Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lab_prakt_1kurs.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
1.73 Mб
Скачать

Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу

Л.В. Штогрин, І.В. Крив’юк

Інформатика та ПРОГРАМУВАННЯ

Частина І

Модуль 1 – Загальні відомості про операційні системи.

Текстовий редактор Microsoft Word.

Модуль 2 – Основи програмування мовою Turbo Pascal.

Лабораторний практикум

Івано-Франківськ

2010

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Івано–Франківський національний технічний університет нафти і газу

Кафедра геотехногенної безпеки та геоінформатики

І.В. Крив’юк, Л.В. Штогрин

Інформатика та ПРОГРАМУВАННЯ

Частина І

Модуль 1 – Загальні відомості про операційні системи.

Текстовий редактор Microsoft Word.

Модуль 2 – Основи програмування мовою Turbo Pascal.

Лабораторний практикум

для студентів напряму підготовки: 0709 “Геодезія, картографія та землевпорядкування”

Івано-Франківськ

2010

УДК 004.45+004.5

Крив'юк І.В., Штогрин Л.В. Інформатика та програмування: [лаб. практ. для студ. напряму підгот.: 0709 “Геодезія, картографія та землевпорядкування”] / І.В. Крив'юк, Штогрин Л.В. – Івано-Франківськ: ІФНТУНГ, 2010. – 294с.

Лабораторний практикум призначений для студентів-бакалаврів напряму підготовки: 0709 “Геодезія, картографія та землевпорядкування” денної та заочної форм навчання для виконання лабораторних робіт. У ньому викладено загальну характеристику та призначення ОС Windows, програми навігації по файловій системі – Провідник, Мій комп’ютер, Total Commander, основи роботи в текстовому процесорі Microsoft Word та основи програмування мовою Turbo Pascal для практичного засвоєння студентами курсу “Інформатика та програмування”.

Дане видання є власністю ІФНТУНГ. Забороняється тиражувати та розповсюджувати без відома авторів.

ЗМІСТ

Модуль № 1 Загальні відомості про операційні системи. текстовий редактор Microsoft Word 8

Лабораторна робота №1.1 Файли, папки і ярлики Windows, робота з файловою системою за допомогою програм Мій комп’ютер, Провідник 8

Лабораторна робота №1.2 Файловий менеджер Total Commander 18

Лабораторна робота №1.3 Створення та збереження документів у текстовому редакторі Word. Уведення та редагування тексту. Форматування тексту. Запуск і налаштування редактора формул. Уведення формул. Створення та редагування таблиць і діаграм 24

Модуль № 2 основи програмування мовою turbo pascal 38

Лабораторна робота №2.1 Сервісна оболонка Turbo Pascal 7.0. Лінійна програма 38

Лабораторна робота №2.2 Програми з розгалуженням 57

Лабораторна робота №2.3 Циклічні програми з регулярною зміною аргументу 64

Лабораторна робота №2.4 Одновимірні масиви. Двовимірні масиви. Дії з елементами масиву 72

ВСТУП

Дисципліна “Інформатика та програмування” читається для студентів першого курсу напряму підготовки: 0709 “Геодезія, картографія та землевпорядкування” денної та заочної форм навчання у першому та другому симестрах.

Мета дисципліни сформувати знання, вміння і навички необхідні для раціонального використання засобів сучасних інформаційних технологій при розв’язуванні задач, що пов’язані з опрацюванням інформації, її пошуком, систематизацією, зберіганням, поданням, передаванням, ознайомити студентів із роллю нових інформаційних технологій у сучасному виробництві, науці, повсякденній практиці, з перспективами розвитку обчислювальної техніки.

Дисципліна складається з чотирьох змістовних модулів: М1 – Загальні відомості про операційні системи. текстовий редактор Microsoft Word; М2 – Основи програмування мовою Turbo Pascal; М3 – обчислювальний інтегрований пакет Mathсad; М4 – Табличний процесор Microsoft Office Excel. Модулі М1 та М2 читаються у першому семестрі (форма звітності – залік), модулі М3 та М4 – у другому семестрі (форма звітності – іспит).

Даний лабораторний практикум стосується матеріалу, що викладається у першому семестрі (Модуль 1 – Загальні відомості про операційні системи. Текстовий редактор Microsoft Word; Модуль 2 – Основи програмування мовою Turbo Pascal).

Форма представлення результатів лабораторних робіт наступна:

М1 (Л1.1 – Л1.3) – електронний варіант із захистом за комп’ютером;

М2 (Л2.1 – Л2.4) – електронний варіант і роздруківка звіту.

Засвоєння дисципліни оцінюється наступним чином (див. таблицю)

Види робіт, що контролюються

Номер контролю

Максимальна кількість балів

Лекційний матеріал

М1

ЗМ1 –ЗМ8

М2

ЗМ1-ЗМ9

1

2

20

20

Лабораторні роботи

М1

Л1.1

Л1.2

Л1.3

М2

Л2.1

Л2.2

Л2.3

Л2.4

1

2

3

1

2

3

4

3

3

6

6

6

6

6

Індивідуальні навчальні завдання

М1

ЗМ3

ЗМ4

ЗМ5

М2

ЗМ2

ЗМ3

ЗМ4

ЗМ6

1

2

3

1

2

3

4

2

2

4

4

4

4

4

Всього

100

Оцінювання здійснюється за рейтинговою системою:

90-100 балів – відмінно (А)

75-89 балів – добре (ВС)

60-74 бали – задовільно (ДЕ)

35-59 балів – незадовільно з можливістю повторного складання (FX)

1-34 бали – незадовільно з обов‘язковим повторним курсом (F)

Модуль № 1 Загальні відомості про операційні системи. текстовий редактор Microsoft Word

Лабораторна робота №1.1 Файли, папки і ярлики Windows, робота з файловою системою за допомогою програм Мій комп’ютер, Провідник

1.1.1Мета і завдання роботи

Ознайомитись з поняттями “файл”, “папка”, “ярлик”. Вивчити зміст та призначення пунктів меню програм Мій комп'ютер (Мой компьютер), Провідник (Проводник), а також призначення об'єктів, що містяться в папках Мій комп'ютер, Провідник; уміти створювати, вилучати, копіювати, переміщати, перейменовувати папки і текстові файли, а також створювати і використовувати ярлики, виконувати пошук об'єктів за іменем, датою створення, типом, розміром. Вивчення об’єкта Корзина.

1.1.2Основні теоретичні положення

Усі документи і програми на дисках зберігаються у вигляді файлів. Файл є основною структурною одиницею файлової системи. Його зміст можна переглянути, змінити, видалити, надрукувати. Файли документів і програм групуються в папки за тематикою або іншим принципом. У папках зберігаються файли або інші папки.

Файлова система визначає структуру організації файлів, методи зберігання інформації при розміщенні файлів, обмеження доступу, систему безпеки файлів та папок тощо. Найдосконалішими файловими системами, які розробила фірма Microsoft, є FAT32, NTFS. Кожна з них має свої сильні та слабкі сторони. Головна перевага FAT32 у тому, що вона повністю сумісна з FAT 16, проте на відміну від неї дає змогу підтримувати великі розділи диска і розбивати диски на менші кластери. Однак NTFS значно надійніша, має удосконалену систему безпеки і підвищену стабільність, що забезпечується кешуванням файлів і 128-бітним шифруванням файлів і папок.

Ім'я файлу або папки не може містити такі символи: \ : ; * ? «» <> . Ім'я файлу закінчується розширенням, що, як правило, складається з трьох символів. Ім'я відокремлюється від розширення крапкою. Розширення використовують для класифікації файлів за типом.

Шлях до файлу показує його розташування на дисках комп'ютера або в мережі. Він складається з імені диска, на якому розміщується (після імені диска ставиться :\), містить імена папок усіх рівнів (імена папок розділяються символом \) і ім'я файлу. Ім'я файлу також відокремлюється символом «\». Наприклад, R:\GKZ\ ... \text.doc.

На Робочому столі знаходяться органи управління програмами, піктограми (значки) спеціальних папок, що визначають можливості виконання операцій над об’єктами комп’ютерів локальної мережі, а також вікна працюючих додатків, окремі документи тощо.

Системна папка Корзина призначена для тимчасового зберігання видалених файлів і відновлення помилково видалених об’єктів.

Папки призначені для зберігання файлів та інших папок. Їх створюють за допомогою команд СоздатьПапку з пункту меню Файл або з контекстного меню робочого поля вікна.

Над папками визначені такі дії: створення, вилучення, відкривання, закривання, переміщення, пересилання (зокрема на дискету чи в пошту), копіювання, вирізання, перейменування, створення для папки ярлика, перегляд властивостей папки.

Дії над об’єктами можна виконувати різними способами: за допомогою основного меню вікна, контекстного меню об’єкта, кнопок Панелі інструментів, комбінацій клавіш, методом перетягування піктограм.

На прикладі папок розглянемо різницю між діями переміщення та копіювання і виконання цих дій методом перетягування піктограм.

Якщо переміщають файл чи папку у межах диска, то це відбувається швидко – змінюються лише шляхи та назви (адреси) об’єктів, а самі об’єкти залишаються на місці. Цю дію виконують методом перетягування піктограми об’єкта в потрібне заздалегідь відкрите вікно.

Переміщення на інший диск – це переписування об’єктів на нове місце і вилучення їх зі старого. Щоб виконати цю дію методом перетягування, треба натиснути ще на клавішу Shift (під час перетягування). Пам’ятайте, якщо натиснути на клавішу Shift перед натисканням на клавішу миші, то виберемо у вікні (об’єднаємо в групу) усі об’єкти до деякого заданого. Щоб відмінити треба натиснути на Esc або натиснути у робочому полі вікна.

Копіювати об’єкт (створювати копію) можна в будь-яку папку, диск, дискету чи на робочий стіл. Об’єкт копіюють методом перетягування піктограми у потрібне вікно, у цьому випадку натиснути на клавішу Ctrl.

Текстовий документ створюють за допомогою команд СоздатьТекстовый документ із меню Файл чи контекстного робочого поля папки – отримують піктограму документа, потрібно дати конкретну назву. Двічі клацнувши на піктограму запускають програму-редактор Блокнот (Notepad) і уводять текст.

Кожному об’єкту – папці, файлові, програмі, тощо, можна поставити у відповідність ярлик. Ярлик це покажчик (посилання) на деякий об’єкт, що зберігається десь на диску і асоційований з ним коротенький файл, містить адресу об’єкта. Ярлики створює користувач. Назви ярликам система дає автоматично, але їх можна редагувати. Призначення ярлика – швидке відкривання об’єкта. У будь-який момент можна отримати доступ до програм і документів, створивши для них ярлики на Робочому столі. Надалі можна легко запустити програму подвійним натисканням лівої кнопки миші по відповідному ярлику.

Над ярликами визначені дії створення, вилучення, переміщення, копіювання, перейменування.

Вилучення об’єкта є окремим видом переміщення – у Корзину. Після вилучення об’єкт зникає з вікна і з’являється в Корзині. Особливість вилучення така: реально об’єкт є у файловій системі на диску доти, доки користувач не виконає команду Очистить Корзину. Видалені помилково файли можна повернути з Корзини на попереднє місце командою ФайлВосстановить. Щоб файли чи папки не попадали в Корзину використовується комбінація клавіш Shift+Delete. Корзина очищується автоматично, якщо в операційній системі не вистачатиме дискового простору.

Дії над об’єктами: дисками, папками, файлами, ярликами – зручно виконувати за допомогою контекстного меню (натискання правої кнопки миші на об’єкті). Не варто боятися виконати деяку дію неправильно. Неправильну дію можна відмінити. Для цього є команда Отменить у меню Правка або кнопка на панелі.

Буфер обміну це частина оперативної пам’яті, куди копіюють і переміщають об’єкти або їхні фрагменти з метою їх вставляння їх у інші об’єкти. Для роботи з буфером обміну використовують команди Копировать (Ctrl+C) у буфер, Вирезать (Ctrl+X), Вставити (Ctrl+V) з буфера. Ці команди є в меню Правка чи в контекстних меню об’єктів, а також продубльовані кнопками на панелі інструментів.

В операційній системі Windows для роботи з файлами і каталогами можна використовувати програму Мой компьютер. Для запуску програми необхідно вибрати її з головного меню, а також можна двічі натиснути на піктограмі Мой компьютер, що зазвичай знаходиться у верхньому лівому куті Робочого столу, або через контекстне меню.

Папка Мой компьютер зазвичай включає до себе папки всіх дисководів і логічних дисків комп’ютера, а також папки Общие документы та Документы користувача, що відкрив сеанс (рис. 1 .1). Подвійне натискання на ярлику відповідного елемента дозволяє побачити вміст цього елементу: диску, папки чи пристрою. Відкриваючи нові папки, можна рухатися вздовж ієрархії папок.

Фактично кожне вікно, що відкривається, являє собою відокремлену праву панель програми Проводник. Воно має те саме меню, панель інструментів і має всі ті ж властивості. Якщо відкрито багато вікон каталогів різного рівня, переключатися між ними можна стандартним методом за допомогою комбінації клавіш Alt+Tab чи Alt+Esc.

Для однопанельного вікна Мой компьютер у діалоговому вікні Свойства папки пункт меню Сервис є параметр Обзор папок, що дозволяє змінювати режими перегляду папок і каталогів. Для повернення на один рівень нагору в цій програмі теж діє клавіша Backspace.

Перемикнутися в режим перегляду підкаталогів в одній папці можна в будь-який момент. Для цього під час подвійного натискання мишею по піктограмі папки треба утримувати натиснутою клавішу Ctrl. Цей прийом спрацьовує і при натисканні на кнопку Переход на один уровень вверх.

Рис. 1.1 – Вікно програми Мой компьютер

У лівій частині вікна Мой компьютер можна показати одну зпанелей оглядача: Поиск, Избранное, Журнал і.т.д., вибравши в меню ВидПанель обозревателя потрібну команду.

Поиск – здійснює пошук інформації на комп’ютері;

Избранное – полегшує доступ до часто використовуваних документів і папок;

Журнал – зберігає список останніх файлів, папок, мережних серверів та веб-сторінок, які переглядалися.

Якщо під час подвійного натискання мишею на піктограмі деякого об’єкту утримувати натиснутою клавішу Shift, можна зразу перейти з програми Мой компьютер до програми Проводник. Якщо ж тримати натиснутою клавішу Shift при закритті вікон папок, закриється не тільки дане вікно, але й усі вікна папок більш високого рівня.

Програму Проводник запусти можна з головного меню (підменю ПрограммыСтандартные) чи з контекстного меню, натиснувши правою кнопкою миші на одному із системних ярликів Робочого столу (Мои документы, Мой компьютер, Сетевое окружение, Неиспользуемые ярлыки чи Корзина).

Вікно Проводника складається з трьох панелей. Дві з них (ліва й нижня) мають назву Панели обозревателя і легко налагоджуються за допомогою однойменної команди пункту меню Вид. Обидві ці панелі можна взагалі прибрати з екрану. Для цього треба просто натиснути на кнопку закриття у верхній частині (для лівої панелі) чи лівої частини (для нижньої панелі). На лівій панелі може бути включена програма Помощник по поиску для знаходження файлів або каталогів за їхнім ім’ям чи за іншими ознаками (розмір, дата створення) – команда Поиск або комбінація клавіш Ctrl+E.

За замовчуванням Проводник подається в режимі двох панелей, а саме, вимкнена панель Справочные материалы, а ліва панель увімкнена в режимі Папки. При цьому ліва панель подає ієрархію об’єктів комп’ютера, а права відображає вміст і характеристики об’єкту, що виділено ліворуч.

Якщо об’єкт містить вкладені елементи, перед його позначкою зображується квадратик зі знаком , який розкриває наступний рівень ієрархії, а знак перетворюється в знак . Квадратик зі знаком (або клавіша «←») приховує всі нижче розташовані рівні ієрархії даної папки.

Вміст правої панелі – це є список файлів і підкаталогів обраного каталогу. Подвійне натискання мишею по папці каталогу показує зміст цього каталогу та одночасно на лівій панелі виділяється ім’я цього каталогу. Повернутися у вихідний каталог можна за допомогою кнопки Вверх на панелі інструментів Проводника або натиснувши клавішу Backspace.

Найбільш інформативним режимом подання інформації про файл чи папку є режим Таблица пункту Вид, в якому верхня частина правої панелі дістає додатковий рядок заголовків стовпців з іменем, розміром, типом та датою створення об’єкта.

Для створення нової папки можна використовувати як меню програми, так і контекстне меню. Спочатку слід виділити каталог, в якому необхідно створити підкаталог, а потім викликати команду Создать пункту меню Файл.

Щоб виділити кілька файлів чи каталогів, розташованих у списку поспіль, слід виділити спочатку перший елемент, потім при натиснутій клавіші Shift розширити виділення клавішами управління курсором, натиснути на останньому елементові мишкою. Якщо потрібні елементи розташовані в списку не послідовно, виділити їх можна відібравши потрібні файли за натиснутої клавіші Ctrl.

Групу файлів можна також виділити, розтягуючи за натиснутої лівої кнопки миші прямокутник довкола потрібних позначок файлів та каталогів.

У пункті меню Правка додатково є команда для виділення всіх елементів (команда Выделить все чи сполучення клавіш Ctrl+A) та команда Обратить выделение, внаслідок якої всі виділені файли і каталоги стають невиділеними чи навпаки.

Папка чи файл, виділені на правій панелі Проводника лівою кнопкою миші перетягуються в папку призначення, яка може бути як на лівій, так і на правій панелі. При цьому діють такі правила: якщо курсор із захопленим об’єктом перебуває над папками того ж диску, виділений файл чи папка будуть переміщатися; як тільки курсор миші потрапляє в зону об’єктів іншого диску, поруч з курсором миші і блідим зображенням виділеної папки з’являється квадратик із знаком , що свідчить про наступне копіювання об’єкта.

Папка, у яку Проводник планує спрямувати відзначені елементи, виділяється кольором, при цьому, варто мати на увазі, що елемент, що перетягується, потрапляє до середини папки призначення.

У випадку, коли необхідно скопіювати файли чи каталоги в інший каталог того ж диску, потрібно просто при перетягуванні виділених елементів натиснути клавішу Ctrl (при цьому з’явиться значок ). У пункті призначення спочатку треба відпустити ліву кнопку миші, а потім клавішу Ctrl. Аналогічно провадиться операція переміщення на інший диск, тільки при цьому повинна бути натиснута клавіша Shift.

Щоб відмовитися від операцій переміщення чи копіювання можна скористатися командою Отменить пункту меню Правка.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]