Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Метод_Етнос_02.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
401.92 Кб
Скачать

Проблеми для обговорення та навчальні завдання

Соціологічні дослідження етнонаціональної структури, в тому числі українського суспільства, фіксують різний статус етнонаціональних груп у системі соціальної стратифікації. Вам пропонується, користуючись схемою № V-3, де перелічені головні показники, що визначають соціальний статус етнонаціональних груп, замислитись над такими питаннями:

1. Які чинники, перш за все, обумовлюють різний рівень соціального розвитку етнонаціональних груп?

2. Чи можна регулювати процеси соціального розвитку етнонаціональних груп із метою скорочення проявів соціальної нерівності та якими засобами може вирішуватись ця проблема?

3. Відповідаючи на останнє питання, замислитесь над фактом, встановленим при опитуванні населення Харкова (2001 р.): 26% респондентів вважають, що господарче та політичне керівництво в Україні мають здійснювати тільки представники титульного етносу, кожний десятий розділяє думку про те, що саме їм треба віддавати перевагу при зарахуванні у вищі навчальні заклади, 18% вважають за необхідне враховувати національну приналежність при висуванні на керівну роботу.

Прокоментуйте наведені соціологічні дані.

Наскільки, із Вашої точки зору, доцільно та правомірно і в яких саме ситуаціях, використовувати практику селекції за етнічними ознаками, квотування представництва різних етнічних груп на різних соціальних позиціях та в різних сферах діяльності?

4. Поверніться ще раз до схеми № V-3 і поміркуйте: чи всі найбільш суттєві характеристики життєспроможності етнічної спільноти в ній перелічені? Які ще суттєві показники Ви вважаєте за необхідне використати?

Література

Основна: № 2 (с.55-120, 130-153), 3 (с. 34-49), 20 (с.233-243), 56, 57.

Додаткова: № 45, 66, 71, 77, 80, 81.

Методичні матеріали

Схема V-1.

Стадії процесу етнокультурної взаємодії та їх ознаки

I

Початкове зіткнення

Ознайомлення представників одного етносу з культурою і побутом іншого

II

Адаптація

Пристосування до нового етнокультурного середовища, яке ще не змінює засад етнічної культури

III

Акультурація

Сприйняття однією з етнокультур елементів іншої культури

IV

Асиміляція

Розчинення самостійного етносу або його частини в середовищі іншого етносу, втрата мови, культурних традицій, етнічної самосвідомості та засвоєння нової культури

Тема VI. Методологічні і методичні проблеми дослідження міжетнічних взаємовідносин

Інституціональний і особистісний рівні міжетнічних відносин: їхня специфіка, структура., форми прояву на об'єктивному (поведінковому) і суб'єктивному рівнях.

Комплексний системний підхід як найважливіша методологічна вимога до дослідження стану міжетнічних взаємовідносин: необхідність врахування історичних, соціально-економічних, політичних, культурних тощо факторів. Особлива значимість у детермінації стану міжетнічних відносин соціально-психологічних факторів.

Феномен етноцентризму, його роль в некоректному розумінні інших культур. Етнічний стереотип: механізми його формування, вплив на стан етнонаціональних відносин. Ксенофобія та її наслідки. Різновиди етнічних упереджень. Механізми їхнього формування. Некоректне розуміння культур як причина етнічних забобонів.

Проблема толерантності: поняття, форми прояву, чинники. Формування толерантності як головного принципу взаємодії в сучасному світі.

Показники стану міжетнічних взаємовідносин. Методичні прийоми, що використовуються при їх вимірюванні. Етнічні конфлікти: природа, особливості, типологія, проблеми вивчення та регулювання.