Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Брошура Методичка Бикова Діагностико-корекційна...docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
289.75 Кб
Скачать

Виявлення типу акцентуації

Інструкція. Відповідайте «так» або «ні» на запитання. За кожен збіг із ключем нара­ховуйте собі один бал. Найбільша кількість балів свідчить про найбільшу вираженість акцентуації.

1. Гіпергпимний тип (настрій завжди піднесений, людина має репутацію спритної, рухливої):

  • У вас зазвичай хороший настрій? (Так.)

  • Ви підприємливі? (Так.)

  • Можете бути душею компанії? (Так.)

  • До невдач ставитеся з гумором? (Так.)

2. Дистимічний тип (протилежний гіпертимному, похмура, замкнена людина):

  • Вали настрій майже завжди пригніче­ний? (Так.)

  • У розмові ви небагатослівні? (Так.)

  • Ви здатні бути грайливо-веселим? (Ні.)

  • Вам подобається бути в товаристві? (Ні.)

3. Циклоїдний тип (схильний до зміни настрою, поводиться то як гіпертимік, то як дистимік):

  • Чи бувають у вас переходи від веселого настрою до сумного? (Так.)

  • Чи бувають у вас безпричинні зміни настрою? (Так,)

  • Чи стаєте ви веселішим у веселій ком­панії? (Так.)

  • Чи буває так, що звечора ви лягаєте спати з добрим настроєм, а прокидаєтеся з поганим? (Так.)

4. Збудливий тип (гарячкуватий, схиль­ний до невиправдано різких реакцій):

— Чи легко вас розсердити? (Так.)

— Чи можете ви, розсердившись, пустити в хід кулаки? (Так.)

5. Застрягаючий тип (довго пам'ятає зло і добро):

— Чи довго ви переживаєте з приводу кон­фліктів, неприємностей? (Так.)

  • Чи наполегливі ви у досягненні мети, коли натрапляєте на багато перешкод? (Так.)

  • Ви чутливі до образ? (Так.)

  • Ви обстоюєте свої інтереси, коли з вами чинять несправедливо? (Так.)

  • Ви робите спроби помиритися після сварки? (Так.)

6. Педантичний тип (зануда, схильний до надмірної акуратності, педантизму, сум­нівів):

  • Коли ви виходите з дому, перевіряєте, чи вимкнуте світло, закритий газ? (Так.)

  • Вам траплялося, вийшовши з дому, повертатися і перевіряти, чи чогось не ста­лося? (Так.)

  • Чи дратують вас нерівно розставлені на полиці книжки? (Так.)

  • Вам траплялося через помарку перепи­сувати сторінку зошита? (Так.)

7. Тривожний тип (боязливий, насторо­жений, невпевнений):

  • Ви боялися в дитинстві грози чи собак? (Так.)

  • Ви були в дитинстві таким самим смі­ливим, як ваші ровесники? (Ні.)

  • Вам неприємно спускатися в темний погріб, заходити в неосвітлену кімнату? (Так.)

  • Ви часто бачите страшні сни? (Так.)

8. Емотивний тип (надміру чутливий, слізливий):

  • Чи може вас сумний фільм схвилювати до сліз? (Так.)

  • Ви переживаєте довгий час чуже горе? (Так.)

9. Демонстративний тип (манірний, егоцентричний):

  • Вас люблять усі ваші знайомі? (Так.)

  • Вам неважко виступати перед незнайо­мою аудиторією? (Ні.)

10. Екзальтований тип (схильний до пе­ребільшеного, але щирого виразу почуттів):

  • Чи виникало у вас відчуття, що щастя переповнює вас? (Так.)

  • Чи може розчарування довести вас до відчаю? (Так.)

Кожному типу властиві свої особливості спілкування. їх наводить у своїй книжці «Бар'єри спілкування, конфлікти, стрес...» лікар-невропатолог Я. Луп'ян.

Гіпертимний тип. Висока контактність, балакучість, жива жестикуляція. Епізодич­ні конфлікти через несерйозне ставлення до своїх обов'язків. Іноді буває ініціатором конфліктів. Ображається на зауваження оточення. Привабливі риси — енергійність, прагнення до діяльності, оптимізм. Відштов­хуючі — легковажність, дратівливість в ото­ченні близьких людей. Конфліктні ситуації виникають в умовах жорсткої дисципліни, монотонної діяльності, вимушеної самот­ності. Інтереси: робота, пов'язана з постій­ним спілкуванням, служба побуту, органі­заторська діяльність.

Дистимічний тип. Низька контактність, небагатослівність, песимізм. Втомлюється від галасливих компаній, у конфлікти всту­пає рідко. Цінує друзів і схильний підкоря­тися їм. Серйозний, добросовісний, справед­ливий. Водночас йому властиві пасивність, уповільненість мислення, відокремленість від колективу. Конфлікт можливий за необ­хідності бурхливої діяльності, у разі зміни звичного устрою життя. Підходить робота, яка не вимагає широкого кола спілкуван­ня.

Циклоїдний тип. Контактність періо­дично змінюється — висока у разі доброго настрою і навпаки. У веселій компанії збуд­жений, у серйозній — мовчазний. У період підйому настрою поводиться як гіпертимік, в період спаду — як дистимік. Інтереси за­лежать від настрою. Схильний до розчару­вань.

Збудливий тип. Низька контактність, у розмові замкнений, але може бути улесливим і послужливим. Схильний до постійних кон­фліктів, у колективі вживається погано. У спокійному стані добросовісний і акуратний, любить людей і тварин, у збудженому дратів­ливий аж до рукоприкладства, жорстокий. Віддає перевагу фізичній праці, атлетичному спорту.

Застрягаючий тип. Середня контактність. Схильний до повчань, неконформний. Учас­ник затяжних конфліктів, де часто виступає активною стороною. Прагне бути першим у будь-якій справі. Вимогливий, цінує спра­ведливість, але чутливий до образ, не гребує помстою, честолюбність поєднується із самонадіяністю. До конфліктів можуть призвести зачеплене самолюбство, несправедлива обра­за, опір високим вимогам. Підходить робота, що дає відчуття незалежності й можливість проявити себе.

Педантичний тип. Середня контактність, у бесіді набридає нудними подробицями, а також надокучає формальними вимогами і надмірною акуратністю. Добросовісний, надійний у справах і почуттях, але схильний до формалізму, прагне перекласти прийняття рішення на інших. Можливий конфлікт у ситуаціях, де вимагається особиста відпові­дальність або недооцінюється його заслуга.

Вибирає професію, не пов'язану з великою відповідальністю. Віддає перевагу паперовій роботі і не схильний її міняти.

Тривожний тип. Низька контактність че­рез несміливість, невпевненість у собі. Чер­воніє від сорому, рідко конфліктує. Друже­любний, самокритичний, але беззахисність робить його об'єктом жартів. На конфлікт може піти від страху або загрози покарання, постійних насмішок, несправедливих зви­нувачень. Підходить робота, не пов'язана з широким колом спілкування, ризиком та відповідальністю.

Емотивний тип. Контактність нижча за середню, вузьке коло друзів. Рідко конфлік­тує, грає при цьому пасивну роль, образи три­має в собі. Альтруїстичний, співчутливий, вміє радіти чужим успіхам. Однак крайня чутливість межує зі слізливістю. Це може провокувати невихованих або дратівливих людей. Конфлікт з близькою людиною або грубе ставлення може призвести до нервового зриву. Сфера інтересів — мистецтво, меди­цина, біологія.

Демонстративний тип. Легко встановлює контакти, прагне до лідерства, потребує уваги і похвали. При цьому дратує оточуючих ви­сокими претензіями. Систематично провокує конфлікти, схильний до інтриг. Неординар­ний, наполегливий, здатний повести за собою інших. Має акторські здібності. При цьому в ньому уживаються егоїзм, брехливість, хвалькуватість. Не проти ухилятися від робо­ти. Важко переживає ситуації, коли прини­жують його гідність, недооцінюють заслуги. Підходять сфера обслуговування, мистецтво, організаторська і керівна робота.

Екзальтований тип. Контактність висока, балакучий і патетичний. Часто сперечається на теми мистецтва, але до конфліктів, де він буває і активною, і пасивною стороною, спра­ва доходить рідко. Прив'язаний і уважний до друзів та рідних. Альтруїзм і співчуття межують із художнім смаком, яскравістю та щирістю почуттів. Водночас надмірна вразливість може штовхати до відчаю і пані­керства. Погано переносить невдачі, горе. Схильний до поезії, музики. Віддає перевагу художнім видам спорту, близьким до приро­ди професіям.

Зазвичай за правильної виховної роботи акцентуації характеру з часом згладжують­ся, компенсуються. Людина і сама є творцем свого характеру, оскільки він складається залежно від переконань, світогляду та звичок моральної поведінки, яку вона демонструє. Самовиховання передбачає, що людина по­винна звільнитися від зайвого самолюбства, критично поглянути на себе. Навіть незначні зусилля, докладені до самовиховання, якщо вони служать добрій справі і є систематич­ними, виховують позитивні риси характеру, облагороджують людину.