новий рядок документа, а самий верхній рядок екрана зникне. Аналогічне відбудеться при русі курсору вгору. Якщо ширина документа більша ширини екрана монітора, то клавішею переміщення курсору вліво і вправо переміщають текст документа у вікні по горизонталі.

Для переміщення тексту документа в робочому полі вікна в багатьох текстових процесорах використовуються вертикальна і горизонтальна лінійки прокручування. Клавіші <PageUp> і <PageDn> забезпечують таке переміщення на одну сторінку (екран) чи вперед назад по документі. Спеціальні команди забезпечують попадання з будь-якої позиції відразу в кінець чи початок документа.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]