Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дизайн в рекламе, шпоры по стилям.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
269.31 Кб
Скачать
  1. Російський стиль у дизайні реклами: особливості пластичної мови та універсальність графічного формоутворення у глобальному полі діяльності

Російське мистецтво починається з прийняття Св. Володимиром у 988г. і успадковує форми церковного вчення і церковне мистецтво. Основою церковного живопису іконографічний канон. Російський стиль або традиціоналізм був найбільш модним художнім стилем останньої третини ХІХ століття. Його яскравими представниками були І. Білібін, В. Васнецов. В основі цього стилю лежала не народна естетика, він був виявом певних течій російської думки останньої третини XIX століття в різних областях: філософської, соціальної, історичної та художньої.

24. Американська модель дизайну реклами: особливості пластичної мови та універсальність графічного формоутворення у глобальному полі діяльності

США є в 20-30-і роки світовим лідером і диктують свої естетичні ідеали і життєві установки всьому світу. Активно пропагується американський спосіб життя. Лідерами ринку стають американські товари. Американський графічний дизайн і реклама переживають в 50-і роки XX століття «золоте десятиліття» і є орієнтиром для всього світу.

Стилістика американського графічного дизайну 50-х років складається

в наступному: Висока технічність. В американському графічному дизайні 50-х часто використовуються живописні та графічні рішення. Дизайнери реклами відмінно володіють технікою реалістичного живопису і графіки, при цьому їх графічні рішення відрізняються яскравістю кольору і динамічністю форми.

Реалістичність.

Майстри американської реклами прагнуть максимальної життєвості зображуваних образів, точно передають різні відтінки емоцій. Стилізовані рішення теж зустрічаються, але значно рідше, ніж реалістичні

Оптимістичність.

Всі зображувані в американській рекламі 50-х люди, завжди радісні, впевнені в собі, задоволені життям і успішні. Вони завжди красиві і типові, як правило, чоловік - це сильний західний бізнесмен, а жінка - молода модна і акуратна домогосподарка.

Динамічність, контрастність, кольоровість, «Зрозумілість», орієнтація на широкі маси, простота тем, образів, прийомів.

50-ті роки вважаються часом «буму» дизайну. В цілому, для графічного дизайну та реклами 50-х років характерний сміливий реалізм і висока технічність. У всіх рекламних повідомленнях присутній однаковий жіночий образ - красива, акуратна і дуже жіночна молода дама, швидше за все, домогосподарка, яка є прекрасним доповненням чоловіки. Чоловік в рекламі 50-х - це сильний, успішний, молодий і оптимістична людина з білосніжною посмішкою.

Таким чином, реклама 50-х, і підтримує її графічний дизайн, є виразниками певної ідеології. Це ідеологія успішної правильної сімейного життя. Ніякого нонконформізму, ніяких пошуків альтернативного стилю життя в цей період в рекламі не існує.

Бібліотека одного з американських університетів оцифровує та розміщує на своєму сайті архівні матеріали. У ній представлено багато графіки кінця XIX початку XX століття.

26. Скандинавський дизайн

Скандинавський стиль не можна назвати новим напрямком архітектури та дизайну, він має свою багаторічну історію. Беззаперечний вплив на скандинавський стиль надали географічне положення країн Скандинавії і неповторний колорит цих місць. Інтересом до національних традицій обумовлена і неповторність скандинавського стилю в архітектурі і дизайні.

Дуже характерною рисою для інтер'єрів у скандинавському стилі можна вважати використання натуральних природних матеріалів, таких, як дерево і камінь. Натуральні матеріали використовуються при зовнішній і внутрішній обробці, підкреслюючи ту обставину, що скандинавський стиль був народжений нащадками вікінгів і суворих північних народів.

Колірна гамма, характерна для скандинавського стилі, більш схильна до застосування світлих тонів і відтінків. Обов'язкова наявність теплих тонів, таких як молочний, жовтий підкреслюють у скандинавському стилі прагнення народів, що населяють ці місця, до тепла і сонячного світла.

У декорі скандинавського стилю поряд з вишуканістю і м'якістю присутня якась дикість і первісність, ймовірно, успадкована від стародавніх вікінгів і мореплавців,які колись населяли ці місця і відчутний історичний вплив на народження такого напрямку, як скандинавський стиль. Невисокі і неодмінно світлі меблі, обов'язково з природних матеріалів, так само вважаються однією з характерних особливостей скандинавського стилю.

Найчастіше, для виготовлення меблів, і для того, що б підкреслити скандинавський стиль, використовують натуральне дерево світлих тонів, застосовуючи для контрастності яскраві тканинні чохли і приділяючи величезне значення сонячному світлу.

Контрастні подушки і м'які килими часто стають доповненням до інтер'єрів у скандинавському стилі. А чохли яскравих кольорів надають контрастності всьому інтер'єру. Дуже характерним проявом скандинавського стилю можна назвати і достаток різної зелені в інтер'єрі. Квіти у вазах, горщиках і горщиках, обов'язково живі, скандинавський стиль повністю виключає імітацію зелених насаджень.

Сучасний скандинавський дизайн також характеризується спокійною монохромної кольоровою гамою, мінімалістичним, але вельми затишним інтер'єром.

Широко застосовується дерево світлих відтінків натуральної екологічної обробки (клен, ясен, світлий дуб, береза, сосна). Нефарбоване дерево, лише злегка захищене шаром прозорого лаку, виглядає дуже природно. У текстилі й оббивці меблів також застосовуються натуральні тканини (льон, бавовна).

Яскраве освітлення і багато джерел світла. Відкрите планування житлових приміщень. Кухні строгих, лаконічних форм зі світлих порід дерева. У кухні панує чистота і порядок. Кругом велика кількість простору, світла і повітря.

Сучасний дизайн скандинавських авторів відрізняє лаконічність і оригінальність ідей в декоративних предметів інтер'єру, освітлення, меблів.

Скандинавський дизайн відрізняється своєю особливою естетикою і зовнішнім виглядом. У його основі чистота ліній, простота і природність, які мовою дизайну виражаються в підборі відповідних кольорів і матеріалів.