Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 розділ.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
08.09.2019
Размер:
92.67 Кб
Скачать

3.2 Зниження собівартості за рахунок впровадження нового товару

Висновки

Завданнями бакалаврської роботи на тему: «Покращення діяльності за рахунок зниження собівартості» є виявлення місця та ролі показників собівартості в оцінці ефективності виробництва та розробка заходів, направлених на зниження собівартості продукції.

Розвиток ринкових відносин в Україні на сучасному етапі потребує підвищення ефективності господарювання з найменшими затратами.

Аналіз виробничо-господарської діяльності ВАТ «Вакула» за 2007-2011 рр. свідчить про ріст виробництва виготовленої продукції.

У звітному 2011 році відбулось збільшення середньоспискової чисельності працюючих у порівнянні з 2007 роком на 2 особи.

Продуктивність праці становить 36,3% проти відповідного періоду минулого року.

Заробітна плата у звітному періоді проти минулого зросла на 24.6%, що безперечно є хорошим результатом у діяльності підприємства.

Випереджуючі темпи росту продуктивності праці над темпами росту заробітної плати є позитивними у діяльності ВАТ «Вакула».

Аналіз впливу факторів на ріст собівартості продукції засвідчив, що надлишкове зростання собівартості склалося під впливом росту цін на сировину і матеріали, і випуску виробів з низьким рівнем рентабельності.

Аналіз собівартості продукції за калькуляційними статтями засвідчив ріст заробітної плати, а також ріст відрахувань на соціальне страхування, ріст вартості сировини і матеріалів.

На основі проведеного аналізу пропонується проект заходів, які зменшать собівартість продукції.

Запровадження у виробництво цього проекту дасть можливість знизити собівартість виготовленої і реалізованої продукції, збільшити ріст валового прибутку, зменшити затрати на 1 грн. виготовленої продукції, ріст вартості основних виробничих фондів.

Отже, підсумовуючи діяльність ВАТ «Вакула» (на основі теоретичних та практичних досліджень, аналізу та обґрунтованих висновків) можна з впевненістю стверджувати, що зниження собівартості може відбутися за наступних умов:

- створення автоматизованих систем керування виробництвом, при використанні електронно обчислюваних машин (ЕОМ);

- - удосконалення і модернізація існуючої техніки і технології;

- застосування економічних замінників сировини, повне використання відходів у виробництві;

- великий резерв містить у собі удосконалення якості продукції, дизайну, зниження її матеріаломісткості і трудомісткості, тобто конкурентоспроможність товару на ринку;

- зниження собівартості продукції може також відбутися при удосконаленні організації виробництва і праці (змін в організації виробництва, формах і методах праці при розвитку спеціалізації виробництва, поліпшення використання основних фондів, поліпшення матеріало-технічного постачання, скорочення транспортних витрат).

Використання цих дуже важливих резервів у теперішніх умовах жорсткого та конкурентного ринку дозволять ВАТ «Вакула» завоювати нові та добре втриматися на старих ринках збуту та реалізації продукції, знайти свого споживача (виготовляючи якісну, корисну та недорогу продукцію), посісти провідне місце серед аналогічних фірм-конкурентів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]