Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самостійна робота.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.11.2019
Размер:
49.45 Кб
Скачать

Самостійна робота №2

  1. Емоційна сфера людини

За допомогою певного об’єкту людина отримує знання про об’єктивні властивості оточуючих предметів, спрямовані на ство-рення образу певного об’єкту.

Почуття – це своєрідне відображення обєктивної дійсності. Ця своєрідність полягає в тому, що в почуттях відображається значення об’єктів для потреб людини. Відбувається в формі переживання (приємне чи неприємне, задоволення чи незадоволення).

Характеристики емоцій :

1. Якість (приємне, неприємне)

2. Полярність (любов – ненавість; радість – горе).

3. Амбівалентність – в складному почутті поєднуються елементи полярних почуттів (ревнощі: любов, ненавість).

4. Інтенсивність –це сила почуття.

5. Тривалість (тривалі чи нетривалі).

6. Рефлекторна природа: відбувається під впливом зовнішніх под-разників.

Терміну почуття близький термін емоція. Існують такі погляди на співвідношення цих понять.

1) Ввважають синонімами (С.Л.Рубінштейн).

2) Почуття – ширше, а емоція лише прояв почуттів (Т.А.Костюк, А.В.Петровський).

3) Емоції –ширше, а почуття вищий рівень розвитку емоцій (Мак-дауголл).

1) Еволюційна – розроблялась Дарвіним. Основні емоції, їх вира-ження, здатність розуміти інших вроджені і залежать від анатомічної будови організму. Аргументи Дарвіна: 1)люди в різних культурах користуються однаковими виразними засобами емоцій. 2)Тварини здатні розуміти емоції інших видів.

2) Периферична (теорія Джемса-Ланге). Причина емоцій в змінах периферичної нервової системи (вегетативні – зміна судин; склад крові). За цією теорією, спочатку на зовнішній вплив реагують суди-ни, а потім виникає переживання. Але однакові фізіологічні зміні супроводжують різні за якістю емоції, а штучні органічні зміни – не супроводжуються емоціями.

3) Таламічна (Кеннона-Барда). Емоції та органічні зміни відбува-ються одночасно з одного джерела “таламуса” (орган головного моз-ку). Сьогодні прийнято говорити про поєднання емоцій та органіч-них змін, а не про передування одного з цих явищ.

4) Когнітивна (П.В.Симонов). Позитивні емоції виникають, якщо реальні результати відповідають очікуваним при реалізації цілей. Негативні, коли отримувані результати менш значні, ніж очікувані.

5) Когнітивно-фізіологічна (С.Шехтер). Залежність емоцій від пам’яті та мотивації (установка, інструкція,). Дослід: давали людині фізіологічний розчин і говорили, що він викликає гнів чи радість. Досліджувані константували в себе появу відповідних почуттів.

Емоції виконують такі функції:

1) Функція оцінки: Безпосередньо сигналізують про значення пред-метів.

2) Спонукання (бажання, потяги, прагнення, мотивація) відкрива-ються людині у вигляді емоції.

3) Функція стереотипного розв’язання ситуацій: у несподіваних ситуаціях ризику, які вимагають негайного виходу: (страх – спонукає до втечі, гнів – до агресії).

4) Організація діяльності. Позитивні емоції – організують, а негати-вні дезорганізують. Бурхливі емоції негативно впливають на продуктивність діяльності.

5) Вплив на пізнавальні процеси: емоційно насичена інформація краще осмислюється, запам’ятовується, використовується.

6) Функція передбачення: людина емоційно передчуває можливий розвиток подій. Це стимулює її до певних дій.

7) Функція впливу на органічні процеси: є емоції стенічні, які акти-візують організм, та астенічні, які пригнічують.

Немає єдиної класифікації емоцій. За основу беруться різні ознаки:

модальність (позитивні, – негативні, приємні – неприємні, задо-волення – незадоволення);

інтенсивність (слабкі і сильні);

тривалість (тривалі, нетривалі);

глибина (глибокі, поверхневі);

усвідомленість (усвідомлювані, неусвідомлювані);

функції;

вплив на організм (стенічні і астенічні);

за змістом (моральні, естетичні) інтелектуальні – іноді їх нази-вають вищими почуттями;

за рівнями.

Рубінштейн виділяє три рівня:

1) елементарні фізичні чуття, повязані з органічними потребами. При цьому не усвідомлюється предмет чуття (безпредметна три-вога, самопочуття);

2) предметні – відображають ставлення людини до предметів: мо-ральні, естетичні, інтелектуальні;

3) світоглядні почуття: гумор, іронія, трагізм, що виражають став-лення до дійсності в цілому.

Іноді емоції ділять на 1)переживання, що відображають ситуа-тивне ставлення до об’єкту або 2)узагальнене відношення до них. Перші залежать – від умов діяльності, супроводжують її (емоції), а другі відповідають потребам, установкам людини, є незмінними від ситуації до ситуації (почуття).(В.К.Вілюнас).

Серед емоційних процесів виділяють: афект пристрасть, стрес, емоції, настрій.

Афекти швидко оволодвають людиною, бурхливо відбувають-ся, супроводжуються порушенням свідомості, втратою самоволодін-ня, короткочасні, як спалах. Викликаються гострими життєвими си-туаціями, але схильність до афектів свідчить про невихованість, не-вміння володіти собою.

Стадії афекту:

збудження;

втрата контролю;

знесилення;

виснаження організму.

Приклад афекту передає картина “Іван Грозний вбиває свого сина”. Стрес – стан напруги при загрозі або перевантаженні. Деякі професії сприяють виникненню стресів (вчитель, офіцер, суддя). При стресі, як і при афекті, порушується життєдіяльність організму (прискорюється серцебиття, дихання). Може бути і без сильно виражених проявів, але при цьому людина важко зосереджує, розподіляє, та переключає увагу, погано розв’язує мислительні задачі. Негативний варіант стресу називають дистрес.Водночас незначний і нетривалий стрес може викликати активізацію діяльності, тоді він називається еустрес.

Д.О.Хебб встановив залежність успішності діяльності від сили емоційного збудження.

Пристрасть – сильне, стійке, тривале почуття. В ній тісно пов’язані емоційні, вольові та мотиваційні компоненти. Виражається у зосередженні всіх думок, зусиль людини у напрямку обраної мети. Пристрасть – це завжди не просто переживання, але й відповідно дія (пристрасть до математики виражається не просто в інтересі до пре-дмету, а й у діях: читання додаткової літератури, відвідування гурт-ка, тощо). В пристрасті активність поєднується з пасивністю: людина забуває про все, окрім предмета пристрасті. Активність звужується і обмежується сферою діяльності, яка пов’язана з предметом пристрасті.

Почуття ситуаційно стійкі, а емоції –це їх виявлення в конкре-тних обставинах. Настрій – це загальний емоційний стан, фон пере-бігу психічних процесів та поведінки людини (діяльність відбуваєть-ся на певному емоційному фоні).

Настрій – це не предметне переживання, а особистісне(нам просто радісно), залежить від загального стану здоров’я, тонусу, життєдіяльності. І навпаки: “в здоровому тілі – здоровий дух”.

Настрій – це безсвідома емоційна оцінка особистістю того, як в даний момент складається для неї ситуація життєдіяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]