Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛР 14 d-ел VІ гр.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
53.33 Кб
Скачать

Лабораторна робота 14

Тема: Хімічні властивості d-елементів VІ групи періодичної системи Д.І. Менделєєва

Мета та основні завдання:

  • удосконалити знання студентів із структури, критеріїв періодичності періодичної системи Д.І. Менделєєва, особливостей будови атомів металів;

  • удосконалити знання студентів з фізичних та хімічних властивостей металів; способів утворення та застосування металів;

  • удосконалити уміння студентів складати молекулярні рівняння хімічних реакцій, рівняння окисно-відновних реакцій; іонні рівняння;

  • удосконалити уміння студентів в розв’язанні задач за формулами та рівняннями;

  • формувати у студентів уміння працювати в складі малих груп;

  • формувати уміння студентів давати визначення поняттям;

  • розвивати комунікативні уміння студентів;

  • розвивати системне мислення студентів;

  • розвивати професійні навички студентів в роботі з хімічними реактивами та хімічним обладнанням.

Прикладні задачі: розглянути особливості будови атомів d-елементів VІ групи ПС; фізичні та хімічні властивості простих і складних речовин, утворених d-елементами VІ групи ПС; способи утворення даних речовин; їх застосування.

Ключові поняття: d-електрон, d-елемент, метали, фізичні властивості металів, хімічні властивості металів, способи утворення металів, застосування металів.

  1. Теоретична частина

Хімічні елементи, на електронних оболонках яких заповнюється електронами d-підрівень передзовнішнього енергетичного рівня, називаються d-елементами. D-елементи знаходяться в побічних підгрупах всіх восьми груп періодичної системи. D-елементи утворюють прості речовини метали.

1.1. Загальна характеристика d-елементів vі групи

В побічну підгрупу VІ групи входять хімічні елементи Хром Cr, Молібден Mo, Вольфрам W. Маючи на зовнішньому енергетичному рівні один (24Cr 3s23p63d54s1 і 42Mo 4s24p64d55s1) або два (74W 5s25p65d46s2) електрона (всього шість валентних електронів), дані елементи, на відміну від елементів головної підгрупи VІ групи, проявляють металічні властивості.

В сполуках елементи підгрупи Хрома проявляють позитивні ступені окиснення: Cr – 2,3,(4),6; Мо, W – 4,6.

Хром, молібден і вольфрам – сірувато-білі блискучі метали. На властивості цих металів значно впливають домішки. Так, чистий хром недостатньо твердий, а технічний забруднений хром - самий твердий із всіх металів. Чисті молібден і вольфрам значно м’якіші, але навіть незначні домішки в них збільшують їх твердість і крихкість. Всі метали підгрупи Хрома – тугоплавкі. Вольфрам – самий тугоплавкий з усіх досліджених металів (tпл = 34100С).

З водою хром, молібден і вольфрам реагують тільки при сильному нагріванні:

2Cr + 6Н2О = 2Cr(ОН)3 + 3Н2↑.

Взаємодії даних металів з водою заважає поверхнева оксидна плівка. За звичайних умов вони реагують тільки з фтором. Для взаємодії з іншими неметалами необхідне іноді значне нагрівання. Наприклад, хром горить в кисні тільки при температурі 20000С і вище, а молібден і вольфрам реагують з азотом при 15000С. При прожарюванні цих металів на повітрі хром окислюється до Cr2О3, а молібден і вольфрам – до МоО3 і WО3.

В порошкоподібному стані хром, молібден і вольфрам за умови нагрівання взаємодіють з хлором, утворюючи відповідні хлориди і проявляючи ступінь окиснення +3.

Заслуговує уваги відношення даних металів до дії кислот та луг. Розглянемо це в таблиці 14.1.

Таблиця 14.1. Взаємодія хрому, молібдену і вольфраму з кислотами та лугами

Метали

HCl

H2SO4

HNO3

«царська водка»

HCl+HNO3

«диявольська

суміш»

НF+HNO3

NаОН

Cr

взаємодіє

взаємодіє

пасивує

пасивує

пасивує

не взаємодіє

Мо

не взаємодіє

не взаємодіє

взаємодіє

взаємодіє

взаємодіє

взаємодіє при нагріванні

W

не взаємодіє

не взаємодіє

не взаємодіє

не взаємодіє

взаємодіє

взаємодіє

за

наявності О2, окисників

NаNO3,KClO3

Наприклад: 2W + 4КОН + 3O2 = 2К24 + 2H2O.

Самостійно складіть рівняння хімічних реакцій взаємодії даних металів з кислотами.

1.2. Сполуки хрому

Із всіх відомих сполук хрому практично приходиться зустрічатись тільки з тими, в яких він проявляє ступінь окиснення +3, +6. Це оксиди Cr2О3, CrО3 та їх похідні сполуки. Хром (ІІІ) оксид – тверда тугоплавка речовина темно-зеленого кольору, не розчинна ні у воді, ні в кислотах. Йому відповідає хром (ІІІ) гідроксид Cr(ОH)3 – речовина сіро-зеленого кольору, малорозчинна у воді. ЇЇ утворюють при дії луг на солі хрому (ІІІ):

Cr2(SO4)3 + 6NaOH = 2Cr(ОH)3↓ + 3Na2SO4.

Хром (ІІІ) гідроксид має амфотерні властивості. Він взаємодіє з кислотами:

Cr(ОH)3 + 3HCl = CrCl3 + 3H2O,

а з лугами дає хроміти (солі хромитної кислоти):

Cr(ОH)3 + NaOH = NaCrО2 + 2H2O (при сплавленні);

Cr(ОH)3 + 3NaOH = Na3[Cr(ОH)6] (в розчині).

Хром (VІ) оксид – кристалічна речовина темно-червоного кольору, легкорозчинна у воді з утворенням хромових кислот. Хром (VІ) оксид – сильний окисник. Якщо, наприклад, сухий CrО3 змочити етиловим спиртом, то спирт окислюється настільки енергійно, що відбувається самоспалах, а CrО3 відновлюється до Cr2О3. Хром (VІ) оксиду відповідає дві кислоти: хроматна Н2CrО4 і дихроматна (біхроматна) Н2Cr2О7. Вони існують тільки в водних розчинах і утворюють відповідно солі хромати і дихромати (біхромати).

Калій дихромат називають хромпіком. Хромати в кристалічному стані і в водних розчинах мають жовте забарвлення, яке обумовлюється наявністю хромат-іона ; дихромати – помаранчево-червоне забарвлення, характерне для іонів

Хромат-іони стійкі в нейтральному та лужному середовищі. В кислому середовищі відбувається їх перетворення в дихромат-іони:

в результаті чого розчин забарвлюється в помаранчевий колір. Під дією лугу дихромат-іони перетворюються в хромат-іони:

Отже, в кислому середовищі існують тільки дихромати, а в лужному – тільки хромати:

2K2CrO4 + H2SO4 = K2Cr2O7 + K2SO4 + H2O;

K2Cr2O7 + 2KOH = 2K2CrO4 + H2O.

Найважливішою властивістю хроматів і дихроматів є їх окислювальна здатність. Поясніть, чому! В кислому середовищі (рН < 7) Cr+6 відновлюється до Cr+3(див. табл. 5.2. «Класифікація речовин на окисники та відновники»). Наприклад: K2Cr2O7 + H2SO4 + К2SO3 → Cr2(SO4)3 + K2SO4 + H2O;

K2CrO4 + H2SO4 + H2S → Cr2(SO4)3 + S + K2SO4 + H2O.

В лужному ж середовищі Cr+3 окислюється до Cr+6 (див. табл. 5.2. «Класифікація речовин на окисники та відновники»). Наприклад:

NaCrO4 + NaОН + Вr2 → Na2CrO4 + NaВr + H2O.

Розставте коефіцієнти в даних рівняннях методом електронного балансу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]