Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Брошура Методичка Бикова Діагностико-корекційна...docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
289.75 Кб
Скачать

Вправи на формування вольових звичок

На вулиці

Вийшовши з будинку, поставте перед собою завдання повернутися рівно через годину (по­милка має становити не більше ніж 2 хвилини). Ця вправа вимагає точного розрахунку часу. Установка на тривалість прогулянки може варі­юватися від ЗО хвилин до 2 годин.

Підйом

Після дзвінка будильника або слів мами: «Під­йом!» — порахуйте до 35 і вставайте. Щодня зменшуйте рахунок на 5 і за тиждень устаньте на рахунок «3». Вправа вважається засвоєною, якщо три тижні поспіль ви встаєте без зривів на рахунок «3».

Гімнастика

Починайте зарядку з 10 хвилин, потім за тиждень додавайте по 1 хвилині й доведіть її до 17 хвилин. Починати зарядку рекомендують приблизно в один і той же час. Вправа вважається засвоєною, якщо ви виконуєте три-чотири тижні без зривів.

Підбиття підсумків

Учням пропонують зробити самоаналіз «Чи можна назвати мене вольовою людиною?».

Список літератури

  1. Айзенк Г. Супер ІQ тести. — М.: ЗКСМО, 2004.

  2. Барко В. І., Тютюнник А. М. Як визначити творчі здібності дитини? — К., 1991.

  3. Жариков Е., Крушельницкнй Е. Для тебя и о тебе. — М: Просвещение, 1991.

  4. Жуковская В. И. Изучениє личности школьника в связи с вибором профессии. — М., 1979.

  5. Лезер Ф. Тренировка памяти. — М., 1979.

  6. Лук А. Н, Психология творчеств. — М., 1978.

  7. Платонов К.К. Занямательная психология. — М., 1986.

8. Практикум по общей психологии. — М., 1979;

9. Прощицкая Е. Н. Вибирайте профессию. — М.: Просвещение, І991.

  1. Психологічний практикум для школярів. — Тернопіль, 2001.

  2. Тесты и хрестоматия. Практикум по основам психологии. — Симферополь, 1997.

Темперамент

Мета: ознайомити учнів з поняттям «темперамент», психологічною характеристикою кожного типу темпераменту, навчити діагностувати тип темпераменту.

Темперамент характеризує психічну ін­дивідуальність людини з погляду динаміки нервово-психічних процесів і станів, їхньої інтенсивності, швидкості, ритму. Він є вро­дженою властивістю.

Виокремлюють чотири типи темпера­менту.

Сангвінік — людина з підвищеною ре­активністю, жива, збуджено відгукується на все, що привертає її увагу, має виразну міміку і жестикуляцію. Властиві гнучкість розуму, швидкі рухи, швидкий темп мовлен­ня, швидке включення в нову роботу і низька втомлюваність.

Холерик — нестриманий, гарячкува­тий, збудливий. Малочутливий, реактив­ність переважає над активністю, наполег­ливий, можливі труднощі з переключен­ням уваги.

Флегматик — людина з низькою чут­ливістю та емоційністю, має бідну міміку, рухи невиразні й спокійні, важко звикає до нового і повільно перебудовує свої звички.

Меланхолік — людина з високою, хвороб­ливою чутливістю, незначний привід може викликати у неї сльози, надміру образлива. Міміка невиразна, голос тихий. Цьому типу властиві легке відволікання і нестійкість ува­ги, уповільнений темп нервових процесів.

Розумова активність більшою мірою при­таманна сангвінічному і холеричному тем­пераментам.

У підлітковому віці серед холериків зуст­річаються діти, які вирізняються глибиною думки, допитливістю, великою працездатніс­тю. Однак ці позитивні якості поєднуються із завищеною самооцінкою і недооцінкою оточення.

Сангвінічний темперамент характери­зується високою працездатністю. Швидко входить у роботу, легко переключається на іншу, швидко виконує розумові дії., Але деяким сангвінікам властиві поверховість, недостатня посидючість, занижена вимог­ливість до себе.

Меланхолік також допитливий, схиль­ний до роздумів, але йому бракує волі й упевненості в собі, стійкості у переборенні труднощів. Можуть спостерігатися втра­та логічності думки, замкненість, дратів­ливість, недоброзичливість. Діти-меланхоліки вирізняються порівняно низькою працездатністю, під дією різних подраз­ників (ускладнення навчального завдання, взаємини з ровесниками, вчителями) їхня нервова система швидко виснажується, що призводить до тривожності, пригніче­ності.

Флегматики мають високу працездатність, наполегливість у досягненні мети, однак їм властиві інертність, повільне включення в роботу, повільна адаптація тощо. У крайніх випадках характеризуються в'ялістю і від­вертою лінню.