Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
1-(розділ 1).doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
430.59 Кб
Скачать

2. Технологія помелу. Характеристика видів, типів, ґатунків борошна.

Помел зерна включає дроблення і розмел, сортування отриманих продуктів за розміром і вагою часточок, відділення висівок і формування товарних сортів борошна.

Дроблення і розмел проводять, використовуючи кілька дробильних систем - вальцьових верстатів з рифленими поверхнями вальців. Одержують борошно та крупку різних розмірів. На машинах, що просівають, продукти помелу розділяють за розмірами, а в ситовійних - за вагою. Високоякісні продукти у подальшому розмелюють на гладких вальцях з одержанням борошна. Частину середніх крупок відбирають у вигляді товарного продукту - манної крупи.

Одержання борошна складається з таких етапів:

  • підготовка зерна до помелу;

  • помел зерна;

  • зберігання борошна.

Підготовка зерна до помелу полягає в очищенні його від домішок, очищенні поверхні і кондиціонуванні зерна. Підготовку зерна до помелу ведуть у два етапи. На першому етапі –проводять попереднє очищення, при цьому зерно звільняють від мінеральних домішок, промивають й відволожують.

Другий етап - додаткове очищення зерна, зволоження й відволожування. Зволоження й відволожування зерна - це його кондиціонування. Розрізняють холодне, гаряче і швидкісне кондиціонування. Використовують воду різної температури, а для проведення швидкісного кондиціонування - водяну пару. В результаті подібної обробки периферійні шари зерна стають пластичними, що забезпечує їхнє менше здрібнювання і краще відділення при розмелюванні зерна.

Помел зерна - тривалий етап послідовного пропущення зерна через дробильні системи, що просівають, і ситовійні машини. Частки багаті ендоспермом, більш важкі, а утримуючі оболонки - легші за масою.

Подальше розмелювання добротних продуктів (без оболонок) дозволяє одержувати високоґатункове борошно. Усе борошно, отримане з розсівів, надходить на контрольні розсіви для запобігання влучення в нього зайвих домішок, оболонок зерна й ін. Потім борошно передають на склад.

Тип борошна залежать від його цільового використання. Вид борошна визначаються культурою зерна, з якого воно отримане. Ґатунки борошна визначаються співвідношенням ендосперму й оболонкових частин (рис. 1.4).

Рис. 1.4. Характеристика типів, видів і ґатунків борошна

3. Апаратурно-технологічна схема механізованої поточної лінії виробництва борошна

Апаратурно-технологічна схема механізованої поточної лінії виробництва борошна представлена на рис. 1.5.

Рис. 1.5. Апаратурно-технологічна схема механізованої поточної лінії виробництва борошна:

конвеєр 1, силоси 2, електропневморегулятор потоку 3, гвинтовий конвеєр 4, магнітний сепаратор 5, підігрівач зерна 6, автоматичний дозатор 7, зерноочищувальний сепаратор 8, камневідокремлювач 9, куколевідбірник 10, овсюговідбірник 11, обойна машина 12, 20, повітряний сепаратор 13, 22, машина мокрого лущення 14, гвинтовий конвеєр 15,17,19, 40, 46, апарат-зволожувач 16, 23, силоси для відволоження 18, ентолейтор-стерилізатор 21, 42, бункер відволоження 24, ваговий дозатор 25, 43, вальцові станки 26, розсіви дробильних систем 27, розсіви сортирувальні 28, 32,36,39, 41,47, ситовійні машини 29, шліфувальні вальцеві станки 30,33, деташер 31,35, вимелюючі машини 37, центрофугали 38, функціональні силоси 44, ваговибійний пристрій 45, фасувальна машина 48, групове пакування полімерною плівкою 49.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]