Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДИДАКТИКА 11.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
370.18 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки України

Сумський державний педагогічний університет

Ім. А.С. Макаренка

Затверджую:

Проректор з науково - педагогічної

(навчальної) роботи

__________ ________________

підпис прізвище та ініціали

« __» ___________ 2008 р.

Робоча програма

навчальної дисципліни Дидактика для студентів

напряму підготовки: Початкове навчання та англійська мова.

Початкове навчання та вихователь інтернатного закладу.

галузі знань 0101 Педагогіна освіта денної форми навчання

Курс ІІ семестр ІІІ

Статус дисципліни, цикл професійно-орієнтованої підготовки (нормативна)

Факультет педагогіки і практичної психології

Кафедра педагогіки, психології та методики початкового навчання

Суми – 2008 р.

Робоча програма складена на основі ОПП підготовки бакалаврів (спеціалістів, магістрів) галузевого стандарту вищої освіти МОН України (навчального плану)

Програму складено _______________ _________________________________

підпис (прізвище та ініціали викладача)

Схвалено на засіданні кафедри педагогіки, психології та методики початкового навчання

Протокол № __________ від «____» ______________________ 2008 р.

Зав. кафедрою педагогіки,

психології та методики

початкового навчання _____________ Кондратюк С.М.

підпис

Робоча програма розглянута та схвалена методичною радою факультету педагогіки і практичної психології

Голова ради _____________ Стадник Г.А.

підпис

Декан факультету

Педагогіки і практичної психології ____________ Колишкін О.В.

підпис

Пояснювальна записка

Виникнення і функціонування системи безперервної освіти підвищує вимоги до учительських кадрів, ставить перед ними нові, більш складні завдання, пов’язані з підготовкою підростаючого покоління до життя в інформаційному суспільстві XXІ століття.

Створення у сучасних умовах більших , ніж це було раніше, можливостей для прояву творчості учителя пов’язано з пред’явленням достатньо високих вимог до рівня його педагогічної підготовки, оскільки творча діяльність учителя можлива лише на базі глибокого теоретичного осмислення педагогічних явищ.

Вивчення курсу дидактики – надасть можливість студентам засвоїти основні дидактичні категорії, психолого-педагогічні особливості побудови навчально - виховного процесу, допоможе сформувати власні педагогічні погляди, створить підґрунтя для подальшого самовдосконалення і самоосвіти тої реальної педагогічної діяльності, до якої буде залучений спеціаліст.

Ознайомлення студентів з науково-розробленими та реалізованими в педагогічній практиці системами навчання розширить їх уявлення про можливості освітнього процесу, дозволить побачити необхідність цілісної його побудови.

Успішне оволодіння курсом дидактики передбачає велику самостійну роботу студентів, значення якої в останні роки особливо підвищилось. Це обумовлено, по-перше, тим, що самостійна робота студентів поряд зі слуханням лекцій є провідною формою організації навчальної роботи у ВНЗ. По-друге, сьогодні, коли обсяг інформації швидко зростає, уміння самостійно поповнювати знання стає однією з найважливіших характеристик підготовленості спеціалістів. По-третє, оволодіння умінням самостійно працювати, здобувати знання має особливе значення для студента педагогічного ВНЗ – майбутнього учителя, оскільки, лише оволодівши даним знанням, він зможе успішно формувати його в учнів.

Курс „Дидактика” призначений для студентів вищих педагогічних навчальних закладів зі спеціальності „Початкове навчання та англійська мова”, „Початкове навчання та вихователь інтернатного закладу”.

Мета курсу:

  • засвоїти ключові положення та проблематику сучасної дидактики;

  • сформувати власну педагогічну позицію по відношенню до процесу навчання школярів;

  • здобути досвід виявлення своєї педагогічної позиції у вигляді виконаних розробок: фрагментів уроків, відкритих занять, освітніх ситуацій, освітніх програм і планів;

  • здобути уміння проектування і організації навчання, яке спрямоване на розвиток особистості учнів та їх творчу самореалізацію;

  • засвоїти форми і методи групової педагогічної роботи в режимі оргдіяльнісних семінарів, на яких навчитися моделювати педагогічну реальність, застосовуючи для цього власні розробки; навчитися застосовувати засвоєні дидактичні знання і способи діяльності на практиці.

В основі курсу лежить ідея продуктивного опанування дидактики студентами через їх власну розробницьку діяльність. Курс передбачає засвоєння студентами теоретичних основ дидактики на засадах особистого досвіду, здобутого під час лекцій, семінарів і самостійної роботи.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]