Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самостійна робота.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
49.45 Кб
Скачать

Самостійна робота №1

  1. Галузі психології

Сучасна психологія являє собою галузь знань і практичної діяльності, що включають ряд окремих дисциплін і напрямів, і знаходиться на стику низки наук, займаючи проміжне положення між філософськими, природними та соціальними науками.

Психологія тісно пов'язана з іншими науками. У вивченні структури фізіологічних і біологічних процесів мозку, що лежать в основі психіки, психологія спирається на досягнення природничих наук: біології, фізіології, хімії, фізики, у вивченні процесів психічної саморегуляції людської діяльності - на досягнення кібернетики, у вирішенні завдань соціальної психології - на дані соціології , у вирішенні завдань навчання і виховання, формування особистості - на досягнення педагогіки, у розробці технічних засобів для дослідження психіки, а також дослідження оптимальних умов діяльності людини в умовах технічного прогресу - на досягнення технічних наук, у вирішенні задач обробки експериментальних даних, завдань валідизації, стандартизації психодіагностичних методів - на математичні статистичні методи.

Виділення різних галузей психології і придбання ними відносної самостійності відбувається, з одного боку, внаслідок ускладнення соціального життя і зростання запитів практики і з іншого боку - у міру розвитку методів психологічних досліджень та накопичення знань у відповідних областях.

В основу галузевої класифікації психології можуть бути покладені різні принципи.

Першим з них є характер конкретної діяльності.

Тут виділяються такі напрями.

Психологія праці - вивчає психологічні особливості трудової діяльності людини в різних сферах суспільного життя (інженерна психологія, авіаційна психологія, космічна психологія і т.д.).

Педагогічна психологія - вивчає психологічні закономірності навчання і виховання.

Медична психологія - вивчає психологічні аспекти медицини (нейропсихологія, психофармакологія, психотерапія, психопрофілактика та ін.)

Юридична психологія - вивчає психологічні аспекти права (судова психологія, кримінальна психологія).

Військова психологія - вивчає психологічні основи військової справи.

Психологія спорту - вивчає проблеми психологічної підготовки спортсменів.

Психологія наукової і художньої творчості - вивчає психологічні особливості творчої діяльності, психологічний механізм творчості та психологічні властивості творчої особистості

Крім того, розвиваються такі сучасні прикладні напрямки психології як психологія управління, психологія реклами, психологія торгівлі, психологія комп'ютеризації і т.д.

Інший варіант класифікації - за психологічним аспектам розвитку.

З цих позицій можна виділити наступні напрямки.

Вікова психологія - вивчає психічні розвиток особистості в процесі життя (дитяча психологія, психологія підлітка, психологія юнацтва, психологія дорослої, Геронтопсихологія).

Порівняльна психологія - досліджує філогенетичні форми психічного життя, психіку тварин і її відмінності від психіки людини (зоопсихологія, етологія).

Спеціальна психологія (психологія аномального розвитку) - вивчає відхилення в розвитку психіки (олігофренопсіхологія, сурдопсіхологія, тіфлопсіхологіі та ін.)

Класифікація з точки зору психологічних аспектів ставлення особистості і суспільства виділяє такі напрями:

Соціальна психологія - вивчає психічні явища в процесі взаємовідносин людей у великих і малих групах.

Психологія особистості - вивчає психологічні особливості особистості.

Основою всіх галузей психології є загальна психологія.

Загальна психологія вивчає сутність та загальні закономірності виникнення, функціонування і розвитку психіки. Вона розвивається на основі досягнення всіх галузей і в теж час спрямовує їх загальнотеоретичними психологічними концепціями.

Предметом дослідження в загальній психології є основні форми прояву психіки - психічні процеси, властивості і стани особистості.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]