Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
3 курс ПС і КМ і ГБ спеціальність 401.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
320.51 Кб
Скачать

3. Програма навчальної дисципліни Змістовий модуль 1

Тема 1. Права людини. Правовий статус людини та громадянина: загальна характеристика

Поняття прав людини. Ґенеза прав людини. Зміст та співвідношення термінів “права людини”, “свободи людини”. Поняття та види обов’язків.

Види прав людини. Основні, невід’ємні права. Конституційні права і свободи. Класифікація прав людини. “Покоління” прав людини. Права індивіда та колективні права. Особисті (громадянські) права і свободи. Політичні права і свободи. Економічні і соціальні права і свободи. Культурні права і свободи. Екологічні права і свободи.

Поняття правового статусу людини і громадянина. Елементи правового статусу людини і громадянина. Принципи правового статусу людини і громадянина та їх закріплення в Конституції України.

Поняття громадянства. Принципи громадянства. Набуття та припинення громадянства. Біпатриди та апатриди, особливості їх правового статусу в Україні. Правовий статус біженців.

Роль і значення теми для діяльності працівників ОВС. В процесі підготовки майбутніх правоохоронців вивчення даної теми має багатогранне значення. Адже органи внутрішніх справ відіграють особливу роль серед органів виконавчої влади, що займаються захистом прав і свобод людини. Особливе становище органів внутрішніх справ зумовлюється обсягом і складністю їх компетенції при здійсненні правоохоронної діяльності, а також тим, що на них покладається основний тягар боротьби зі злочинністю та роботи з профілактики й запобігання злочинам з метою реалізації єдиної державної політики боротьби зі злочинністю, яка є складовою внутрішньої політики суверенної і незалежної України.

Ключові слова: права людини, свободи людини, природні права, покоління прав людини, особисті (громадянські) права, політичні права, економічні права, соціальні права, культурні права, екологічні права, правовий статус людини, правовий статус громадянина, елементи правового статусу, конституційна правосуб’єктність, обов’язки людини, громадянство, апатриди, біпатриди, іноземці, біженці.

Обсяг знань, вмінь курсанта після вивчення теми.

У результаті вивчення теми курсанти повинні:

а) знати:

  • основні історичні етапи розвитку теорії і практики прав, свобод, обов’язків людини і громадянина;

  • зміст основних прав, свобод і обов’язків людини і громадянина;

б) вміти:

  • аналізувати положення нормативно-правових актів з питань прав, свобод та обов’язків людини і громадянина;

  • застосовувати знання з прав і свобод людини в юридичній практиці;

  • тлумачити нормативно-правові акти з прав людини.

Перелік нормативних актів МВС України до вивчення теми

  1. Наказ МВС України від 22.02.2012 р. №115 «Про затвердження Правил поведінки та професійної етики осіб рядового та начальницького складу органів внутрішніх справ України».

  2. Наказ МВС України від 21.04.2011 р. № 154 «Про створення спеціальної спостережної комісії МВС України з питань дотримання прав людини».

  3. Наказ МВС України від 16.09.2009 р. № 404 «Про забезпечення прав людини в діяльності органів внутрішніх справ України».

  4. Наказ МВС України від 31.08.2006 р. №894 «Про організацію діяльності постійно діючих мобільних груп з моніторингу забезпечення прав і свобод людини та громадянина в діяльності органів внутрішніх справ» (із змінами, внесеними згідно з Наказами Міністерства внутрішніх справ №149 від 11.05.2007 р., №389 від 11.08.2008 р.).

  5. Наказ МВС України від 14.04.2004 р. № 400 «Про порядок приймання, реєстрації та розгляду в органах і підрозділах внутрішніх справ України заяв і повідомлень про злочини, що вчинені або готуються».

  6. Вказівка МВС України від 29.04.2011 р. № 405 «Про облік порушень прав людини в діяльності органів внутрішніх справ».

  7. Вказівка МВС України від 15.01.2011 р. № 32 «Про суттєві недоліки в роботі з реагування на заяви і повідомлення про злочинні прояви та заходи щодо покращання стану цієї діяльності».

  8. Розпорядження МВС України від 31.03.2011 р. № 329 «Про додаткові заходи щодо недопущення випадків катування та жорстокого поводження в діяльності органів внутрішніх справ».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]