Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Облік основних засобів.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
1.49 Mб
Скачать

Типова кореспонденція рахунків по обліку іншої поточної дебіторської заборгованості

Зміст операції

Дебет

Кредит

1

2

3

Видана короткострокова позика готівкою з каси працівникам підприємства

377

301

Надана короткострокова позика працівникам підприємства за рахунок коштів поточного рахунку

377

301

На поточний рахунок одержано кошти в рахунок погашення заборгованості по короткострокових виданих позиках працівникам підприємства

311

377

В касу одержано кошти в рахунок погашення заборгованості по короткострокових виданих позиках працівникам підприємства

301

377

Утримано із заробітної плати кошти в рахунок погашення заборгованості по короткострокових виданих позиках працівникам підприємства

661

377

Списана безнадійна заборгованість по короткострокових позиках, виданих працівникам підприємства за рахунок резерву сумнівних боргів

38

377

Списана безнадійна заборгованість по короткострокових позиках, виданих працівникам підприємства в разі нестачі або відсутності резерву сумнівних боргів

944

377

На субрахунку 378 “Розрахунки з державними цільовими фондами” ведеться облік розрахунків з Фондом соціального страхування по допомозі з тимчасової втрати працездатності.

Таблиця 8.12

Типова кореспонденція рахунків по обліку розрахунків з державними цільовими фондами

Зміст операції

Дебет

Кредит

1

2

3

Нарахована допомога з тимчасової втрати працездатності за 6-тий і наступні дні хвороби

378

663

На поточний рахунок одержано кошти від Фонду соціального страхування для виплати допомоги з тимчасової втрати працездатності

311

378

Синтетичний облік по рахунку 37 здійснюють в Журнал 3, а аналітичний облік ведеться за кожним дебітором, за видами заборгованості, термінами її виникнення й погашення у Відомості 3.2.

8. Порядок формування та облік резерву сумнівних боргів

З метою покриття поточної заборгованості покупців і замовників, яку, ймовірно, не буде погашено в майбутньому, підприємства мають право створювати резерв сумнівних боргів. При цьому відповідно П(С)БО 10 під “сумнівним боргом розуміють поточну дебіторську заборгованість за продукцію, товари, роботи, послуги, щодо якої є невпевненість погашення її боржником“.

До сумнівних боргів П(С)БО 10 відносить ті суми дебіторської заборгованості, щодо яких існує непевність у тому, що вони будуть погашені. Правильне визначення суми резерву сумнівних боргів допоможе адекватно оцінити стан активів і фінансові результати діяльності підприємства. Нарахування суми резерву сумнівних боргів за звітний період відображається у Звіті про фінансові результати в складі інших операційних витрат. Методика створення резерву сумнівних боргів має бути визначена обліковою політикою підприємства.

Сума резерву розраховувалася одним із запропонованих способів:

- виходячи із платоспроможності окремих дебіторів;

- виходячи з питомої ваги безнадійних боргів у чистому доході від реалізації продукції, товарів, робіт, послуг на умовах подальшої оплати;

- на основі класифікації дебіторської заборгованості, що здійснювалася угрупованням за строками її непогашення з установленням коефіцієнта сумнівності для кожної групи.

На сьогоднішній день П(С)БО 10 виділяє два методи визначення величини резерву сумнівних боргів:

- застосування абсолютної суми сумнівної заборгованості;

- застосування коефіцієнту сумнівності.

Однак кількість способів визначення суми резерву сумнівних боргів аж ніяк не зменшилася, як це може здатися на перший погляд. Справа в тому, що метод застосування абсолютної суми сумнівної заборгованості базується на аналізі платоспроможності окремих дебіторів, тобто порядок розрахунку ідентичний першому з раніше існуючих варіантів. А от коефіцієнт сумнівності, в свою чергу, розраховується одним з трьох запропонованих способів:

1) визначення питомої ваги безнадійних боргів у чистому доході;

2) класифікація дебіторської заборгованості за строками непогашення;

3) визначення середньої питомої ваги списаної протягом періоду дебіторської заборгованості в сумі дебіторської заборгованості на початок відповідного періоду за попередні 3–5 років.

Розмір резерву за методом застосування коефі­цієнту сумнівності розраховується множенням суми залишку дебіторської заборгованості на початок періоду на шуканий коефіцієнт.

Отже, якщо порівняємо нову і попередню редакцію п. 8 П(С)БО 10, ми побачимо, що обидва методи застосовувалися раніше, зараз же вони тільки знайшли назви та чітку класифікацію.

У той же час порядок розрахунку за методом застосування коефіцієнту сумнівності поповнився новим способом: визначенням середньої питомої ваги дебіторської заборгованості, списаної за період, у сумі дебіторської заборгованості на початок періоду за попередні 3–5 років. Трохи нижче зупинимося на ньому більш докладно.

Розглянемо коротенько особливості кожного методу розрахунку резерву сумнівних боргів.

Метод абсолютної суми

Найпростіший метод визначення резерву. Його доцільно застосовувати підприємствам з невеликою кількістю дебіторів. Розмір резерву визначається в сумі заборгованості тих дебіторів, платоспроможність яких викликає сумніви. Наприклад, підприєм­ству стає відомо, що судом порушена справа про банкрутство дебітора. Заборгованість такого дебітора визнається сумнівним боргом, і на суму цієї заборгованості створюється резерв.

Метод застосування коефіцієнту сумнівності

Як уже говорилося вище, коефіцієнт сумнівності може розраховуватися одним з таких способів.