Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лр 1.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
510.98 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

КРИВОРІЗЬКИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

Кафедра електромеханіки

Методичні вказівки

до виконання лабораторних робіт

з курсу «Електричні машини»

для студентів з напрямів підготовки 6.050702 «Електромеханіка», 6.050701 «Електротехніка та електротехнології»

спеціальностей: “Електромеханічне обладнання енергоємних виробництв", « Електропривод та автоматизація промислових виробництв», «Електротехнічні системи електроспоживання», «Електричний транспорт»

денної та заочної форм навчання

м. Кривий Ріг

2011

Укладачі: доцент Е.А. Воротеляк, асистенти Коломіц Г.В., Кузьменко А.С.

Відповідальний за випуск: професор С.Т. Толмачов

Рецензент: доцент В.В. Каневський

Анотація: Методичні вказівки допоможуть студентам після проходження теоретичного курсу за розділами дисципліни виконати лабораторні роботи. Необхідні пояснення, отримані практичні навички в роботі з електричним обладнанням навчить аналізувати і оцінювати результати іспитів, закріпити теоретичні відомості, одержані в лекційній частині курсу. Важливе значення для майбутнього спеціаліста має також вміння вірно оформляти звіт про виконання дослідів. Наведено список рекомендованої літератури.

Розглянуто

на засіданні кафедри

Протокол №________

від________________

Схвалено

на вченій раді

електротехнічного факультету

Протокол №__________

від__________________

ВСТУП

Дані методичні вказівки складені на основі великого викладацького досвіду авторів, що працюють зі студентами різного рівня підготовленості з використанням сучасної навчальної літератури, і містять у собі відомості по основних видах самостійної роботи студентів при вивченні курсу «Електричні машини». Сюди відносяться:

а) підготовка до виконання, проведенню й оформленню звітів з лабораторних робот;

б) акцентування на основні теоретичні положення за розділом «Електричні машини», по якому виконуються цикл лабораторних робіт;

в) сам цикл лабораторних робіт зі схемами зборки проведених експериментів і порядком їх виконання.

Наприкінці лабораторних робіт наведені контрольні питання. Основна мета посібника - допомагати студентам якісно підготуватися й успішно виконати лабораторні роботи, придбати практичні навички в методах випробувань електричних машин. У зв'язку із цим програми лабораторних робіт містять у собі практично всі, передбачені ДСТ процедури випробувань машин, а лабораторний практикум охоплює всі основні розділи курсу - трансформатори, асинхронні й синхронні машини, машини постійного струму, що працюють у режимі генератора і двигуна.

Цикл лабораторних робіт з кожного розділу містить у собі досліди холостого ходу й короткого замикання, розрахунки параметрів машин за експериментальними даними, прогнозування і наступне зняття робочих характеристик. Повний перелік циклу лабораторних робіт з курсу «Електричні машини» наведений в «Робочій програмі» курсу для спеціальностей денної і заочної форми навчання. Позитивний результат освоєння матеріалу курсу буде досягнутий при знанні математики, розділів фізики, теоретичних основ електротехніки, електричних вимірів і відповідної підготовки для виконання лабораторних робіт за умови звертання до конспекту [К] лекцій і навчальної літератури [Л1], [Л2]....

Методичні вказівки складені стосовно до лабораторних установок, наявним у більшості інститутів, і складаються з 2-х частин, згідно вивчення базових розділів у кожному семестрі навчального року.

Конкретний перелік і графік виконання лабораторних робіт у семестрі визначається кафедрою залежно від числа навчальних годин даної спеціальності й затверджується методичною радою факультету.

Після занять, зв'язаних зі знайомством спеціалізованих стендів, правилами безпечної роботи і вимірювальною апаратури, освоєння теоретичного матеріалу по даному базовому розділу студенти піддаються контролю готовності до виконання лабораторних робіт. Контроль здійснюється за допомогою спеціальних наборів питань (тестів). Оцінка тесту може бути виставлена за роботу без опитування [Л-1], [ЛА-1].

При задовільних знаннях студент допускається до виконання циклу робіт з розділу і при правильно оформленому звіті тільки можуть бути задані додаткові питання при захисті.

При оцінці «добре» і «відмінно» звільняється від захисту роботи (при оформленні звіту), але при певних викладачем контрольних строках подання звіту.

Першою лабораторною роботою кожного базового розділу електричних машин є тестування, будь-який вид перевірки знань після викладу теоретичного курсу в тій частині, що необхідна для виконання циклу випробувань.

Глибоке вивчення всіх розділів курсу «Електричних машин» буде досягнуто лише за умови звертання до конспекту лекцій і навчальній літературі. У виді цього в методичних вказівках приводиться посилання на літературу [К] - конспект лекцій, із вказівкою розглянутого курсу [Л1], [Л2] номер підручника за списком літератури із вказівкою сторінок.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]