Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Облік основних засобів.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
1.49 Mб
Скачать

2. Облік витрат майбутніх періодів

Для узагальнення інформації щодо здійснення витрат у звітному періоді, які підлягають віднесенню на витрати в майбутніх звітних періодах, призначено рахунок 39 “Витрати майбутніх періодів”.

До витрат, облік яких ведеться на рахунку 39 “Витрати майбутніх періодів”, відносяться витрати, пов’язані з підготовчими до виробництва роботами в сезонних галузях промисловості; з освоєнням нових виробництв та агрегатів; сплачені авансом орендні платежі; оплата страхового поліса; передплата на газети, журнали, періодичні та довідкові видання тощо.

За дебетом рахунку 39 “Витрати майбутніх періодів” відображується накопичення витрат майбутніх періодів, за кредитом - їх списання (розподіл) та включення до складу витрат звітного періоду або собівартості виробленої продукції.

Приклад 1

Витрати на підготовку та освоєння виробництва нового безалкогольного напою на підприємстві склали 5400,00 грн. Зазначені витрати було вирішено списати протягом 24 місяців. Виходячи з цього, сума, яка повинна буде кожного місяця списуватися з кредиту рахунку 39 “Витрати майбутніх періодів” у дебет рахунку 23 “Виробництво”, становитиме: 5400,00 грн. : 24 місяці = 225,00 грн.

Розподіл витрат, пов’язаних з підготовкою та освоєнням виробництва продукції при використанні способу кошторисних ставок, передбачає віднесення вказаних витрат на витрати виробництва пропорційно до кошторисної ставки, яка визначається діленням таких витрат на запланований випуск нового виду продукції. Списання витрат на підготовку і освоєння виробництва за умови використання кошторисних ставок показано на прикладі 2.

Приклад 2

Витрати на підготовку та освоєння виробництва нового безалкогольного напою на підприємстві” склали 5400,00 грн. Плановий обсяг виробництва нового виду продукції, на собівартість якого передбачено списання вказаних витрат, становив за розрахунками 90000 пляшок. Виходячи з цього, списання витрат на підготовку і освоєння виробництва нового напою буде здійснюватися з кредиту рахунку 39 “Витрати майбутніх періодів” у дебет рахунку 23 “Виробництво” в розрахунку 6 копійок на кожну вироблену пляшку до закінчення списання зазначених витрат: 5400 грн.: 90000 пляшок = 0,06 грн.

Треба зазначити, що за умов, коли фактичний обсяг виробництва продукції відстає від запланованого, - на підприємстві може бути переглянута норма списання витрат на підготовку і освоєння виробництва продукції у сторону її збільшення, виходячи з нового плану обсягу виробництва продукції.

Таблиця 10.1

Типові кореспонденції рахунків з обліку витрат майбутніх періодів

Зміст господарських операцій

Кореспондуючі рахунки

Дебет

Кредит

1

2

3

Прийнято до оплати рахунок сторонньої організації за передплату друкованих видань на майбутній період

39

685

Відображається сума ПДВ у вартості послуг

641

685

Сплачено з поточного рахунку орендна плата за основні засоби

39

311

Списано витрати майбутніх періодів на витрати виробництва

23

39

Списано витрати майбутніх періодів на адміністративні витрати

92

39

Списано витрати майбутніх періодів на витрати по збуту продукції

93

39

Списано витрати майбутніх періодів на витрати по дослідженнях та розробках

941

39

Аналітичний облік витрат майбутніх періодів ведеться за їх видами.

Сума витрат майбутніх періодів відображається у Балансі як окремий розділ активу балансу. У складі витрат майбутніх періодів відображаються витрати, що існували впродовж поточного або попередніх періодів, але належать до наступних звітних періодів. Наприклад: суми зобов'язання, сплачені в грудні за оренду приміщення в першому кварталі наступного року, будуть включені в грудні до витрат майбутніх періодів, а в першому кварталі щомісячно (1/3 сплаченої суми) до витрат звітного періоду.

Потрібно зазначити, що за статтею “Витрати майбутніх періодів” можуть відображатися і оборотні, і необоротні активи.

Бюджетно-розподільчі рахунки використовуються для розмежування витрат і доходів між суміжними звітними періодами (місяцями, кварталами, роками) з метою рівномірного включення у затрати виробництва (обігу) або відображення в обліку одержаних доходів. Використання цих рахунків дає змогу визначити витрати і доходи саме того періоду, якого вони стосуються, незалежно від часу фактичного витрачання коштів або отримання доходів.