Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 курс ПС і КМ і ГБ спеціальність 401.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
320.51 Кб
Скачать

Тема 4. Міжнародний механізм захисту прав людини

Права людини в історії міжнародних відносин. Статут ООН. Загальна декларація прав людини. Міжнародні пакти з прав людини. Принципи прав людини за міжнародними документами.

Роль ООН у міжнародному механізмі захисту прав людини. Завдання, функції та повноваження органів ООН у галузі прав людини. Рекомендації Генеральної Асамблеї ООН, що приймаються з питань прав людини. Комісія ООН з прав людини: склад, порядок формування, повноваження. Конвенційні контрольні органи: система, повноваження.

Міжнародні документи про організацію діяльності працівників поліції та інших правоохоронних органів. Міжнародні правоохоронні органи.

Європейська конвенція про захист прав людини та основних свобод 1950 року. Конвенційні контрольні органи: система, повноваження. Європейський Суд з прав людини.

Роль і значення теми для діяльності працівників ОВС. Сьогодні найголовнішою проблемою, яка потребує негайного розв’язання, є необхідність міжнародного співробітництва у дотриманні прав людини і громадянина, а права народів, націй, національних меншин, біженців, а також права і свободи особи підпадають завдяки ООН під регулюючий вплив міжнародного права, його основних принципів. Норми міжнародного права у сфері захисту прав і свобод людини є обов’язковими для всіх держав та їх органів. Захист прав та свобод людини за законом, значимість принципу верховенства закону для такого захисту – ці фактори вказують на важливість професіоналізму в роботі правоохоронних органів, що означає ефективність і законність у їх діяльності.

Ключові слова: ООН, міжнародні принципи в галузі прав людини, Європейська конвенція про захист прав людини та основних свобод, Європейський Суд з прав людини, правила поліцейської етики.

Обсяг знань, вмінь курсанта, слухача після вивчення теми.

У результаті вивчення теми курсанти повинні:

а) знати:

  • міжнародний механізм захисту прав і свобод людини;

  • регіональний механізм захисту прав і свобод людини;

  • міжнародні та регіональні стандарти прав, свобод та обов’язків людини та їх співвідношення з національним правом.

б) вміти:

  • синтезувати міжнародно-правові акти та положення національного законодавства з прав, свобод та обов’язків людини і громадянина

  • використовувати в практичній діяльності теоретичні знання про міжнародні процедури захисту прав і свобод людини.

  • застосовувати нормативну базу з цієї проблематики для вирішення науково-практичних завдань.

Перелік нормативних актів МВС України до вивчення теми

  1. Наказ МВС України від 22.02.2012 р. №115 «Про затвердження Правил поведінки та професійної етики осіб рядового та начальницького складу органів внутрішніх справ України».

  2. Наказ МВС України від 21.04.2011 р. № 154 «Про створення спеціальної спостережної комісії МВС України з питань дотримання прав людини».

  3. Наказ МВС України від 16.09.2009 р. № 404 «Про забезпечення прав людини в діяльності органів внутрішніх справ України».

  4. Наказ МВС України від 31.08.2006 р. №894 «Про організацію діяльності постійно діючих мобільних груп з моніторингу забезпечення прав і свобод людини та громадянина в діяльності органів внутрішніх справ» (із змінами, внесеними згідно з Наказами Міністерства внутрішніх справ №149 від 11.05.2007 р., №389 від 11.08.2008 р.).

  5. Наказ МВС України від 14.04.2004 р. № 400 «Про порядок приймання, реєстрації та розгляду в органах і підрозділах внутрішніх справ України заяв і повідомлень про злочини, що вчинені або готуються».

  6. Вказівка МВС України від 29.04.2011 р. № 405 «Про облік порушень прав людини в діяльності органів внутрішніх справ».

  7. Вказівка МВС України від 15.01.2011 р. № 32 «Про суттєві недоліки в роботі з реагування на заяви і повідомлення про злочинні прояви та заходи щодо покращання стану цієї діяльності».

  8. Розпорядження МВС України від 31.03.2011 р. № 329 «Про додаткові заходи щодо недопущення випадків катування та жорстокого поводження в діяльності органів внутрішніх справ».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]