Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
29 вопрос.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
53.13 Кб
Скачать

24 Вопрос. Конституційний принцип розподілу держ влади. Принцип розподілу влад полягає в такому:

  1. єдина державна влада розподіляється на самостійні і незалежні одна від одної законодавчу, виконавчу і судову влади.

  2. результатом розподілу влад є забезпечення рівноваги між галузями влади, недопустимість „піднесення” однієї влади над іншою.

  3. закріплюється структурно-функціональна визначеність кожного з державних органів, компетенція якого залежить від його правового статусу.

  4. гілки державної влади не лише розподіляються організаційно, а й формально і є цілком самостійні і незалежні, тому що кожна з влад володіє не лише власними повноваженнями, а й повноваженнями, які дозволяють їй контролювати і обмежувати інші влади. Така взаємодія влад здійснюється через так звану систему „стримувань і противаг”, за якою жодна з влад не має ані фактичного, ані формального верховенства над іншими.

Стрижньове значення у державному ладі України має форма правління держави, яка визначається структурою і правовим станом вищих органів державної влади.

Державний лад базується на незалежності і суверенітеті.

25 Вопрос. Державна символіка україни.

Важлива ознака незалежної держави – державні символи – це встановлені Конституцією розпізнавальні знаки конкретної держави, які уособлюють її суверенітет, а в деяких випадках сповнені і певного історичного або ідеологічного змісту.

Державний прапор – це закріплений у законодавчому порядку офіційний прапор держави – полотнище, на якому відбито ідеї політичного характеру. Державний прапор України є стяг із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольорів, він підіймається на будівлях органів державної влади й управління, органів місцевого самоврядування, дипломатичних і консульських установ, на прикордонних заставах, контрольно-пропускних пунктах через державний кордон України, засобах пересування перших посадових осіб, дипломатичних і консульських представників.

Державний герб – це закріплена в законодавстві офіційна емблема держави. Великий державний герб – встановлюється з урахуванням малого державного герба (знак княжої доби Володимира Великого – золотий тризуб на синьому тлі) і герба Війська Запорізького. Зображення Державного герба міститься на печатках органів державної влади, державного управління, судових органів, на грошових знаках і знаках поштової оплати, штампах, бланках державних установ.

Державний гімн – це музично-поетична емблема держави. „Ще не вмерла Україна” (слова П. Чубинського, музика М. Вербицького).

Столиця держави – це її політичний центр, головне місто в якому розміщено Парламент, резиденцію Президента, уряд та ін. центральні державні органи. Столицею є місто Київ.

Територіальний устрій – це територіальна організація держави. Згідно з Конституцією територіальна організація ґрунтується на принципах єдності, неподільності та цілісності державної території, поєднання централізації і децентралізації в здійсненні державної влади.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]