Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Стародавній Схід.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
169.47 Кб
Скачать

Культура у Стародавньому Єгипті

Ви вже знаєте, що для вельмож ще за їхнього життя будували кам'яні гробниці, прикрашаючи їх внутрішнім розписом. Але найбагатші гробниці мали фараони. У Стародавньому царстві гробниці для фараонів споруджували у вигляді пірамід.

Першу кам'яну піраміду для свого володаря спорудив близько 2880 р. до н. є. Імхотеп — верховний сановник фараона Джосера, видатна людина свого часу, архітектор, лікар і мудрець. Найвищу піраміду було збудовано близько 2600 р. до н. є. для фараона Хеопса. її висота сягає 150 м.

Сім найвідоміших споруд у старовину називали чудесами світу, і перше з них — єгипетські піраміди. Давньогрецький історик Геродот розповідає, що 100 тис. чоловік працювали на будівництві пірамід безупинно, змінюючись кожні три місяці. Для спорудження однієї піраміди були потрібні роки, а інколи й десятиліття. Однак у наші дні вчені вважають, що піраміди зводилися тільки під час розливу Нілу, коли у хліборобів не було можливості працювати на полях.

Поруч із пірамідами, розташованими в містечку Гіза на західному березі Нілу, знаходиться висічений зі скелі Великий сфінкс. У нього — тіло лева і голова людини.

У II тисячолітті до н. є. єгиптяни перестали будувати піраміди — почали ховати померлих фараонів у скелях і підземеллях. Більшість гробниць було пограбовано ще до того, як їх відкрили вчені, але одна з них збереглася недоторканою. її вік нараховує понад три тисячоліття. У саркофазі знаходилася мумія фараона Тутанхамона.

Роботи давньоєгипетських майстрів легко впізнати за деякими характерними рисами. Наприклад, верхня частина тіла людини — плечі, руки — виглядають так, наче ми дивимось на неї спереду, а ноги—збоку. Голова повернута до нас у профіль, а око намальоване так, немов ми дивимось людині прямо в обличчя. Були й інші правила: чоловіків малювали темношкірими, жінок—світлішими; фігури богів—завжди великого росту. Фараон зображувався вищим, ніж вельможі, а прості люди зовсім маленькими. Великого значення єгиптяни надавали відповідності зображення оригіналу.

Писемність єгиптян являла собою систему малюнків-значків — ієрогліфів; у єгипетському письмі понад 700 ієрогліфів. Писали на папірусі — матеріалі, виготовленому зі стебла очерету — папірусу.

Коли лист папірусу списували до кінця, до нього підклеювали новий. Папірусну стрічку згортали в трубочку — сувій.

Грамоті навчали тільки хлопчиків з 7-8 років. У школі вони вчилися писати спочатку на черепках битого посуду. На папірусі писали тонкою паличкою, використовуючи дві фарби — чорну і червону. Червоною позначали абзаци.

Школи готували писарів і жерців і знаходилися при храмах; учителями в них були жерці. Учні розв'язували завдання з математики. Займалися вони й астрономією.

Ось яке повчання писаря учням дійшло до нас зі Стародавнього Єгипту: «Писар — мова його величності, він виконує визначене ним. Читай книгу свою щодня. Вирішуй завдання мовчки, щоб не було чутно ні звуку з уст твоїх. Не проводь жодного дня в неробстві, інакше будуть бити тебе. Вуха хлопчика на спині його, і він слухає, коли його б'ють».

Єгипетські жерці займалися багатьма науками і досягли значних успіхів в астрономії, математиці, хімії та медицині. Спостерігаючи за небом, вони склали точний календар і передбачали, коли почнеться розлив Нілу. Для вимірювання часу використовували водяні годинники, схожі на піщані.

Культурна спадщина Стародавнього Єгипту в цілому збереглася до нашого часу. Були забуті лише єгипетські ієрогліфи. Розшифрував систему письма стародавніх єгиптян у 1822 р. французький вчений Жан Шампольйон. Найдавнішою пам’яткою літератури доби розквіту Єгипту є «Книга мертвих» (25—24 ст. до н. е.),- збірка текстів, присвячених поховальним ритуалам, "Повчання Птахотепа"(17 ст. до н. е.) У цих творах обґрунтовувалася теза про божественну сутність влади і законів, їхню відповідність божим настановам, місти­лися рекомендації щодо виконання законів, справедливої поведінки..

Чимало досягнень єгиптян було засвоєно сусідніми народами; деякими з них ми користуємось і сьогодні.

Наприклад, поділяємо рік на 365 днів, як це вперше зробили єгиптяни. Саме вони першими дійшли висновку, що, окрім зірок, існують планети, які змінюють своє розташування залежно від пори року. Стародавні єгиптяни вміли також передбачати затемнення Сонця і Місяця.