Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дизайн в рекламе, шпоры по стилям.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
269.31 Кб
Скачать
  1. Характерні особливості застосування єгипетського стилю у рекламних матеріалах сучасності

Єгипетський стиль - (гречок. Aiquptos від егип. Ht-k, -pth, вавілонск. Hikuptah - "стіна духу Птаха", одне з назв т. Мемфіса) - історичний тип мистецтва, один із самих древніх на Землі. Історія Єгипту починається в 4 тис. до н.е., коли Центральна і Північна Європа ще жила в кам'яному віці. У VII ст. до н.е. у дельті Нілу була заснована грецька колонія Навкратіс. У 332 р. до н.е. після завоювання Єгипту Олександром Македонським почалася його еллінізація, але єгипетське мистецтво встигло до цього часу зробити істотний вплив на формування і розвиток мистецтва.

Єгипетський народ першим в світі створив монументальну кам'яну архітектуру, це по праву перший з стилів світової культури. Чарівність атмосфери Стародавнього Єгипту і зараз продовжує хвилювати багатьох дизайнерів. Єгипетський стиль до того ж і прабатько майже всіх подальших євро пейських.

Знахідки археологів своєю незвичайністю, яскравістю, барвистістю, виразністю стилю залучали художників. Елементи "єгипетського стилю" використовувалися у Франції в період Другого Ампіру і протягом усього XIX ст. у руслі романтичного мислення періоду Історизму. Вони відроджувалися в камерних формах і в архітектурі Модерну рубежу XIX-XX століть.

Унікальне для нашого мистецтва першої третини XIX ст. з'єднання Класицизму і Романтизму створило передумови для розвитку "єгипетського стилю" у класицистичній архітектурі Петербурга.

Першим засновником єгиптології в Росії був Б.А.Тураєв (1868-1920), продовжувачем - його учень В.Струве.

Провідними діячами з історії мистецтва Древнього Єгипту є Н.Флітнер, М.Матьє, В. Павлов.

Характерні риси стилю: Масивні кубічні деталі, дрібний розпис , прості форми

Характерні кольори: Синій, червоний, жовтий, білий, зелений

Характерні лінії: Прямі

  1. Античний стиль

Антична культура — це культура держав, що сформувалися з 3 тисячоліття до н. е. по 5 століття нашої ери на теренах Середземноморського регіону періоду архаїчної Греції, класичної Греції, доби еллінізму та доби Римської республіки.

Представники: Фідій; Мирон; Поліклет; Помпей Великий; Юлій Цезарь; Цицерон; Октавіана.

Основні особливості античного стилю: Житло давньогрецької людини будувалось навколо внутрішнього дворику оточеного галереєю з колонами, і ділилось на жіночу та чоловічу частини

В Античних інтер’єрах широко використовувались настінні розписи, які могли бути імітацією інтер’єру (цей прийом дуже розширює простір приміщення), пейзажу за вікном або зображали прекрасних людей. В орнаменті Античного стилю присутні такі геометричні та рослинні мотиви як, акант, лотос, меандр, тощо.

Дуже розповсюдженими були скульптурні портрети відомих людей, рельєфи та барельєфи. Ми звикли бачити їх білосніжними і саме такими для нас вони стали ознакою античності, проте, і мало хто знає про це, насправді вони були розписані яскравими кольорами. Грецькі вази та амфори, розписані міфологічними сценами і різноманітні за формою, також прикрашали інтер'єр цього періоду.

Грецький стиль характеризується використанням таких матеріалів як слонова кістка, бронза, гіпс, золото, камінь, кераміка та найдорожчі породи дерева. Використовуйте яскраві кольори синіх, зелених фарб, відтінки червоного (теракотового), золотого, жовтого, кольору слонової кістки, чорного. Для стін кращий колір слонової кістки, всі відтінки жовтого і золотистого[3].

На сьогоднішній день використання античного стилю у буденному житті є досить актуальним, а особливо це стосується реклами. Тож, перерахуємо характерні риси античного стилю, які використовують у сучасній рекламі: арки; колони; циліндричні склепіння; скульптури богів; богинь; характерні шрифти; художній розпис; кольори: жовтий (золотий), чорний, блакитний, білий та червоний; лаврові листи.