Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод.философия.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
23.02.2015
Размер:
439.3 Кб
Скачать

Міністерство освіти України

Кафедра теоретичної і практичної філософії

Комплекс

навчально-методичних матеріалів

з курсу “Філософія” для студентів

гуманітарних факультетів

Харківського національного університету

ім. В.Н. Каразіна

Харків 2004

Затверджено на засіданні кафедри філософії

Протокол № 2 від 20 вересня 2004 р.

Укладач: кандидат філософських наук Н.В. Попова

Рецензенти: професор кафедри теоретичної і практичної філософії,

доктор філософських наук, професор Н.С. Корабльова

кандидат філософських наук, доцент кафедри теоретичної і

практичної філософії О.М. Юркевич

В комплексі навчально-методичних матеріалів з курсу “Філософія” розкриваються специфіка філософії як теоретичного знання, дається уявлення про її предмет, методи, цілі й завдання, базові поняття, категорії й течії. Простежуючи логіку становлення проблемного й історичного філософського знання, його поступового ускладнення й збагачення, студент поринає у коло світоглядних роздумів, у специфічний світ філософської проблематики.

Комплекс навчально-методичних матеріалів призначений для студентів гуманітарних факультетів, але його можна використовувати й студентами інших спеціальностей. Викладання учбового матеріалу доповнюється тематикою семінарських занять, контрольними питаннями до курсу, питаннями для контрольних робіт, списками основної та додаткової літератури до курсу й додатком-хрестоматією (уривками з текстів).

Розділ 1. Цілі та завдання курсу.

Курс філософії має своєю метою, по-перше, дати теоретичне уявлення про найважливіші філософські системи і традиційні філософські ідеї, і, по-друге, виробити у студентів практичні навички самостійної роботи з філософськими текстами, сприяти розвитку досвіду філософської дискусії, готуючи їх тим самим до майбутніх самостійних досліджень. Цим обумовлюється головне завдання курсу, а саме: вступ у царину філософської науки, а також розвиток загальної ерудиції та філософської культури мислення, збагачення історичної пам’яті.

В результаті вивчення курсу “Філософія” студенти повинні знати: основні поняття та теорії світової історії філософії; сучасні підходи до вирішення класичних філософських проблем.

Також вміти: читати і аналізувати філософську літературу, виступити перед аудиторією, орієнтуватись в основних філософських течіях, самостійно орієнтувати свою світоглядну позицію, вести діалог чи полеміку з приводу загальних засад життєдіяльності людини.

Види занять і методики навчання. Теоретичні заняття (лекції). В ході лекційних занять послідовно висвітлюються основні розділи філософії. Практичні заняття. Планується проведення семінарів, присвячених окремим філософським творам. В ході цих семінарів аналізуються роботи найбільш впливових філософів сучасності. Студентам надається можливість виступити з коментарями і виразити своє бачення тієї чи іншої філософської проблеми. Найважливіше завдання цих семінарів в тому, щоб допомогти студентам засвоїти й продемонструвати методи текстуальної критики. Також планується самостійне вивчення окремих питань і складання філософського есе, яке є одним із критеріїв оцінки поточного контролю за успішністю студентів.