Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Брошура Методичка Бикова Діагностико-корекційна...docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
289.75 Кб
Скачать

Ігри на розвиток пам'яті

Підкажи собі сам

Учням пропонують запам'ятати 20 слів. При цьому їм дозволяється користуватися власною підказкою. На аркуші паперу учень може замалювати пропоноване для запам'ятовування слово. Однак заборонено використовувати числа, літери, символи. Після закінчення оголошення списку слів школярів просять відтворити про­поновані слова. Завдання ускладнюється тим, що для запам'ятовування пропонують схожі пари слів: заєць — кролик, вогонь — пожежа тощо.

Орієнтований список слів: дощ, світло, людина, вікно, заєць, учитель, сонце, блискавка, книжка, жарт, лампа, пожежа, дихання/ кролик, завдання, підкова, детектив, розв'язання, магніт, усмішка.

Гра для дітей від 12 років.

Слова

Учитель називає тему, на яку школярам по­трібно дібрати іменник. Перший учень називає слово, другий повторює його і називає своє і т. д. Наприклад, тема «Дерева». Перший учень говорить: «Береза», другий: «Береза, каштан».

У грі беруть участь діти віком від 10 років.

Рухова пам'ять

Один із заздалегідь підготованих учнів показує фізичні вправи у певній послідовності. Решта по­винні якомога точніше відтворити прядок рухів.

Гра для дітей від 8 років.

Художник

Учень, який добре малює, одержує папір і олі­вець. Йому пропонують за хвилину намалювати десять простих фігурок або предметів. Потім малюнки показують іншим учням і прибирають. Решту школярів просять замалювати предмети, які вони запам'ятали.

Гра для дітей від 8 років.

Міста

Гра, що розвиває не лише пам'ять школярів, але й мислення. Учні сидять у колі. Учитель називає яке-небудь місто, наприклад, Харків. Перший із учасників гри повинен пригадати місто на останню літеру названого міста, у цьому випадку це В. Наприклад, він називає Владивос­ток, наступний учень повинен згадати назву міста на букву К і т. д.

Якщо хтось із учнів називав слово, що за­кінчується літерою, з якої не починається назва жодного міста, або не може згадати назву міста, він вибуває з гри.

Гра для дітей від 12 років.

Іменник + прикметник

Школярі сидять по колу. Учитель називає якийсь іменник, а учні по черзі кажуть по одному прикметнику до цього слова.

Якщо хтось не може дібрати прикметник або називає вже вимовлене слово, він вибуває з гри.

Гра для дітей від 10 років.

Вербальна пам'ять

Учням пропонують протягом 5 хвилин за­писати якнайбільше слів, що стосуються однієї з запропонованих тем, наприклад: «Школа», «Фізика», «Географія», «Музика», «Спорт» тощо.

Гра для дітей від 9 років.

Слід враховувати, що кількість відтворених із запропонованих тем слів з віком зростає.

Обличчя й люди

Учитель готує кілька фотографій з обличчями людей та іменами й прізвищами (їх можна ви­різати з газет, журналів).

Учням на запам'ятовування дається півхвили­ни. Після цього ті самі фотографії, але в іншому порядку.

Практичні рекомендації щодо розвитку пам'яті

  1. Важливою умовою того, щоб навчальний матеріал запам'ятовувався швидко й надовго, є інтерес та увага у процесі засвоєння і відтворення.

  2. Для запам'ятовування дуже важливі по­чуття. Усе, що пов'язане з радістю» сумом, гні­вом, як правило, запам'ятовується краще, ніж те, до чого людина ставиться байдуже.

  3. Важливою умовою міцного запам'ятовування є розуміння того, що потрібно засвоїти.

4. Слід також поставити перед собою завдан­ня — міцно й надовго засвоїти.

  1. Неабияке значення для засвоєння на­вчального матеріалу має поєднання запам'я­товування з діяльністю, що вимагає мислення, активності.

  2. Наявність знань із того навчального пред­мета, з якого засвоюється матеріал, також є спри­ятливою умовою для запам'ятовування, оскільки при цьому нове легше й ґрунтовніше пов'язується з тим, що вже відомо.

  3. Необхідно усвідомити, що запам'ятову­вання — це робота, інколи нелегка, тому важ­ливою умовою засвоєння навчального матеріа­лу є наполегливість, завзятість у роботі, вміння не кидати її, а домагатися цілковитого й міцного запам'ятовування. Це — вольові риси, без яких неможлива серйозна розумова робота.

  4. Зрідка використовуйте мнемотехніку — штуч­ні прийоми, що полегшують запам'ятовування.