Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Самостійна робота №5.docx
Скачиваний:
7
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
99.48 Кб
Скачать

Виникнення та розвиток кінематографа

1. Міжвоєнний період — це період бурхливого розвитку кіно.

Кіномистецтво поєднувало естетичні властивості літе­ратурного театру; образотворчого мистецтва і музики на основі тільки йому характерних виразних засобів.

  1. Кіно стало масовим мистецтвом і частиною масової культури, що зароджувалася.

  2. Виникає центр американського кінобізнесу — Голівуд (у штаті Каліфорнія, передмісті Лос-Анджелеса).

  3. Вдосконалювалася кінотехніка, здійснювалися дослідження і розробки технології кінематографії, почався випуск багатошарової кольорової кіноплівки; будувалася велика кількість кінотеатрів.

5.Кіновиробництво стає частиною економіки США та її експорту,

  1. В 30-х роках народилося звукове кіно; у фільмах почала широко використовуватися музика.

  2. У 30-х роках у Великій Британії зародилося художньо-документальне кіно.

  3. Почала поширюватися кінокомедія, у якій характери, конфлікти і ситуації викликали сміх глядачів.

Видатними кінорежисерами цього періоду були:

Дейвід Уерк Гріффін (1875—1948) — американський кінорежисер.

Зняв фільми: "Нетерпимість" (1916р.), "Зламані паростки" (1919р.) та ін. Збагатив художню виразність кіно (використовував крупний план, паралельний монтаж тощо). Заклав основи кіно як самостійного мистецтва.

Уолт Дісней (1901 — 1966) — американський кінорежисер-мультиплікатор. Зняв короткометражні серії фільмів ("Каченя Дональд", "Мишеня Мілкі та ін.), а також повнометражні фільми ("Білосніжка і семеро гномів", 1938 р.). Розробив основи мультиплікаційного фільму. Великим артистом кіно був Чарлі Чаплін (1889—1977) — американський актор, кінорежисер, сценарист. Створив трагікомічний образ "маленької людини". Світове визнання одержав за фільми: "Золота лихоманка" (1925 р.), "Вогні великого міста" (1931 р.), "Нові часи" (1935 р.), "Великий диктатор" (1941 р.).

Поява "масової культури"

Масова культура — загальна назва типу культури, яку пере­творено в індустріально-комерційну форму виробництва з метою поширення стандартних духовних благ, для яких характерні сентиментальність, веселість, натуралізм, культ усіпху, культ насолоди, щоб підкорити свідомість широких мас і пропагувати певні цінності і певний спосіб життя. Масова культура пов'язана з існуванням масової людини — усередненої особистості зі стандартним мисленням, яка знаходить задоволення в тому, щоб діяти "як усі’’, не вміє критично мислити, якій характерний колективізм, підпорядкований "загальному інтерсу" масового суспільства.

Масове суспільство — суспільство структурно недиференційоване, в якому існує тільки поділ на "верхи" і "низи", вождів і маси та формується мовчазна більшість, яка характеризується відчуженістю людини реально впливати на політичні рішення.

Ол1мп1йський рух

Статут Олімпійських ігор був розроблений П'єром де Кубертеном і затверджений Міжнародним спортивним конгресом у 1894 р. у Парижі.

У 1913 р. де Кубертен запропонував олімпійську емблему у вигляді п'яти переплетених різнокольорових кілець - сим­волу п'яти континентів, об'єднаних в Олімпійський рух. Ол1мпійські ігри почали проводити з 1896 р.

Із 1920р. олімпйський девіз «Швидше, вище, сильніше» входить до олімпійської емблеми.

Із 1936 р. традиційним атрибутом Олімпійських ігор став олімпійський вогонь, запалений від сонячних променів в Олімпі (Греція), який передається естафетою на урочисте відкриття Ігор і горить до їх закриття.

Олімпійські ігри 1936 р. в Німеччині фашистський режим А. Гітлера намагався використати для пропаганди нацизму.

У міжвоєнний період СРСР не брав участі в Олімпійських іграх.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]