Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самостійна робота №5.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
99.48 Кб
Скачать

Відмінності в розвитку культури в демократичних і тоталітарних державах

1.У країнах західної демократії характерний вільний розвиток культури, бо існувала політична свобода. Поширювалися різноманітні течії, стилі, жанри, посилювався вплив модернізму та авангардизму.

  1. У тоталітарних державах (Німеччина, Італія, СРСР) куль­тура почала обслуговувати тоталітарні режими.

  2. Перетворення літератури та мистецтва на засіб впливу на особистість, на інструмент пропаганди в країнах з тоталітарними режимами.

Саме життя змушувало митців робити вибір: підтримка режиму, його вихваляння або захист загальнолюдських цінностей, гуманізму, справедливості, миру.

5.Діячі культури повинні були виконувати соціальне замовлення, діяти в дусі соціальної ідеології, звеличувати національний дух, владу «вождів» і бути співцями тоталітарнихрежимів.

  1. Здійснювався жорсткий контроль над духовним життям країни, переслідувалася творчість митців, які не підкорялися владі (вони замовчувалися або фізично знищувалися).

  2. У тоталітарних державах з'явився своєрідний тип офіційно-державної культури. Бона стала панівною, охопивши мораль, науку, мистецтво, літературу, повністю підкорила собі культуру мас.

  3. Поширення фашизму та виникнення тоталітарних режимів трагічно позначилося на долі й творчості митців, які повинні були морально готувати суспільство до втілення тих ідей, які проповідувалися в країні (комунізм, фашизм,зверхність арійської раси тощо).

  4. Після встановлення фашистської диктатури в Німеччині представники прогресивної інтелігенції були змушені емігрувати, а їхні книги на батьківщині були заборонені та знищені.

  1. Переслідування, репресії, концтабори, фізичне знищення — така доля багатьох талановитих митців СРСР.

  2. Велику роль в антифашистському русі Опору відграли твори видатних митців фашистських держав, які емігрували за кордон.

  3. В Італії відроджувався помпезний стиль пізньої Римської імперії, в Німеччині розвивалися шовіністичні традиції німецького реакційного романтизму, символізму, проповідувалася ідея грубої сили, жорстокості.

  4. У СРСР насаджувався ідеологічний монополізм, найвищою цінністю проголошувалося служіння ідеї побудови комуністичного суспільства; переслідувалися ті митці, чиї погляди або творчість не відповідали сталінізму.

  5. У тоталітарних державах характерно зображення величних портретів вождів, їх велетенські скульптурні постаті, грандіозні громадські будівлі.

Тоталітарні режими намагалися прищеплювати массам ідеї непорушності та вічності їхньої влади.

Питання для самоперевірки

  1. Які з кінофільмів, що вийшли на екран із 1914 до 1939р. ви бачили? Спробуйте зібрати інформацію про розвиток кінематографа в цей період у ваших батьків, знайомих, друзів.

  2. Що ви знаєте про розвиток техніки у 1914-1939рр.? Які видатні винаходи відбулись в цей період?

  3. Що таке Олімпійський рух? Розкажіть про Олімпійський рух у міжвоєнний період.

  4. Зберіть інформацію про розвиток освіти у передових західних країнах. Що із зарубіжного досвіду вас вразило?

  5. Охарактеризуйте розвиток радянської освіти у міжвоєнний період. Визначте досягнення та недоліки радянської освітньої системи.

  6. Назвіть видатні університети світу, які існували у ті часи. Що ви знаєте про їх роботу нині? Які університети є у нашому місті?

  7. Підготуйтесь до повідомлень на теми: «Видатні фізики першої половини ХХ ст..», «Розвиток гуманітарних наук», «Видатні медичні відкриття у міжвоєнний період», «Вдосконалення зброї та військової техніки з 1914 по 1939р.»

  8. Розкажіть про видатних письменників тих часів. Назвіть основні літературні напрямки, які панували у літературі того часу.

  9. Задопомогою додаткових джерел наочно розкрийте основні напрямки у розвитку живопису. Розкажіть про видатних художників тих часів та напрямки мистецтва які вони представляли.

  10. Визначте відмінності у розвитку культури демократичних та тоталітарних країн.

  11. Розкажіть про розвиток кінематографа у міжвоєнний період.

  12. Чому не відбулись VI Олімпійські ігри?

  13. Доведіть, що у перший період новітньої історії швидко відбувався технічний прогрес.

  14. Чому у міжвоєнний період значно зросла цінність освіти? Яка цінність освіти сьогодні?

  15. Дайте визначення термінам: модернізм, авангардизм, сюрреалізм, кубізм, супрематизм.

  16. Розкажіть про розвиток театрального мистецтва у міжвоєнний період. Назвіть його представників.

Домашнє завдання: 1. Опрацювати тему, зробити конспект. 2. Підготувати презентації на тему: «Видатні художники І половини ХХ ст.», «Виникнення та розвиток кіномистецтва та кіноіндустрії у першій половині ХХ ст.». 3. Підготуватись до диктанту по темі самостійної роботи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]