Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Транспорт ОБ-01 2012.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
3.61 Mб
Скачать

3.4.2 Пневмочастина

Пневмочастина служить для створення стислого повітря компресорною установкою, яка нагнітає це повітря в резервуар і живлячу магістраль.

Пневмочастина електровоза складається із систем:

- гальмівної, що служить для пневматичного гальмування електровоза і потягу;

- управління, яке постачає стиснутим повітрям прилади управління із пневматичним приводом. Гальмівна система складається із прямодіючого і автоматичного гальма. Управління гальмами прямої дії здійснюється краном: стисле повітря із живлячої мережі поступає безпосередньо в пневмоциліндр, вихідний шток якого безпосередньо діє на притиснення колодок гальма до бандажу колеса. Дія гальма поширюється лише на локомотив, оскільки при великій кількості гальм не забезпечується одночасне їх спрацювання. Дія автоматичного гальма поширюється на весь потяг. Гальмування здійснюється краном машиніста зниженням тиску повітря в гальмівній магістралі.

3.4.3 Електрична частина контактних електровозів

Електричне обладнання контактного електровоза включає в себе тягові двигуни, електродвигуни компресора і вентилятора, систему електромагнітного гальмування, апаратуру управління, струмоприймач, освітлювальну апаратуру.

Застосовують тягові двигуни постійного струму послідовного збудження, які у порівнянні з двигунами паралельного збудження викликають менші коливання струму при зміні сили тяги, мають більший пусковий момент, менш чутливі до коливання напруги в мережах живлення.

За номінальний режим роботи тягового двигуна приймають годинний режим, при якому допустима температура нагріву обмоток двигуна досягається через одну годину його роботи.

3.4.5 Електрична частина акумуляторних електровозів

Електрична частина акумуляторних електровозів складається з електричних машин постійного струму, апаратури управління, акумуляторної батареї, які об’єднані в силову схему і схему управління. Тягові батареї складаються з ряду послідовно з’єднаних акумуляторів, розміщених у батарейному ящику. Акумулятор — це гальванічний елемент для накопичення електричної енергії, яку використовують в міру потреби для зовнішніх споживачів.

В акумуляторних електровозах застосовують лугові залізо-нікелеві акумулятори, які мають велику ємність та час служби.

3.5 Комплекс відкатки

Комплекс відкатки акумуляторними електровозами складається з рухомого потягу, рельсового шляху, зарядної підстанції, електровозного гаражу,

допоміжного обладнання. Живлення здійснюється за допомогою тягової батареї, розміщеної на електровозі.

Комплекс відкатки контактними електровозами (Рис. 11) складається з електровоза, вагонеток, рейкового шляху, тягової підстанції, контактної мережі. Напруга знімається з контактного проводу за допомогою струмозйомника.

Рисунок 11. Схема електровозної відкатки контактного електровоза:

1 - електровоз; 2 - вагонетка; 3 - тягова підстанція; 4 - рейковий шлях;

5 - контактна мережа.

    1. Тепловози

Локомотив, на якому встановлений дизель для отримання тягових сил, називається тепловозом. Дизель перетворює теплову енергію від згоряння палива в механічну енергію обертання колінчатого валу. Однак дизель погано пристосований до змінних режимів роботи. Для того, щоб забезпечити можливість його роботи при постійній частоті обертання колінчатого валу з рухомими колесними парами тепловоза застосовують спеціальний пристрій, що називається передачею.

На тепловозі застосовують електричну або гідравлічну передачу.

При електричній передачі (Рис. 8, а) механічна енергія обертання колінчатого валу дизеля передається тяговому генератору, який перетворює її в електричну. Електрична енергія тягового генератора надходить до тягових електричних двигунів, які перетворюють її в енергію обертання колесних пар.

На тепловозах з гідравлічною передачею (Рис. 8, б) енергія дизеля витрачається на привід гідравлічного насосу, який з’єднує енергію рідини, що циркулює по замкненому контуру з тяговим гідравлічним двигуном, який передає крутний момент на осьові редуктори – колісні пари тепловоза.

а) б)

Електромеханічна передача Гідравлічна передача

Рисунок 8. Схема передачі енергії від дизеля до колесних пар:

а) електричної: 1 – дизель, 2 – генератор, 3 – тяговий електродвигун, 4 – колесо-моторний блок;

б) гідравлічної: 1 – дизель, 2 – насосне колесо, 3 – турбінне колесо, 4 – колесо-редукторний блок.

Потужність двигуна внутрішнього згорання пропорційна частоті обертання його колінчатого вала. Тепловозна тяга характеризується наступними технічно-економічними показниками: ККД тепловозів 24 – 26 %, автономність, високе пристосування до змінного режиму праці, що характерний для гірничих умов.

В якості локомотивів на гірничих підприємствах використовуюся односекційні тепловози ТЕМ1, ТЕМ2, одно- чи двосекційні магістральні тепловози ТЕ3, тепловози ТЕМ7. В найменуванні серійних тепловозів літери означають: Т — тепловоз, Е — електрична передача, Г — гідравлічна передача, П — пасажирський, М — маневровий.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]