Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 курс ПС і КМ і ГБ спеціальність 401.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
320.51 Кб
Скачать

Тема 3. Система, завдання та функції правоохоронних органів із забезпечення прав людини

Система органів, що забезпечують реалізацію прав людини. Органи загальної та спеціальної компетенції в галузі захисту прав людини. Поняття правоохоронної діяльності, правоохоронних органів: їх система, види та загальна характеристика.

Завдання та функції правоохоронних органів щодо забезпечення прав людини. Діяльність правоохоронних органів із забезпечення прав, свобод та основних обов’язків людини і громадянина.

Форми та методи діяльності органів внутрішніх справ щодо забезпечення прав людини і громадянина.

Роль і значення теми для діяльності працівників ОВС. Поглиблене вивчення елементів структури форм і методів діяльності органів внутрішніх справ дасть змогу краще зрозуміти і застосовувати в повсякденній практичній діяльності працівниками органів внутрішніх справ. Теоретичні знання форм і методів діяльності органів внутрішніх справ із забезпечення реалізації прав, свобод і обов’язків необхідно ще й для більш глибокого вивчення особливостей реалізації окремих їх видів.

Ключові слова: правоохоронні органи, правоохоронна діяльність, правоохоронні функції, форми та методи правоохоронної діяльності.

Обсяг знань, вмінь курсанта після вивчення теми.

У результаті вивчення теми курсанти повинні:

а) знати:

- форми діяльності органів внутрішніх справ із забезпечення прав і свобод людини і громадянина;

- методи діяльності ОВС із забезпечення реалізації прав і свобод людини і громадянина

б) вміти:

  • використовувати конституційно-правові процедури з реалізації та захисту прав і свобод людини

  • використовувати нормативну базу по даній проблематиці для вирішення науково-практичних завдань, обґрунтовувати конституційність і доцільність правових рішень.

Перелік нормативних актів МВС України до вивчення теми

  1. Наказ МВС України від 22.02.2012 р. №115 «Про затвердження Правил поведінки та професійної етики осіб рядового та начальницького складу органів внутрішніх справ України».

  2. Наказ МВС України від 21.04.2011 р. № 154 «Про створення спеціальної спостережної комісії МВС України з питань дотримання прав людини».

  3. Наказ МВС України від 16.09.2009 р. № 404 «Про забезпечення прав людини в діяльності органів внутрішніх справ України».

  4. Наказ МВС України від 31.08.2006 р. №894 «Про організацію діяльності постійно діючих мобільних груп з моніторингу забезпечення прав і свобод людини та громадянина в діяльності органів внутрішніх справ» (із змінами, внесеними згідно з Наказами Міністерства внутрішніх справ №149 від 11.05.2007 р., №389 від 11.08.2008 р.).

  5. Наказ МВС України від 14.04.2004 р. № 400 «Про порядок приймання, реєстрації та розгляду в органах і підрозділах внутрішніх справ України заяв і повідомлень про злочини, що вчинені або готуються».

  6. Вказівка МВС України від 29.04.2011 р. № 405 «Про облік порушень прав людини в діяльності органів внутрішніх справ».

  7. Вказівка МВС України від 15.01.2011 р. № 32 «Про суттєві недоліки в роботі з реагування на заяви і повідомлення про злочинні прояви та заходи щодо покращання стану цієї діяльності».

  8. Розпорядження МВС України від 31.03.2011 р. № 329 «Про додаткові заходи щодо недопущення випадків катування та жорстокого поводження в діяльності органів внутрішніх справ».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]