Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lab_ONGS_нові.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
25.11.2018
Размер:
170.5 Кб
Скачать

ЗМІСТ

Вступ. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

4

Лабораторна робота №1

Сучасний стан нафтової та газової промисловості світу та України. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

5

Лабораторна робота №2

Складання схеми нафтогазогеологічного районування України. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

8

Лабораторна робота №3

Визначення типів порід-колекторів і флюїдоупорів. .

14

Лабораторна робота №4

Графічне зображення пасток нафти і газу. . . . . . . . . .

17

Додатки

20

ВСТУП

Метою вивчення дисципліни “Основи нафтогазової геології” студентами напрямку “Нафтогазова справа” є набуття ними професійних знань про склад, властивості, умови та форми залягання й поширення в надрах нафти і газу.

Науково обґрунтоване проектування та проведення розробки нафтових, газових і газоконденсатних родовищ вимагає від задіяних у цій справі фахівців глибоких знань про особливості геологічної будови надр окремих територій, характеристику продуктивних горизонтів і умови залягання нафти і газу в земній корі, а також про методику підготовки родовищ до промислового освоєння. Розглядаючи саме ці питання, дисципліна “Основи нафтогазової геології ” є однією із базових, використання основних положень якої забезпечить цілеспрямоване та ефективне вилучення вуглеводнів з надр в різних геологічних умовах.

У лабораторний практикум з дисципліни “Основи нафтогазової геології” включені роботи, виконання яких дозволить студентам краще засвоїти і закріпити знання з програмних питань нафтогазової геології. При використанні робіт студенти повинні оволодіти технікою принципових графічних побудов різних типів пасток, покладів і родовищ нафти і газу.

Результати досліджень, проведених при виконанні лабораторних робіт, оформляються у вигляді звітів на стандартних аркушах паперу формату А4.

Схема оформлення звіту:

  1. назва роботи, варіант і виконавець (на титулі);

  2. мета роботи і основні теоретичні положення;

  3. вихідні дані;

  4. порядок проведення роботи;

  5. результати досліджень;

  6. висновки.

Кожна лабораторна робота захищається і оцінюється балами згідно з робочою програмою дисципліни. При оцінюванні роботи враховуються знання студента з даної теми, ступінь повноти та самостійності виконання завдання, обґрунтованість висновків та своєчасність виконання і захисту роботи.

Лабораторна робота № 1

Сучасний стан нафтової та газової промисловості світу та України

Мета і завдання

Метою виконуваної роботи є ознайомлення студентів з нафтогазовим потенціалом світу, характером розподілу вуглеводневих ресурсів а також з основними показниками видобутку нафти і газу як у світі так і на України.

Завданням роботи є:

  • вивчити основні суперцентри концентрації ресурсів та видобутку вуглеводнів у світі;

  • побудувати графіки розподілу основних ресурсів вуглеводнів для основних нафтогазовидобувних країн світу;

  • побудувати графіки розподілу основних видобутків вуглеводнів для основних нафтогазовидобувних країн світу.

ОСНОВНІ ТЕОРЕТИЧНІ ПОЛОЖЕННЯ

Велике значення нафти і газу в світовій економіці обумовило бурхливе зростання їх споживання, особливо з середини ХХ століття. Це призвело до розширення пошуково-розвідувальних робіт і відкриття численних нафтових і газових родовищ в багатьох країнах світу. Розвідані запаси і відповідно видобуток нафти і газу в різних частинах світу неоднакові. В світі зафіксовано два суперцентри концентрації запасів і видобутку нафти і газу. Перший суперцентр – нафтовий – знаходиться на Близькому і Середньому Сході в районі Перської затоки. Другий суперцентр – газовий – розташований на півночі Західного Сибіру. Гігантські запаси нафти і газу виявлені також в Північній Америці (Мексиканська затока, Аляска, Мідконтинент, Каліфорнія), в Південній Америці (озеро Маракайбо), в Африці (Сахара і західне узбережжя), в Європі (Урало–Поволжжя, Прикаспійська низовина, Північне море), в Азії (Середня Азія, Південно–Східна Азія, Східний Сибір, Каспійське море) і в Австралії.

Зараз на територіях і в акваторіях понад 120 країн світу виявлено більше 30 тисяч нафтових і газових родовищ. Сумарні розвідані запаси вуглеводневої сировини в цих родовищах оцінюються: нафти – 130–140 млрд.т, газу – 120–130 трлн.м3.

Видобуток нафти і газу ведеться майже в 110 країнах світу і коливається в межах: нафти – 3–3.2 млрд.т в рік, газу –2–2.5 трлн.м3 в рік. Серед країн, в яких зосереджені основні світові ресурси вуглеводнів, за рівнем розвіданих запасів і видобутку нафти і газу можна умовно виділити 2 групи:

І група – країни, в надрах яких зосереджені супергігантські запаси нафти і газу (більше 10 млрд.т умовного палива). Щорічно видобуток нафти в цих країнах сягає, як правило, перших сотень мільйонів тон, а газу – перших сотень мільярдів кубометрів. До цієї групи відносяться Саудівська Аравія, Іран, Ірак, Об’єднані Арабські Емірати, Кувейт, Мексіка, США, Венесуела і Росія.

ІІ група – країни, в яких виявлені гігантські запаси нафти і газу (від 1 до 10 млрд.т умовного палива). Видобуток нафти в них, як правило, знаходиться на рівні 30–100 млн.т в рік. До цієї групи відносяться Нігерія, Лівія, Алжир, Єгипет, Оман, Канада, Норвегія, Великобританія, Нідерланди (газ), Казахстан, Азербайджан, Туркменія (газ), Індонезія, Китай, Малайзія, Індія, Австралія.

У багатьох країнах видобуток нафти лімітується жорсткими квотами, щоб не допустити падіння цін на нафту.

В Україні відкрито більш як 270 родовищ нафти і газу. Розвідані запаси нафти в Україні оцінюються в 150 млн.т, а газу – в 700 млрд.м3. В останні роки щорічний видобуток нафти в Україні становить близько 4 млн.т (при потребі 40–50 млн.т), а газу – 18–20 млрд.м3 (при потребі 80–100 млрд.м3). Витрати на пошуки, розвідку і випробування нафти і газу безперервно зростають. Причиною цього є освоєння великих глибин і віддалених районів, в т. ч. арктичних і морських. Зараз з акваторій видобувається близько 22 нафти. Незважаючи на великі витрати, нафтова і газова промисловість дає компаніям значні прибутки.

НАОЧНІ ПОСІБНИКИ ТА ПРИЛАДДЯ

Для виконання роботи студент зобов’язаний мати на занятті альбом для малювання, лінійку, простий олівець та гумку.

ПОРЯДОК ПРОВЕДЕННЯ РОБОТИ

Спочатку студенти у своїх альбомах, складають класифікаційну таблицю основних країн за ресурсами вуглеводневої сировини.

Потім, користуючись даними цієї таблиці та наочними посібниками, студент олівцем малює графік ресурсів по цих країнах.

Далі студенти у своїх альбомах, складають класифікаційну таблицю основних країн за видобутком вуглеводневої сировини.

Потім, користуючись даними цієї таблиці та наочними посібниками, студент олівцем малює графік видобутку по цих країнах.

ОФОРМЛЕННЯ ЗВІТУ

Звіт про виконану роботу повинен містити: - таблицю ресурсів та видобутків вуглеводневої сировини по основних видобувних країн світу;

- графіки ресурсів та видобутків вуглеводневої сировини по основних видобувних країн світу.

ЛІТЕРАТУРА

  1. Мончак Л.С., Омельченко В.Г. Основи геології нафти і газу.– Івано-Франківськ: Факел, 2004.

  2. Маєвський Б.Й., Євдощук М.І., Лозинський О.Є. “Нафтогазоносні провінції світу”. – Київ: наукова думка, 2002, с.20-26.

  3. Маєвський Б.Й. “Актуальні проблеми нафтогазової геології” навчальний посібник для студентів спеціальності “Геологія нафти і газу”. – Івано-Франківськ: ІФНТУНГ, 2001, с. 16-51.

  4. Справочник “Нефтяные и газовые месторождения” под редакцией Максимова С.П., книга I. – Москва: Недра, 1986, 510 с.

КОНТРОЛЬНІ ЗАПИТАННЯ

  1. Які основні суперцентри концентрації ресурсів вуглеводневої сировини у світі?

  2. Які країни відносяться до першої групи?

  3. Які країни відносяться до другої групи”?

  4. Охарактеризуйте ресурси світу.

  5. Охарактеризуйте річні видобутки вуглеводної сировини у світі.

  6. Охарактеризуйте стан нафтогазової промисловості України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]