Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
29 вопрос.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
03.05.2019
Размер:
53.13 Кб
Скачать

29 Вопрос. Каб мін Укр: склад, повноваження.

Кабінет Міністрів України є вищим органом у системі органів виконавчої влади. Він відповідальний перед Президентом та підконтрольний та підзвітний Верховній Раді України.

До складу Кабінету Міністрів входять: Прем’єр-міністр України, Перший віце-прем’єр-міністр, три віце-прем’єр-міністри, міністри.

Прем’єр-міністр України призначається Президентом за згодою більше ніж половини від конституційного складу Верховної Ради України. Персональний склад Кабінету Міністрів призначається Президентом за поданням Прем’єр-міністра.

Кабінет Міністрів складає повноваження перед новообраним Президентом. Всі члени Кабінету Міністрів мають право заявити Президенту про свою відставку. Відставка Прем’єр-міністра веде до відставки всього складу Кабінету Міністрів. У випадку резолюції Верховної Ради України про недовіру Кабінету Міністрів він йде у відставку. За дорученням Президента Кабінет Міністрів продовжує виконувати свої повноваження до початку роботи нового Кабінету Міністрів, але не довше ніж 60 днів. Прем’єр-міністр зобов’язаний подати Президентові заяву про відставку Кабінету Міністрів за рішенням Президента чи резолюції Верховної Ради про недовіру.

Кабінет Міністрів виконує такі повноваження:

  1. забезпечує державний суверенітет і економічну самостійність України, здійснення внутрішньої і зовнішньої політики держави, виконання Конституції і законів України;

  2. вживає заходів щодо забезпечення прав і свобод людини і громадянина;

  3. забезпечує проведення фінансової, цінової, інвестиційної та податкової політики, політики у сфері праці і зайнятості населення, соціального захисту, освіти, науки і культури, охорони природи, екологічної безпеки і природокористування;

  4. розробляє і здійснює загальнодержавні програми економічного, науково-технічного, соціального і культурного розвитку України;

  5. забезпечує рівні умови розвитку всіх форм власності, здійснює управління об’єктами державної власності;

  6. розробляє проект закону про Державний бюджет України, забезпечує його виконання після затвердження Верховною Радою України, подає звіт про його виконання;

  7. здійснює заходи щодо забезпечення обороноздатності і національної безпеки, громадського порядку, боротьби зі злочинністю;

  8. організовує і забезпечує здійснення зовнішньоекономічної діяльності України, митної справи;

  9. спрямовує і координує роботу міністерств, інших органів виконавчої влади;

  10. здійснює інші повноваженні, визначені Конституцією та законами України.

Кабінет Міністрів видає постанови (рішення, що мають найбільш важливе значення) і розпорядження (стосуються поточних проблем). Акти Кабінету Міністрів підписує Прем’єр-міністр, вони є обов’язковими до виконання на всій території України.

30. Вопрос. Поняття та джерела трудового права україни.

Трудові правовідносини – це відносини, які формуються між працівником і власником чи його уповноваженим і базуються на змісті трудового договору.

Трудові права громадян - право на працю, рівну оплату за працю, право не відпочинок, щорічні оплачу вальні відпустки, на здорові та безпечні умови праці, право на об’єднання у профспілки, на вирішення колективних трудових спорів, право брати участь в управлінні підприємством, право на страйк, право не матеріальне забезпечення., право не матеріальну допомогу при безробітті., право на звернення до суду для вирішення трудових спорів.

Джерело: Конституція України.

Трудовий договір – угода між працівником і власником підприємства, установи організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов’язується виконувати визначену цією угодою роботу з дотриманням внутрішнього трудового розпорядку, а

Власник підприємства, установи, організації виплачувати працівникові

Заробітну плату і забезпечувати необхідні для виконання роботи умови праці, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

Колективна угода - це локальний нормативний акт, що регулює

Виробничі, трудові й соціально – економічні відносини на підприємстві, в установі, організації, незалежно від форм власності і господарювання, які використовують найману працю і мають право юридичної особи.

Сторонами колективного договору є власник чи уповноважений ним орган, профспілкова організація ( комітет)

Робочий час – це час, встановлений законом або угодою сторін, впродовж якого працівник зобов’язаний виконувати обумовлену трудовим договором роботу ,дотримуватися законодавства про працю, правил внутрішнього трудового розпорядку та колективного трудового договору.

Види робочого часу – нормальний, скорочений, ненормований, неповний.

Різновиди робочого часу – нічний час ( з 22 до 6 годин ранку)

- час на надурочних роботах

Час відпочинку - це встановлений законом час, протягом якого працівник вільний від виконання своїх трудових обов’язків і який він може використовувати на свій розсуд . До часу відпочинку відносяться :

Перерви протягом робочого дня, щоденний відпочинок, щотижневий відпочинок, відпустки, святкові та неробочі дні

Види відпусток – ( джерело з -н України “Про відпустки”.)

  • щорічні відпустки ( основні, додаткові);

  • додаткові відпустки у зв’язку з навчанням (соціальні);

  • відпустки без збереження заробітної плати ( творчі);

Законодавством передбачено можливість встановлювати інші види

відпусток.

Всі відпустки визначаються в календарних дня. Святкові й неробочі дні під час відпустки не враховуються і не оплачуються. Найбільш поширеною є щорічна основна відпустка, яка повинна бути не менше 24-х календарних днів.

Трудова дисципліна – це процес ( режим) точного виконання трудових прав і обов’язків працівниками і власниками в процесі виробничої і трудової діяльності на підставі трудового законодавства.

.Матеріальна відповідальність – вид юридичної відповідальності, яка наступає за майнові збитки, заподіяні працівником підприємству, установі, організації або власнику майна.

Види матеріальної відповідальності :

  • обмежена;

  • повна;

  • підвищена ( кратна)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]