Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дизайн в рекламе, шпоры по стилям.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
269.31 Кб
Скачать
  1. Сюрреалізм. Діяльність Сальвадора Далі в рекламі.

Сюрреалізм (фр. surréalisme - сверхреализм) - напрямок у мистецтві, який сформувався на початок 1920-х у Франції. Відрізняється використанням ілюзій і парадоксальних поєднань форм.Надреалізм — літературний і мистецький напрям, що виник після Першої світової війни, на початку 20 століття головним чином у Франції.

Засновником сюрреалізму був французький письменник Андре Бретон (фр. André Breton).

Сюрреалісти закликали звільнити людське «Я» від «пут» матеріалізму, логіки, які вони вважали породженням буржуазної цивілізації. На їхню думку, митцю слід спиратися на досвід несвідомого вираження духу — сни, галюцинації, марення, інтуїтивного аби проникнути по той бік свідомості, осягнути нескінченне й вічне. Прийоми сюрреалізму (зображення надреального, містичні мотиви, елементи фантастики, жахи, спотворене людське тіло) використовуються в «театрі абсурду».

У мистецтві й літературі сюрреалізму поєдналися речі й несподівані образи, парадоксальні, контрастні і часто безглузді

Одними з найбільших представників сюрреалізму у живопису стали Сальвадор Далі, Макс Ернст і Рене Магрітт.

Король епатажу, він у всіх сферах життя був надзвичайно яскравий і талановитий. Великий художник створював логотипи і знімався в рекламних роликах, а його образ і картини не раз використовувалися в рекламних принтах.

«Сталість пам'яті». В силу впізнаваності образів даної картини ідеї і мотиви «Сталості пам'яті» не один раз використовувалися в рекламних принтах. У рекламі Lexus композиція залишилася такою ж, а ось всі складові картини Далі замінені за відповідні деталі автомобіля. Теглайн: Every piece is a masterpiece - «Кожна деталь - шедевр».

Рекламне агентство Leo Burnett Sao Paulo (Бразилія) представило приголомшливо деталізований принт, створений за мотивами шедевра Сальвадора Далі «Спокуса Святого Антонія». Всю «процесію» веде Джордж Вашингтон (той самий, що зображений на однодоларовій купюрі), стилізований під богиню правосуддя Феміду, за ним по ланцюгу одряхліле дядечко Сем (Осама бен Ладен, немов комар, вп'явся в спину американської економіки, висмоктуючи з неї останні « соки »), далі Китай і Арабські країни (верблюд з горбами - нафтовими вишками). Приголомшлива карикатура-алегорія на сучасну обстановку в світі.

Теглайн: «Не губіться в світі дивних, незрозумілих інвестицій».

Рекламне агентство Sinar Studio для реклами музичного магазину Hi-Fi Audio вирішило використовувати мотиви картини Сальвадора Далі «Мадонна Порт-Льїгата».

Іспанському бренду Chupa Chups в минулому 2008 році виповнилося 50 років. Культовий логотип Chupa Chups придумав його особисто Сальвадор Далі. Дизайн логотипу бренду власникові компанії Енріке Бернат «по знайомству» намалював його знаменитий земляк Сальвадор Далі. Саме він в 1969 році придумав форму квітки для логотипу Чупа Чупс, яка з невеликими видозмінами благополучно дожила до сьогоднішнього дня.

Варто зазначити, що внесок в рекламу Сальвадора Далі полягає не тільки у створенні логотипу льодяників Chupa Chups - великий художник встиг знятися в декількох рекламних роликах, де знявся сам Далі - реклама шоколаду Lanvin, знаменитого антипохмільний засіб Alca-Seltzer, вина Veterano..