Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛР 12 s-ел.docx
Скачиваний:
13
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
74.24 Кб
Скачать

Лабораторна робота 12

Тема: Хімічні властивості s-елементів І та ІІ груп періодичної системи Д.І. Менделєєва

Мета та основні завдання:

  • удосконалити знання студентів із структури, критеріїв періодичності періодичної системи Д.І. Менделєєва, особливостей будови атомів металів;

  • удосконалити знання студентів з фізичних та хімічних властивостей металів; способів утворення та застосування металів;

  • удосконалити уміння студентів складати молекулярні рівняння хімічних реакцій, рівняння окисно-відновних реакцій; іонні рівняння;

  • удосконалити уміння студентів в розв’язанні задач за формулами та рівняннями;

  • формувати у студентів уміння працювати в складі малих груп;

  • формувати уміння студентів давати визначення поняттям;

  • розвивати комунікативні уміння студентів;

  • розвивати системне мислення студентів;

  • розвивати професійні навички студентів в роботі з хімічними реактивами та хімічним обладнанням.

Прикладні задачі: розглянути особливості будови атомів s-елементів І та ІІ груп ПС; фізичні та хімічні властивості простих і складних речовин, утворених s-елементами І та ІІ груп ПС; способи утворення даних речовин; їх застосування.

Ключові поняття: s-електрон, s-елемент, метали, фізичні властивості металів, хімічні властивості металів, способи утворення металів, застосування металів.

  1. Теоретична частина

Хімічні елементи, на електронних оболонках яких заповнюється електронами s-підрівень зовнішнього енергетичного рівня, називаються s-елементами. S-елементи знаходяться в І та ІІ групах головних підгрупах періодичної системи. S-елементи, крім Гідрогену, утворюють прості речовини метали. Проаналізуйте зміну металічних властивостей елементів в групах і періодах. Як змінюються металеві властивості простих речовин та основні властивості складних речовин, утворених даними хімічними елементами?

    1. Загальна характеристика s-елементів і групи

S-елементи І групи ПС називаються лужними елементами. Вони утворюють прості речовини – лужні метали, які при взаємодії з водою дають розчинні у воді основи - луги. До s-елементів І групи ПС відносяться Літій Li, Натрій Na, Калій K, Рубідій Rb, Цезій Cs, Францій Fr.

Атоми лужних металів на зовнішньому енергетичному рівні містять по одному s-електрону, який відносно легко відривається; при цьому атоми перетворюються в позитивно заряджені іони (катіони) з стійкою електронною оболонкою атома, відповідного інертному газу. Лужні метали є типовими металами і в сполуках проявляють тільки позитивний ступінь окиснення +1.

Таблиця 12.1 Деякі властивості атомів лужних металів

Елемент

Порядковий номер в ПС

Конфігурація зовнішнього

та передзовнішнього

енергетичних

шарів

Радіус, нм

Енергія іонізації,

кДж/моль

Відносна електронегативність

(за Полінгом)

атома

іона

Na

K

Rb

Cs

Fr

3

11

19

37

55

87

1s22s1

2s22p63s1

3s23p64s1

4s24p65s1

5s25p6 6s1

6s26p6 7s1

0,1586

0,1713

0,2162

0,2287

0,2518

0,2447

0,0189

0,0278

0,0592

0,0734

0,0921

-

632

498

418

401

376

-

1

0,9

0,8

0,8

0,7

0,7

Порівняйте властивості атомів та поясніть зміну властивостей простих речовин металів, які утворюють дані хімічні елементи.

    1. Фізичні властивості лужних металів

Лужні метали – сріблясто-білого кольору, характеризуються незначною твердістю, малою густиною, низькими температурами плавлення та кипіння, високою електропровідністю. Всі лужні метали мають однотипні кристалічні гратки.

Лужні метали, а також їх сполуки зафарбовують полум’я в характерні кольори: літій – в малиновий, натрій – в жовтий, калій – в фіолетовий, рубідій – в бузковий, цезій – в фіолетово-синій.

    1. Хімічні властивості лужних металів

Лужні метали належать до числа найбільш активних металів. Вони енергійно взаємодіють з киснем і навіть з азотом. На повітрі за звичайних умов літій швидко утворює темно-червону плівку суміші Li3N з Li2О. При згорянні на повітрі тільки літій утворює оксид Li2О (з великою домішкою Li3N), останні ж метали перетворюються в пероксиди складу: Nа2О2, К2О4, Rb2О4 і Cs2О4.

Лужні метали за звичайних умов дуже енергійно взаємодіють з водою за схемою:

2Ме + 2Н2О = 2МеОН + Н2↑.

При розтиранні лужних металів з сіркою утворються сульфіди Ме2S. Іще легше лужні метали взаємодіють з бромом. В атмосфері фтору та хлору за наявності вологи вони спалахують. З йодом взаємодіють тільки при нагріванні.

Зберігання лужних металів і робота з ними вимагає додержання правил техніки безпеки. При зберіганні необхідно перепинити доступ повітря і вологи до металів з метою запобігання вибухів і пожеж. Тому лужні метали зберігають під шаром керосину в герметично закритому посуді. Неможна гасити спалахненні лужні метали водою, тому що вода енергійно реагує з ними (з вибухом). Залишки лужних металів на стінках посуду після роботи з ними також неможна усувати водою. Придатними розчинниками для них є органічні речовини, наприклад, етиловий спирт.

Відносну хімічну активність лужних металів можна проаналізувати за теплотами утворення їх сполук (в кДж/моль):

Лужний метал

Оксид

Гідроксид

Хлорид

Літій

Натрій

Калій

Рубідій

Цезій

297

209

180

174

171

481

426

426

422

418

408

412

435

435

443

Як змінюється хімічна активність від літію до цезію по відношенню до кисню, води, хлору? Чому літій відновлює інші лужні метали з їх оксидів:

2Li + К2О = 2К + Li2О?

Лужні метали при нагріванні взаємодіють з воднем з утворенням гідридів:

2Nа + Н2 = 2NаН.

Гідриди лужних металів – кристалічні іонні сполуки. При пропусканні електричного струму через розчин гідриду лужного металу в рідкому амоніаку (або через розплав гідриду) на катоді виділяється лужний метал, а на аноді – водень. Отже, ступінь окиснення водню в гідридах -1, а лужного металу +1. Гідриди реагують з водою за рівнянням:

LiН + Н2О = LiОН + Н2↑.

Вони є сильними відновниками, наприклад, відновлюють карбон (ІV) оксид до вільного карбону:

СО2 + 2NаН = С + 2NаОН.

В присутності сильних відновників (вугілля, сірка, йодиди) пероксиди лужних металів проявляють окислювальні властивості:

2NaI + Nа2О2 + 2H2SO4 = I2 + 2Na2SO4 + 2H2O,

а в присутності сильних окисників – відновлювальні властивості:

Cl2 + Nа2О2 = 2NaCl + O2.

Оксиди лужних металів утворюються із пероксидів при їх нагріванні з відповідним лужним металом:

2О2 + 2Nа = 2Nа2О.

При розчиненні лужних металів у воді утворюються луги. Гідроксиди лужних металів – їдкі, дуже гігроскопічні речовини. Вони повільно розчиняють скло, а також фарфор за реакцією:

SіО2 + 2NаОН = Nа2SіО3 + H2O.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]