Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 розділ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
92.67 Кб
Скачать

Розділ 3 Пропозиції щодо покращення діяльності за рахунок зниження собівартості продукції тов «Вакула»

3.1 Знижки як інструмент зниження собівартості

Процес ціноутворення на продукцію фірми не закінчується встановленням остаточної ціни. У зв'язку з тим, що на ціни впливає велика кількість факторів, більшість з яких не є незмінними, перед фірмою виникає необхідність управління цінами. Управління цінами полягає у внесенні відповідних змін у початково встановлені ціни фірмою.

Складовою частиною ціноутворення є широко поширена система знижок. Знижки використовують як відповідь дії на зниження цін конкурентами, з метою боротьби за покупців, збереження та залучення нових, скорочення великих товарних запасів, звільнення від залежаних товарів і тим самим дає можливість знизити собівартість.

Я пропоную в фірмових магазинах Вакула застосувати знижки для клієнтів з метою поліпшення діяльності підприємства, т. До саме знижки допоможуть створити постійну напрацьовану базу клієнтів. Це дозволить заробляти на обороті товару більше ніж вони заробляли на накрутці ціни. Товар не буде залежуватися на полицях що дасть можливість освіжати товар частіше ніж це було до знижок. І тим самим знизити собівартість збільшивши обсяг випуску за рахунок збільшення обсягу попиту.

У сучасній світовій практиці налічується понад 20 видів різних цінових знижок.

Я пропоную запровадити кілька видів знижок, а саме:

Бонусну знижку яка представляється постійним покупцям залежно від досягнутого обороту продажів протягом певного часу (звичайно року). Дані знижки допомагають "прив'язати" покупця до виробника як єдиному джерелу товару.

Прогресивна знижка надається покупцеві за кількість, обсяг покупки. Даний вид знижки сприяє зниженню збутових витрат виробника. Крім того, вигоди у виробника пов'язані і зі зниженням собівартості продукції в міру зростання обсягу виготовленої партії.

Сезонна знижка надається покупцеві за придбання товару поза активним сезону його продажу. Даний вид знижки впливає на величину товарних запасів, а отже, і на витрати, пов'язані з їх змістом, а також дозволяє зберегти стабільний рівень виробництва протягом року.

Функціональні знижки, або знижки у сфері торгівлі, надані службам товароруху за виконання певних функцій з продажу товарів, його складування та зберігання, ведення обліку. В іншому випадку зазначені функції повинні бути виконані самим виробником, що з економічної точки зору для нього є недоцільним.

Спеціальні (імені) знижки надаються постійним покупцям, а також тим покупцям, в яких продавець найбільше зацікавлений.

Має місце і використання складних знижок, що поєднують одночасно різні знижки.

Фірма повинна постійно зіставляти та аналізувати альтернативні варіанти продажу свого товару, переглядати ціни та знижки в залежності від усіх змін, які відбуваються на ринку.

У купонах зі знижкою буде вказана така інформація::

- назва та адреса підприємства

- реєстраційний номер підприємства

- термін дії картки зі знижкою

- розмір знижки

- назва товару на який надається знижка

- ПІП власника картки(іменні)

Таблица 6

Характеристика знижок на продукцію ВАТ «Вакула»

Найменування знижки

Розмір знижки %

Сфера розповсюдження знижки

Платна

3

Знижки новим клієнтам які зробили замовлення на суму яка не перебільшує 200грн

Імена

4

Знижки постійним клієнтам

Бонусна

5

Знижки клієнтам які зробили замовлення більш ніж на 200грн

Сезонна

5

Знижки власникам баз відпочинку

Функціональна

6

Знижки партнерам

Прогресивна

7

Знижка надається покупцеві за кількість, обсяг покупки

Отримання знижки має декілька варіантів.

Перша безкоштовна знижка надається постійним клієнтам .Знижка буде становить 5%, і видаватися у вигляді купона на якій буде адреса підприємства ким, кому і коли видана . Цей вид знижки я б ще назвала іменний.

Друга знижка має платний характер якщо покупець не замовив товар на потрібну суму він має змогу придбати купон на знижку в фірмовому магазині Вакула всього за 20грн., При цьому знижка буде становити не 5% а всього 3%. Знижки 3% видаються на строк не більше 1 року, а 5% діють 2 роки. Також є знижка оптовим покупцям вона значно відрізняється від звичайної знижки, а саме тим що має більший відсоток ця знижка називається бонусна.

Підрахувавши середню кількість клієнтів і потенційних клієнтів, в майбутньому, з впровадженням акцій підрахуємо витрати та доходи цих заходів (таб. 7)

Таблиця 7

Основні фінансові показники до та після впровадження заходів ,тис.грн

Показники

2011р

2012р

2013р

2014р

Відх.+/-

Собівартість реалізованої продукції

22001,6

18432

17112

15942

6059,6

Виручка від реалізації

30121

32543

35552

38341

8220

Витрати на збут

1509,8

1523,9

1573,3

1581,9

72,1

Кількість потенційних клієнтів,чол.

10800

11021

12654

14876

4076

Чистий прибуток

3002

3227,6

3672,1

4223,6

1221,6

З наведених даних бачимо що становище підприємства покращиться , а саме прогнозування обіцяє зменшення собівартості за рахунок нових та старих клієнтів які роблять обіг товару більший ніж був завдяки впровадженню системи знижок. У майбутньому прогнозується зменшення собівартості на 6059,6 тис.грн, збільшення виручки від реалізації на 8220 тис.грн., чистий прибуток теж повинен збільшитись, витрати на збут збільшаться лише на 72,1 тис.грн. Прибуток збільшиться на 1221,6 тис.грн.

Робимо висновок що від впровадження акцій бачимо сутнє змінення ,а саме покращення діяльності фінансового стану підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]