Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Транспорт ОБ-01 2012.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
3.61 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Національний технічний університет України «КПІ»

Інститут енергозбереження та енергоменеджменту

Кафедра інженерної екології

Лекція

Технологічний транспорт гірничих підприємств

Укладач : Сергієнко М.І.

Київ – 2012

Лекція 1. Транспорт гірничих підприємств

1.1 Призначення, область застосування, класифікація, термінологія

На кар'єрах та шахтах транспортні машини забезпечують: переміщення корисних копалин і гірничої маси по гірничих виробках на поверхню, матеріалів, обладнання, корисної копалини до збагачуваної фабрики , доставку людей до робочого місця і назад.

Залежно від місця функціонування транспортних машин розрізняють:

- підземний транспорт;

- транспорт на поверхні, або кар’єрний;

- зовнішній;

Підземний транспорт від вибою розділяють на транспорт по виробках і призабійний, що діє в межах призабійної зони й здійснює технологічний зв'язок між навантажувальними засобами або прохідницьким комбайном і засобами транспорту гірської маси або матеріалів по виробках.

Підземний транспорт розділяють на дільничний, який служить для доставки вантажів між вибоями до основного горизонту шахти, і магістральний — для доставки вантажів від дільничних транспортних засобів до околоствольного двору. Транспортування вантажів від околоствольного двору на поверхню по похилих , або вертикальних виробках називають підйомним.

За принципом дії й характеру роботи в часі, транспортні машини розділяють на установки безперервної дії, що переміщають вантажі безперервним потоком із завантаженням і розвантаженням при русі робочого органа, і періодичної дії, робота яких характеризується періодами в часі (циклами). Завантаження й розвантаження транспортних машин періодичної дії забезпечується при повній їхній зупинці або на малій швидкості.

По способу переміщення вантажів розрізняють транспортні установки, на яких вантаж транспортується ковзанням по похилій площині під дією власної ваги ,або примусовим волочінням по грунту; на вантажних елементах, наприклад на стрічці конвеєра, у кузові вагонетки, ковші вантажно-транспортної машини; у робочому середовищі (водному або повітряному).

По типу приводу й роду споживання енергії розрізняють транспортні машини з електричним приводом, що живляться через контактний провід, гнучкий кабель або від акумуляторних батарей, з дизельним, дизель-електричним, гідравлічним або пневматичним приводом.

Залежно від конструкції тягового органа тягове зусилля в транспортних машинах може передаватися різними способами. В установках з тяговими приводними колесами або гусеницями тягове зусилля передається зчепленням; у транспортних машинах безперервної дії з тяговими ланцюгами й приводними зірочками - зачепленням; в установках безперервної дії з тяговими стрічками або канатами й гладкими приводними барабанами й шківами - тертям; в установках періодичної дії з кінцевими канатами й барабанними лебідками - навивкою; у пневмо- і гідротранспортних установках - робочим середовищем; в установках гравітаційного транспорту - силою гравітації (силою ваги). В інших підземних транспортних установках, які не використаються безпосередньо при будівництві підземних споруджень і шахт, тягове зусилля може передаватися силою інерції (вібраційні конвеєри), електромагнітним способом (проміжні магнітні приводи).

На поверхні споруджуваної шахти для доставки породи у відвал застосовують в основному автомобільний транспорт і підвісні канатні дороги.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]