Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
29 вопрос.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
53.13 Кб
Скачать

31 Вопрос. Поняття та види трудового договору.

Трудовий договірце угода між працівником (робітником чи службовцем0 і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядку, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, колективним договором і угодою сторін.

Особливою формою трудового договору є трудовий контракт, в якому строк його дії, права, обов’язки і відповідальність сторін (у тому числі матеріальна), умови матеріального забезпечення та організація праці працівника, умови розірвання трудового договору, в тому числі дострокового, можуть встановлюватися угодою сторін.

Трудовий договір складається з трьох частин:

  • укладання трудового договору (прийом працівника на роботу);

  • зміна трудового договору (переведення працівника на іншу роботу за його згодою);

  • припинення трудового договору (звільнення працівника з роботи (посади)).

Сторони трудового договору: працівник (робітник чи службовець) – одна сторона, роботодавець – власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа – інша.

Строки трудового договору:

  1. безстроковий, що укладається на невизначений строк;

  2. на визначений строк, встановлений за погодженням сторін;

  3. такий, що укладається на час виконання певної роботи.

Трудовий договір укладається, як правило, у письмовій формі. Додержання письмової форми є обов’язковим:

а) при організованому наборі працівників;

б) при укладанні контракту;

в) у випадках, коли працівник наполягає на укладанні трудового договору в письмовій формі;

г) при укладанні трудового договору з неповнолітніми;

32 Вопрос. Порядок прийняття на роботу. Прядок укладання трудового договору.

При укладанні трудового договору громадянин зобов’язаний подати паспорт або інший документ, що посвідчує особу; трудову книжку; документ про освіту (спеціальність, кваліфікацію), документ про стан здоров’я тощо.

При укладанні трудового договору забороняється вимагати від осіб, які поступають на роботу, відомості про їхню партійну приналежність, походження, прописку та документи, надання яких не передбачено законодавством.

При укладанні трудового договору може бути обумовлене угодою сторін випробування з метою перевірки працівника роботі, яка йому доручається. Умова про випробування має бути передбачена в наказі (розпорядженні) про прийняття на роботу. Випробування не встановлюється при прийнятті на роботу: а) осіб, які не досягли 18 років; б) молодих робітників після закінчення професійних навчально-виховних закладів; в) молодих спеціалістів після закінчення вищих закладів освіти; г) осіб, звільнених у запас з військової чи альтернативної невійськової служби; д) інвалідів, направлених на роботу відповідно до рекомендації медико-соціальної експертизи; е) при прийнятті на роботу в іншу місцевість і при переведенні на роботу на інше підприємство, установу, організацію; ж) в інших випадках, передбачених законодавством.

Строк випробування при прийнятті на роботу, якщо інше не встановлено законодавством України, не може перевищувати трьох місяців, а в окремих випадках, за погодженням з відповідним комітетом профспілки, - шести місяців. При прийнятті на роботу робітників випробування не може перевищувати одного місяця.

Протягом випробування на працівника поширюється законодавство про працю. Коли строк випробування закінчився, а працівник продовжує працювати, то він вважається таким, що витримав випробування. Якщо протягом строку випробування буде встановлено невідповідність працівника роботі, на яку його прийнято, то керівник підприємства, установи, організації протягом цього строку вправі розірвати трудовий договір.

У разі укладення трудового договору між працівником і фізичною особою, фізична особа повинна у тижневий строк з моменту фактичного допущення працівника до роботи зареєструвати укладений у письмовій формі трудовий договір у державній службі зайнятості за місцем свого проживання у порядку. Визначеному Міністерством праці та соціальної політики України.

Укладення трудового договору оформляється наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу (керівника) про зарахування працівника на роботу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]