Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка АДВОКАТУРА.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
26.11.2019
Размер:
414.72 Кб
Скачать

Література до вивчення:

  1. Конституція України: Прийнята п'ятою сесією Верховної Ради 28 червня 1996. — К., 1997.

  2. Закон України «Про адвокатуру» від 19 грудня 1992 року. Ст. 735.

  3. Кримінально-процесуальний кодекс України. —Ст. 402.

  4. Цивільний процесуальний кодекс України. — Ст. 935.

  5. Статут громадської організації «Спілка адвокатів України»: Затверджений Установчим з'їздом Спілки адвокатів України 22.09.1990 року із змінами і доповненнями, внесеними на II позачерговому з'їзді Спілки адвокатів України 16.01.1993 року.

  6. Порядок оплати праці адвокатів з надання громадянам правової допомоги в кримінальних справах за рахунок держави: Затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 14 травня 1999 року № 821.

  7. Порядок визначення розміру допомоги у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю та у зв'язку з вагітністю і пологами особам, які мають постійно обчислюваний доход, та особам, доход яких повністю може бути обчислений лише за результатами роботи за рік: Затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 28 червня 1997 року № 651.

ПЛАН СЕМІНАРСЬКОГО ЗАНЯТТЯ

Тема 6. Професійні та соціальні права адвоката,

його обов’язки

Питання, що виносяться на семінарське заняття

  1. Основні професійні права адвоката.

  2. Соціальні права громадянина, який займається адвокатською діяльністю.

  3. Обов'язки адвоката.

  4. Адвокатська таємниця.

Питання для перевірки знань

  1. Професійні права адвокатів.

  2. Соціальні права адвокатів.

  3. Які обов'язки має адвокат?

  4. Поняття адвокатської таємниці.

  5. Предмет адвокатської таємниці.

  6. Оплата праці адвоката.

Практичні завдання

1. Порівняйте професійні обов'язки та професійні й соціальні права адвокатів і нотаріусів в Україні.

Тема 7. Дисциплінарна відповідальність адвоката

Вивчаючи тему, студент повинен використати свої знання з курсів теорії держави та права, а також трудового права, пригадати, що таке юридична відповідальність, назвати її види, вказати, яке місце серед них належить дисциплінарній відповідальності.

Юридична відповідальність — це відповідальність, передбачена законом за порушення норми права. Залежно від того, до якої галузі належить порушена норма, визначають і вид відповідальності.

Дисциплінарна відповідальність настає за порушення дисципліни, а дисциплінарні права та обов'язки зазвичай регулюються нормами трудового права. Специфіка дисциплінарної відповідальності адвокатів полягає в тому, що її застосовує орган, з яким адвокат не перебуває у трудових відносинах.

Крім цього, розглядаючи тему, слід звернути увагу й на інші види юридичної відповідальності адвоката. У темі «Засади та гарантії адвокатської діяльності» розглянуто питання про притягнення адвоката до кримінальної відповідальності відповідно до ст. 10 Закону України «Про адвокатуру». До цивільно-правової відповідальності адвоката може бути притягнуто на загальних підставах у випадках, коли його дії або бездіяльність спричинили матеріальну шкоду клієнту або третій особі. Можливо, у зв'язку з цим варто було б запровадити обов'язкове страхування професійної діяльності адвокатів, яке існує у приватних нотаріусів.

Вирішення питань про дисциплінарну відповідальність адвокатів покладено на кваліфікаційно-дисциплінарні комісії. Студентам необхідно знати, де вони створюються, термін їх повноважень, завдання, структуру, порядок їх формування та функціонування.

Палати кваліфікаційно-дисциплінарної комісії мають право запитувати необхідну для здійснення їх повноважень інформацію від суддів, слідчих органів, органів юстиції, інших підприємств, установ, організацій, а також службових осіб. Органи та службові особи, до яких надійшов запит, повинні не пізніше як за десять днів дати відповідь комісії.

Особливу увагу слід звернути на компетенцію та повноваження дисциплінарної палати. Для глибшого засвоєння матеріалу необхідно ознайомитися з Положенням про кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури.

При цьому слід пам'ятати, що дисциплінарне провадження має свої етапи. Це — порушення дисциплінарного провадження, розгляд дисциплінарної справи, застосування стягнення закриття дисциплінарної справи, оскарження рішення про накладання дисциплінарного стягнення, зняття стягнення.

Студенти мають знати, що згідно з Положенням про кваліфікаційно-дисциплінарну комісію адвокатури право порушення дисциплінарного провадження належить голові дисциплінарної палати, який попередньо розглядає інформацію, що стосується підстав притягнення адвоката до дисциплінарної відповідальності, знайомить його з цією інформацією та вимагає від нього письмового пояснення.

Вивчаючи матеріал, студенти повинні акцентувати свою увагу на понятті дисциплінарного порушення адвоката, санкціях, що застосовуються за ці порушення, порядку їх накладення та зняття.

Варто порівняти дисциплінарну відповідальність адвокатів з дисциплінарною відповідальністю, що настає за нормами трудового права, звертаючи увагу на терміни застосування та стягнення, передбачені в обох випадках.

Важливо знати, що рішення про припинення адвокатської діяльності та анулювання свідоцтва кваліфікаційно-дисциплінарною комісією може бути прийнято у разі: засудження адвоката за скоєння злочину — після набрання вироком законної сили; обмеження судом дієздатності або визнання адвоката недієздатним; втрати ним громадянства України; грубого порушення вимог Закону України «Про адвокатуру» та інших актів законодавства України, що регулюють діяльність адвокатури, й Присяги адвоката України.

Будь-який адвокат, який вважає, що його дисциплінарну справу розглянуто не об'єктивно, а стягнення накладено незаконно, має право оскаржити таке рішення. Зіставляючи різні види юридичної відповідальності різних суб'єктів, студент повинен дійти висновку, що адвокати не є винятком із загального правила, оскільки в правовій державі рішення органу такого рівня, як кваліфікаційно-дисциплінарна комісія, не може бути остаточним.

Слід запам'ятати, що у разі розгляду справи Вища кваліфікаційна комісія адвокатури може ухвалити одне з рішень: залишити рішення палати кваліфікаційно-дисциплінарної комісії без зміни, а скаргу — без задоволення; змінити рішення; скасувати рішення й надіслати справу до тієї самої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії для нового розгляду, або закрити справу. Рішення Вищої кваліфікаційної комісії адвокатури є остаточними та приймаються відкритим голосуванням більшістю голосів від загальної кількості членів комісії.

Зауважимо, що дисциплінарна відповідальність члена адвокатського об'єднання регулюється також його статутом.

ПЛАН СЕМІНАРСЬКОГО ЗАНЯТТЯ