Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 курс ПС і КМ і ГБ спеціальність 401.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
320.51 Кб
Скачать

Тема 4. Міжнародний механізм захисту прав людини

Семінарське заняття №5 – 2 год.

План

1. Механізм реалізації прав та свобод людини на міжнародному рівні: поняття, структурні елементи.

2. Міжнародні стандарти прав і свобод людини.

3. Співвідношення міжнародно-правового і національного регулювання прав та свобод людини.

4. Європейський Суд з прав людини: склад, порядок формування, повноваження. Порядок звернення до Європейського Суду з прав людини.

Основні поняття, терміни та категорії, що підлягають засвоєнню: ООН, міжнародні принципи в галузі прав людини, Європейська конвенція про захист прав людини та основних свобод, Європейський Суд з прав людини, правила поліцейської етики.

Рекомендована література до Теми 4: 1.1., 1.2.1., 1.2.2., 1.3.13., 1.3.14., 1.4.1. – 1.4.8., 2.1., 3.2., 3.9., 4.2., 4.5., 5.3., 5.12. 5.18. (посилання на порядковий номер у списку рекомендованої літератури до дисципліни).

6. Завдання для самостійної роботи

Тема 1. Права людини. Правовий статус людини та громадянина: загальна характеристика

I. Надайте відповідь на питання:

  1. Природньоправовий та позитивістський підходи до визначення прав людини.

  2. Нормативні акти, що закріплювали права і свободи людини в умовах Середньовіччя, Нового часу та ХХ сторіччя.

  3. Ідеї прав, свобод та обов’язків людини і громадянина в різні історичні епохи.

  4. Сучасні правові концепції стосовно “прав”, “свобод”, “обов’язків” людини і громадянина та їх практичне втілення в життя суспільства і держави.

  5. Характеристика співвідношення соціального, правового, конституційно-правового та галузевого статусу громадянина.

II. Використовуючи чинне законодавство, вирішіть завдання:

1. Група мешканців селища Якимівка Запорізької області (десять громадян України, три громадянина Російської Федерації та тринадцять осіб, які мають статус біженця) звернулися до голови селищної ради з проханням швидше зареєструвати їх політичну партію “Надія” для можливості висунути кандидатів на наступних чергових виборах Якимівської районної ради, що мають відбутися через три місяці.

Дайте правову оцінку наведеній ситуації. Визначте порядок створення та реєстрації політичної партії.

2. Ленінським РВ УМВС України в Запорізькій області було прийнято рішення про видворення за межі України громадянина Йорданії Муса Али в зв’язку з систематичним вчиненням останнім адміністративних правопорушень. Муса Алі відмовився виконувати рішення органу внутрішніх справ та звернувся до посольства Йорданії в Україні з вимогою скасувати рішення Ленінського РВ як незаконне, в зв’язку з тим, що він є студентом Запорізького медичного університету та сплатив кошти за навчання наперед.

Дайте правову оцінку наведеній ситуації.

3. Громадянин України Іваненко О.О. та громадянка Російської Федерації Орлова Г.Е. звернулися до Новомиколаївського районного відділу реєстрації актів цивільного стану та одночасно подали дві заяви: про реєстрацію укладання шлюбу та про автоматичне отримання Орловою Г.Е громадянства України після реєстрації шлюбу з Іваненко О.О.

Дайте правову оцінку наведеній ситуації.

Рекомендована література до Теми 1: 1.1., 1.2.1., 1.2.2., 1.3.5., 1.3.7.–1.3.10., 1.3.15., 1.4.1.–1.4.8., 2.1., 2.2., 3.5. – 3.7, 3.10., 4.1. – 4.3., 4.6., 4.11. – 4.13., 5.9. –5.11., 5.15 (посилання на порядковий номер у списку рекомендованої літератури до дисципліни).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]