Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
praktychni zan'att'a.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
169.47 Кб
Скачать

Література

Основна:

1. ГОСТ 7.1-84. – Введ. 01.01.86. Библиографическое описание документа. Общие требования и правила составления. – М., 1985. – 71 с.

2. Супрун А. Введение в специальность / А. Супрун. – Минск, 1977. – С. 3-7.

3. Горбачук в. Т. Основи наукових досліджень / в. Горбачук. – Слов’янськ, 2003. – с. 3-17.

4. Лудченко А. А., Лудченко Я.А., Примак Т.А. Основы научных исследований: Учеб. пособие / А. Лудченко, Я Лудченко, Т. Примак. – К., 2000. – С. 5-26.

Текст лекції.

Додаткова:

1. Ботвина Н. В. Офіційно-діловий та науковий стилі української мови / Н. Ботвина. – К., 1999. – 264с.

2. Коваль А. П. Ділове спілкування / А. Коваль. – К., 1992.

3. Мова і час. Розвиток функціональних стилів сучасної української літературної мови. – К., 1977. – 235 с.

4. Онуфрієнко Г.С. Науковий стиль української мови / Г. Онуфрінко. – К., 2006. – 312 с.

5. Федотов в. В. Рациональная оптимизация умственного труда / в. Федотов. – м., 1987. – 109 с. Методичні рекомендації

Підготовка до практичного заняття передбачає серйозне опрацювання конспекту лекції, роботу із словниками та підручниками. Щоб мати повне уявлення про інформаційно-довідкову літературу, слід погортати сторінки словника та енциклопедії, підручника та монографії тощо та прочитати анотації до них.

Уважно поставтеся до виконання завдання №4. Воно має творчий характер. Ви повинні виділити такі риси, які відрізняють указані поняття. Наприклад, ви порівнюєте монографію та дисертацію. Це наукові роботи, які представляють результати наукового дослідження, проте їх створення обумовлене різними причинами і вони мають різне призначення: дисертація пишеться спеціально для отримання наукового ступеня – монографія з науковим ступенем пов’язана опосередковано, дисертацію обов’язково треба захищати на засіданні вченої ради наукової установи – монографію захищати не потрібно, дисертація не друкується в типографії, виходить в одному-двох екземплярах (друкується автором) – монографія – це книга, вона друкується в типографії в великій кількості екземплярів, дисертацію не можна купити, вона взагалі не продається в книгарнях, а зберігається в бібліотеці – монографія продається в книгарнях. Є й інші відмінності.

У ході виконання завдання №5, будьте досить лаконічними та системно продавайте інформацію. Описуючи автореферат, зауважте лише вимоги щодо його структури, а не змістового наповнення. Виписуючи теми, пам’ятайте: вони мають входити до спеціальності «Журналістика». Теми суто мовознавчого спрямування не будуть враховані при перевірці. Якщо ви маєте довільній доступ до Інтернету, бажано підкріпити теоретичні відомості ілюстративним матеріалом. Ви можете запропонувати зразок конкретного автореферату відповідної тематики.

Практичне заняття № 4

Тема: НАУКОВИЙ СТИЛЬ І ЙОГО ОСОБЛИВОСТІ

ПЛАН

    1. Поняття про функціональні стилі мови.

    2. Науковий стиль і його підстилі. Жанри наукової літератури.

    3. Особливості наукового стилю: логічність, стандартизованість, точність, абстрактність.

    4. Лексичні, морфологічні та синтаксичні особливості наукового стилю.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]