Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Облік основних засобів.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
1.49 Mб
Скачать

4. Синтетичний та аналітичний облік розрахунків з покупцями та замовниками

Виникнення дебіторської заборгованості оформляється в залежності від порядку та причини виникнення такої заборгованості. Основним документом, які визначає правові відносини між покупцями та постачальниками є договір, на основі якого виписується рахунок-фактура на ім’я покупця. Якщо підприємство є платником податку на додану вартість, то поряд з накладними на відвантаження продукції, актами виконаних робіт на ім’я покупця (замовника) виписується податкова накладна, при заповнення якої необхідно пам’ятати про окремі особливості.

Для обліку руху матеріальних цінностей в середині підприємства та їх відпуску господарствам свого підприємства, що розташовані за межами його території, а також стороннім організаціям використовується Накладна-вимога на відпуск (внутрішнє переміщення) матеріалів (форма N М-11). Накладна-вимога виписується в двох примірниках і підписується головним бухгалтером або особою, на те уповноваженою.

При відпуску матеріалів самовивозом накладну-вимогу підписану одержувачем, комірник передає в бухгалтерію для виписки розрахунково-платіжних документів, якщо матеріали відпускалися із наступною оплатою.

При передачі основних засобів іншому підприємству за плату складається Акт приймання-передачі (внутрішнього переміщення) основних засобів (форма № 03-1) у трьох примірниках: перші два у підприємства, що здає (де перший примірник додається до звіту, а другий — до повідомлення на передачу та для акцепта), третій примірник передається особі, що приймає основні засоби.

Погашення дебіторської заборгованості оформляється прибутковими касовими ордерами, прикладеними до звіту касира та випискою банку, до якої прикладено реєстр платіжних доручень від покупця.

Новим Планом рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань та господарських операцій для обліку дебіторської заборгованості передбачено використання рахунків класу 3 “Кошти, розрахунки” та інші активи, а саме: рахунок 36 “Розрахунки з покупцями та замовниками”.

При здійсненні розрахунків з покупцями за відвантажені на їх адресу товарно – матеріальні цінності та розрахунків із замовниками за виконані і прийняті до оплати роботи або надані послуги підприємства використовують рахунок 36 “Розрахунки з покупцями і замовниками”.

Даний рахунок являється активним і при цьому дебетується на суми виникнення боргових прав, що дорівнює продажній вартості переданих товарів або готової продукції, а кредитується на суми виконання (погашення) покупцем і замовником боргових зобов’язань перед підприємством. Аналітичний облік ведеться в розрізі покупців (замовників) за кожним рахунком.

За дебетом рахунка 36 відображають реалізацію (відвантаження) товарів, робіт, послуг, а на кредиті - надходження оплати, залік авансів отриманих.

Сальдо по рахунку 36 як правило дебетове, означає наявність дебіторської заборгованості покупців. Однак інколи сальдо може бути і кредитове, виникає в разі переплати покупців. До рахунку відкриваються наступні субрахунки:

361 – розрахунки з вітчизняними покупцями;

362 – розрахунки з іноземними покупцями

363 – розрахунки з ПФГ.

Основні господарські операції по рахунку 36 “Розрахунки з покупцями і замовниками” розглянемо у табл. 8.4.

Таблиця 8.4