Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
l7.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
27.11.2019
Размер:
187.9 Кб
Скачать

Копіювання, переміщення і видалення тексту

Поняття фрагмента тексту і його виділення

Фрагментом називається нерозривна частина тексту. Виділення фрагмента робить його об'єктом для наступної команди. Виділити фрагмент — значить "підсвітити" його за допомогою миші чи клавіатури. Виділений фрагмент може бути рядковим, блочним чи лінійним. Рядковий фрагмент складається з послідовності цілих рядків. Блочний фрагмент звичайно поєднує частини рядків, що утворюють в сукупності прямокутник. Лінійний фрагмент може містити в собі послідовність (необов’язково) цілих рядків. У текстового процесора WinWord передбачені всі три способи виділення. Існують спеціальні способи виділення для слова, рядка, символа. (Наприклад, подвійний чи потрійний натиск мишею в WinWord).

Види фрагментів тексту

Рядковий фрагмент

Прямокутний фрагмент

Лінійний фрагмент

Копіювання і переміщення фрагментів тексту

Найбільш часто використовувані операції в текстових процесорах — копіювання, переміщення і видалення фрагментів тексту. Ці операції можуть виконуватися як з буфером проміжного збереження, так і без нього. У Лексиконі, наприклад, такі операції виконуються тільки через буфер. У процесорах MultiEdit і WinWord — і так і так. Наприклад, у текстовому процесорі WinWord можливе перетягування фрагментів мишею на нове місце без допомоги буфера. Сутність операцій, що використовують буфер проміжного збереження, полягає в тому, що позначений фрагмент тексту переноситься на нове місце, копіюється чи туди просто переноситься. Технологія виконання цих операцій містить в собі кілька етапів:

• виділення частини тексту (фрагмента);

• перенесення виділеного фрагмента в буфер обміну;

• переміщення курсора в потрібне місце в документі;

• копіювання (перенос) виділеного фрагмента з буфера в місце документу, визначене курсором.

Примітка. Виділений фрагмент може складатися зі слова, рядка, пропозиції, чи абзацу навіть усього документа.

Оскільки всі програми під Windows працюють через загальний буфер обміну, операції з фрагментами тексту можуть застосовуватися не тільки для поточного документа, але й до інших програмних засобів. Так, ви можете перенести (скопіювати) виділений фрагмент із вашого поточного документа, який створений в WinWord, в який-небудь документ в табличному процесорі Excel, чи, навпаки, використати для редагування частини не поточного документу, що знаходиться в іншому вікні.

Видалення тексту

В сучасних текстових процесорах можливо видалити символ, слово, рядок, фрагмент тексту. При цьому видалення останнього введеного символу (тобто символу, що знаходиться зліва від курсору) здійснюється за допомогою клавіші <Backspace>, а символу, що стоїть за курсором, — за допомогою клавіші <Delete>.

Видаленню слова, рядка, чи будь-якого іншого фрагмента тексту передує попереднє виділення відповідного елемента тексту, а потім застосування або клавіші <Delete>, або операції видалення. Місце, яке займав вилучений фрагмент тексту, автоматично заповнюється розміщеним після нього текстом.

Увага! Перед тим, як видалити фрагмент тексту, подумайте!

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]