Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод_Етнос_02.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
401.92 Кб
Скачать

Практикум № 1 "Соціологічний аналіз процесу етнічної ідентифікації"

Програма практикуму

Мета практикуму:

  1. Оволодіння студентами знанням методів та методик, що застосовуються в практиці психологічних, соціально-психологічних та соціологічних досліджень етнічної ідентифікації.

  2. Формування навичок соціологічного аналізу емпіричної інформації, результатів дослідження процесів громадянської та етнічної ідентифікації

Організація практикуму:

Практикум складається з 2-х частин

1 частина - практичне заняття, на якому студенти знайомляться з методами та методиками вимірювання етнічної ідентичності.

2 частина - виконання студентами в позаучбовий час самостійної роботи: підготовка аналітичного звіту за матеріалами дослідження громадянської та етнічної ідентифікації населення м.Харкова.

Програма практичного заняття

  1. Методики вимірювання статусу етнічної ідентичності в загальній структурі соціальної ідентичності: тест Куна-Макпартленда "Хто Я", шкальні методики.

  2. Вимірювання типів етнічної ідентичності (методики Г.У.Солдатової та С.В.Рижової, О.А.Болдецької тощо).

  3. Вимірювання стану етнічності на рівні групи: етнічного спокою, актуалізованої та політизованої етнічності. Критерії, показники, емпіричні індикатори стану свідомості та поведінки етнонаціональних груп.

  4. Досвід вивчення стану етнічної самосвідомості студентства та населення Харкова.

  5. Застосування якісних методів дослідження проблем етнічності (на прикладі дослідження етнічних спільнот Санкт-Петербурга, що проведено Центром незалежних соціологічних досліджень під керівництвом В.Воронкова та І.Освальда.

Література до практичного заняття

  1. Гнатенко П.И., Павленко В.Н. Идентичность: философский и психологический анализ: К., 1999, с.100-204, 432-461.

  2. Конструирование этничности: Этнические общины Санкт-Петербурга / Под ред. В.Воронкова и И.Освальд: СПб: Изд-во "Дмитрий Буланин", 1998.

  3. Сикевич З.В. Социология и психология национальных отношений: Учебное пособие. - СПб: Изд-во Михайлова, 1999, с.162-167.

Тема IV. Етнонаціональна група як соціальна спільнота, процес її становлення як соціального суб'єкта

Номінальні та реальні соціальні групи: їх особливості.

Етнічні категорії як номінальна група, що охоплює людей, які мають одну чи декілька загальних ознак (маркерів), що дозволяють виділити їх в окрему соціальну спільнота на основі зовні фіксуємої подібності. Специфіка дослідницьких підходів при аналізі номінальних груп (етнічних категорій).

Ідентифікаційна група як наступний етап розвитку етнонаціональних спільностей.

Поняття "ідентифікація". Ідентифікація як процес самовизначення й самоорієнтації індивіда та групи, що завершується усвідомленням себе як "ми - спільність". Механізми ідентифікації.

Етнічна (національна) свідомість і самосвідомість. Структура, основні елементи, механізми формування, проблеми соціологічного аналізу.

Виникнення організаційної спільності як вищий етап розвитку етнонаціональних груп, умови їхнього перетворення в суб'єкт соціальної активності.

Комунікаційні канали й організаційні структури, що забезпечують формування і функціонування етнонаціональних груп як соціальних суб'єктів.

Методичні проблеми дослідження рівня соціальної зрілості етнонаціональних груп. Критерії і показники соціальної зрілості.