Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lab_ONGS_нові.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
25.11.2018
Размер:
170.5 Кб
Скачать

Лабораторна робота № 2

Складання схеми нафтогазогелогічного районування України

Мета і завдання

Метою виконуваної роботи є ознайомлення студентів з нафтогазогеологічним районуванням і закономірностями розміщення нафтових і газових родовищ на території України.

Завданням роботи є:

проаналізувати типи, характер розміщення, особливості геологічної будови, нафтогазонакопичення основних нафтогазоносних провінцій, областей і родовищ України і на цій основі скласти класифікаційну таблицю;

викреслити на бланку карти України схему основних нафтогазоносних провінцій, областей і районів.

ОСНОВНІ ТЕОРЕТИЧНІ ПОЛОЖЕННЯ

Нафтогазоносна о б л а с т ь ( НГО ) - це територія земної кори з нафтовими, газовими або газоконденсатними родовищами, приуроченими до крупного геоструктурного елемента 1-го порядку, який характеризується загальною геологічною будовою, геологічною історією розвитку та характером нафтогазонакопичення.

Нафтогазоносна п р о в і н ц і я ( НГП ) – це територія розповсюдження скупчень нафти і газу, яка поєднує суміжні нафтогазоносні області і характеризується подібністю головних рис регіональної геології і загальними основними регіонально-нафтогазоносними товщами.

За приуроченістю нафтогазоносних провінцій до основних структурних елементів земної кори виділяють 3 типи НГП: платформенні, геосинклінальні (складчасті), перехідних територій.

Залежно від віку основних продуктивних відкладів виділяються НГП кайнозойського, мезозойського, мезокайнозойського, палеозойського і палеомезозойського нафтогазонагромадження .

На території України виділяють три нафтогазоносні регіони:

Західноукраїнський;

Східноукраїнський;

Південноукраїнський.

Західноукраїнський регіон охоплює нафтогазоносну область Передкарпатського прогину і скибової зони Карпат; Львівський палеозойський прогин Волино-Подільської плити виділяється як окремий газоносний район. На заході регіону виділяється також газоносний район Закарпатської западини.

В межах нафтогазоносної області Передкарпатського прогину і Скибової зони Карпат з південного заходу на північний схід виділяють такі основні тектонічні елементи:

Скибову зону Карпат;

Внутрішню зону Передкарпатського прогину (це геосинклінальний схил цього прогину);

Зовнішню зону Передкарпатського прогину (це платформенний схил цього прогину).

Львівський палеозойський прогин Волино-Подільської плити, де на даний час відкриті газові промислові родовища являє собою вже платформенну ділянку Східноєвропейської платформи, тому ця частина України виділяється в окремий газоносний район.

Газоносний район Закарпатської западини належить до відкладів тієї ж западини, яка виповнена потужною товщею неогенових відкладів і туфогенних утворень. Тут вже відкрито промислове газове родовище і встановлено декілька перспективних на газ площ.

Східноукраїнський нафтогазоносний регіон приурочений до Дніпровсько-Донецької западини (ДДз), яка являє собою разом з Прип’ятським прогином Прип’ятсько-Дніпровсько-Донецьку нафтогазоносну провінцію. На території України ДДз являє собою нафтогазоносну область. В межах ДДз виділяють наступні основні повздовжні тектонічні елементи: борти западини, які являють собою схили Воронежського масиву (на північному сході) і Українського кристалічного щита (на південному заході).

В центрі западини з північного заходу на південний схід простягається Дніпровсько-Донецький грабен, який на південному сході через ділянку, яка називається Перехідною зоною, контактує з зануреною Донецькою складчастою спорудою, що відома як Донбас.

Південноукраїнський нафтогазоносний регіон складається з нафтогазоносної області Скіфської плити, яка в південному напрямку занурюється під води Чорного моря (Чорноморський шельф), а в східному напрямку – під води Азовського моря (Азовська частина шельфу). Крім вказаного в межах Південноукраїнського регіону виділяють нафтогазоносний район Індольського прогину до якого прилягає з півдня занурена під води Чорного моря частина Кримської гірської споруди (це Східне продовження Чорноморського шельфу). Індольський прогин разом з Кубанською западиною в літературі одержав назву Індоло-Кубанської нафтогазоносної області. Тому саме Індольський прогин на території України виділяється як нафтогазоносний район.

В межах Одеської області виділяють окремий нафтогазоносний район Переддобрудженського прогину, який також входить в межі південноукраїнського нафтогазоносного регіону.

НАОЧНІ ПОСІБНИКИ ТА ПРИЛАДДЯ

Для виконання роботи студент зобов’язаний мати на занятті бланкову (контурну) карту України, альбом для малювання, лінійку, простий олівець, кольорові олівці та гумку.

В якості наочних посібників студенти використовують такі карти і схеми:

тектонічна карта нафтогазоносних областей України;

карта нафтогазоносності України;

оглядові схеми розміщення основних нафтових, газових і газоконденсатних родовищ по окремим нафтогазоносним провінціям.

ПОРЯДОК ПРОВЕДЕННЯ РОБОТИ

Спочатку студенти у своїх альбомах, складають класифікаційну таблицю нафтогазоносних провінцій, областей і родовищ України. При цьому після запису основних відомостей по кожній провінції студент самостійно знаходить її на карті і схемах і вивчає її границі. Потім, користуючись даними цієї таблиці та наочними посібниками, студент олівцем наносить контури нафтогазоносних провінцій, областей і районів на свою контурну карту.

На контурній карті, для кращого орієнтування, необхідно вказати державний кордон України, основні ріки та великі міста.

Після цього студент робить аналіз нафтогазоносних провінцій за типом і віком основних нафтогазоносних товщ і відображає це на контурній карті.

Провінції платформенного типу оконтурюються суцільною лінією. А інші штрих пунктирною.

Потім провінції розфарбовуються залежно від віку нагромадження основних продуктивних товщ: кайнозойський - жовтий, мезозойський - зелений, мезокайнозойський - голубий, палеозойський - сірий, палеомезозойський - коричневий.

У кінці необхідно нанести на виконану схему нумерацію нафтогазоносних провінцій - великими буквами (А, Б, В….), областей – римськими цифрами і районів арабськими цифрами, слідкуючи за тим, щоб номери НГП, НГО та НГР співпадали з такими ж в класифікаційній таблиці.

ОФОРМЛЕННЯ ЗВІТУ

Звіт про виконану роботу повинен містити:

таблицю нафтогазогеологічного районування України;

схему нафтогазоносних провінцій, областей і районів України.

Таблиця складається в альбомі, а схема – на контурній карті України. Схема повинна бути відповідно оформлена (підпис повної назви схеми, виконавець, вказані прийняті умовні позначення).

ЛІТЕРАТУРА

  1. Довідник родовищ нафти і газу України. Орлов О.О., частина 1, “Західноукраїнський нафтогазоносний регіон.”. – Івано-Франківськ: ІФДТУНГ, 1995, с. 19-22.

  2. Мончак Л.С., Омельченко В.Г. Основи геології нафти і газу.– Івано-Франківськ: Факел, 2004.

  3. П.Ф.Шпак “Геологическое строение и нефтегазоносный потенциал Украины”. – Киев: ИГНАН Украины, 1992, 32 с.

  4. Маєвський Б.Й., Євдощук М.І., Лозинський О.Є. “Нафтогазоносні провінції світу”. – Київ: наукова думка, 2002, с.20-26.

  5. Маєвський Б.Й. “Актуальні проблеми нафтогазової геології” навчальний посібник для студентів спеціальності “Геологія нафти і газу”. – Івано-Франківськ: ІФНТУНГ, 2001, с. 16-51.

  6. Справочник “Нефтяные и газовые месторождения” под редакцией Максимова С.П., книга I. – Москва: Недра, 1986, 510 с.

КОНТРОЛЬНІ ЗАПИТАННЯ

  1. Які основні одиниці нафтогазогеологічного районування?

  2. Дайте визначення терміну “нафтогазоносна область”?

  3. Дайте визначення терміну “нафтогазоносна провінція”?

  4. Які виділяють типи провінцій?

  5. Які нафтогазоносні провінції виділяються в межах України?

  6. Перечисліть нафтогазоносні області Перед карпатської НГП?

  7. Перечисліть нафтогазоносні області Причорноморсько-Кримської НГП?

  8. Перечисліть нафтогазоносні райони нафтогазоносної області Дніпровського грабену?

  9. Чим відрізняються нафтогазоносні провінції платформенного типу від провінцій перехідних територій?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]