Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Транспорт ОБ-01 2012.doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
3.61 Mб
Скачать

1.2 Характеристика вантажів

При проведенні гірничих виробок з підготовчого вибою транспортують насипні вантажі, а в підготовчий вибій - в основному штучні вантажі , наливні вантажі (пально-мастильні матеріали, воду, емульсії). Для баластування рейкових шляхів у підготовчий вибій доставляють також насипні вантажі (щебінь, гравій, пісок).

Основними характеристиками насипних вантажів є: кускуватість (гранулометрический склад)- кількісне співвідношення шматків різних розмірів у гірській масі. Насипні вантажі називають рядовими, якщо відношення максимального розміру шматка до мінімального дорівнює або більше 2,5 см. Шматки породи великих (їхні розміри перевищують максимально можливі розміри для транспортування) розмірів називають негабаритами. Необхідно враховувати кускуватість насипних вантажів при виборі виду транспортної машини .

Щільність — відношення маси вантажу до займаного обсягу (т/м). Розрізняють щільність монолітної породи і щільність розпушеної гірської маси. Щільність гірської маси залежить від крупності шматків і вологості. Відношення щільності в цілині до насипної щільності називають коефіцієнтом розпушення гірської маси. Щільність гірської маси враховують при визначенні продуктивності транспортних машин і виконанні тягових розрахунків.

Кут природного укосу — кут між ребром утвореного конуса з вільно насипаної гірської маси й горизонтальною площиною, величина якого характеризує ступінь рухливості окремих часток гірської маси.

Міцність гірських порід характеризують коефіцієнтом міцності по шкалі проф. М. М. Протодьяконова;

Абразивність — властивість гірської маси стирати (зношувати) взаємодіючі з нею робочі поверхні машин у процесі завантаження, транспортування й розвантаження. Ступінь абразивності залежить від міцності, розмірів і форми часток гірської маси.

При виборі виду транспорту необхідно враховувати фізико-механічні властивості матеріалу , що буде транспортуватися.

2. Процеси підземного транспортування

2.1. Завдання , структура та процеси транспорту.

На підземний транспорт покладають такі завдання:

- доставка корисної копалини від очисних вибоїв до головного ствола, а для похилих стволів - до поверхні;

- доставка корисної копалини і породи від підготовчих вибоїв або місць ремонтних робіт, до ствола;

- доставка матеріалів та обладнання від ствола чи з поверхні до очисних і підготовчих вибоїв та у зворотному напрямку;

- доставка людей позмінно від ствола до робочих місць і в зворотному напрямку.

Увесь підземний транспорт ділять на дві групи: основний для доставки корисної копалини, та допоміжний - для доставки людей і всіх інших вантажів. Сукупність засобів основного і допоміжного транспорту разом із мережею транспортних виробок визначають технологічну схему транспорту. Залежно від місця розташування транспортних засобів весь підземний транспорт поділяють на дві групи: дільничний та магістральний.

Дільничний транспорт являє собою сукупність транспортних засобів у межах виймальної дільниці та панелі.

Магістральний транспорт — це сукупність транспортних засобів і пристроїв, розташованих у капітальних похилих виробках, приствольних дворів.

Процеси транспортування складаються з монтажу-демонтажу транспортних засобів на окремих ділянках штреку, нарощування чи скорочення окремих ліній, обслуговування їх у процесі експлуатації, управління механізмами на пунктах перевантаження, керування електровозами, наглядом за роботою конвеєрних ліній, за технічним станом окремих транспортних засобів, їх ремонтом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]