Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самостійна робота №4.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
63.7 Кб
Скачать

Самостійна робота №4 Тема: Особливості економічного та політичного розвитку країн арабського світу та Латинської Америки в період 1920-1939р.

Мета: -охарактеризувати розвиток країн регіону у 20-х – 30-х роках ХХ ст..; проаналізувати особливості тоталітарних режимів та демократичних рухів у Латинській Америці.

-закріпити навички аналізу та зіставлення історичного матеріалу, уміння розглядати історичні явища в конкретно – історичних умовах.

План

  1. Арабський світ у міжвоєнний період. Палестинська проблема.

  2. Особливості економічних процесів у Латинській Америці.

  3. Особливості політичних процесів у Латинській Америці.

  4. Диктаторські режими та демократичні рухи:причини появи, прояви.

Література: Бердичевський 288-302;310-318. Ладиченко 250-261; 268-276. Середницька 340-348 (стар.);340-349.

І. Активізація опорних знань:

1.Які країни відносяться до країн Близького Сходу? 2. Яка імперія існувала на цій території до І світової війни? 3. Хто є найближчим сусідом країн Латинської Америки? 4. Яку політику у цьому регіоні проводили США? 5. Поясніть суть політики «ізоляціонізму» та «доброго сусіда»?

ІІ. Опрацювання теми самостійної роботи

Арабський світ у міжвоєнний період

Після Першої світової війни арабські землі Близького Сходу, якф входили до складу Османської імперії, було поділено між Францією та Великою Британією.

Франція захопила Ліван і Сирію, Велика Британия встановила контроль над Іраком, Палестиною і Трансіорданією. Частина арабів на Аравійському Півострові на чолі з королем Ібн Саудом здобула незалежність і створила дер­жаву Саудівську Аравію (1932 р.). Тут були проведені реформи, які зміцнили центральну владу короля та його уряду. У 1938 р. Саудівська Аравія почала видобування нафти на узбережжі Перської затоки, частина якої увійшла до складу Саудівської Аравії.

В арабських володіннях Велика Британія створила два формально незалежних королівства — Ірак (1930 р.) і Йорданію (1932 р.). Велика Британія зберегла права розміщувати в цих королівствах свої війська і затверджувати окремі закони.

Наприкінці 30-х років у цьому регіоні посилився вплив Німеччини та Італії.

У 1940 р. після капітуляції Франції під контроль Німеччини перейшли Сирія та Ліван.

У 1942 р. була проведена спільна операція англійських військ і прихильників де Голля з захоплення Сирії та Лівану з метою усунення загрози використання території цих країн Німеччиною. У 1943 р. Сирія та Ліван були проголошені незалежними.

Палестинська проблема

Палестина історична область у південній частині Передньої Азії, на Східному узбережжі Середземного моря. Тут здавна проживали араби і євреї, інші народності. З 1516 р. Палестина перебувала під владою Османської імперії.

Друга половина XIX—початок XX. Палестина була заселена переважно арабами. Ідею створення єврейської держави висунув австрійський журналіст Теодор Герцль у се­редині XIX ст.

Друга половина XIX ст. Європою прокотилася хвиля єврейських погромів.

1882 р. Євреї організували першу хвилю переселення до Палестини.

1897 р. На конгрсі сіоністського руху в Базелі (Швейцарія) було вирішено створити єврейську державу на території Палестини.

1904—1914 рр. Друга хвиля єврейської еміграції.

1916 р. Арабське повстання проти турецького панування. Повстанці своїми діями змусили Туреччину кинути про­ти них значні сили, що дало змогу британським військам вступити до Сирії іI Палестини.

1917 р. Третя хвиля еміграції євреїв до Палестини.

1917—1918 рр. Британські війська витіснили турків із Па­лестини. Арабське населення підтримало британців, за що їм була обіцяна незалежність. Одночасно британці обіцяли лідерам світового сіонізму сприяти в створенні єврейської держави на території Палестини в обмін на фінансову допомогу. Британці управляли Палестиною з 1920 р. по 1947 р. і намагалися виконати обидві взаємозаперечуючі обіцянки. Ситуація постійно виходила з-під контролю. Потік єврейської еміграції був дуже інтенсивним. Особливо багато євреїв переїхало до Палестини у 30-ті роки, рятуючись від нацистської Німеччини. Це викликало незадоволення арабського населення Палестини, яке вилилося у численні повстання: 1920 р., 1921 р., 1929 р. Араби весь час виступали проти створення єврейської держави у Палестині.

Палестинська проблема стала не лише проблемою нестабільності на Близькому Сході, а й проблемою міжнародною нестабільності у світі. I донині проблема Палестини не вирішена і на шляху й мирного розв'язання є багато пере­шкод.

Підготуйте повідомлення про сучасне становище в регіоні. Чи можна, на Ваш погляд, розвязати Палестинську проблему? Яким чином?