Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lab_robota_2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
140.29 Кб
Скачать

Лабораторна робота №2

Тема: Word. Створення і форматування таблиць.

Мета: Навчитись створювати таблиці, з допомогою різних засобів MS Word. Ознайомитись з веденням даних в таблицю Дослідити способи форматування таблиці.

Прилади та обладнання: персональний комп’ютер, операційна система WindowsNT4/2000/XP.

Допуск до проведення лабораторної роботи: Виконання тестів з використанням комп’ютерної програми.

Теоретичні питання:

  1. Вставлення таблиці.

  2. Рисування таблиці.

  3. Переміщення по таблиці

Короткі теоретичні відомості:

Таблиця – це певна інформація, що організована в рядки та колонки. Перетин рядка і колонки утворює комірку таблиці. Таблиці призначені для наочного подання інформації. Таблиці створюють засобами пункту ТАБЛИЦА основного меню.

Створити нову таблицю можна багатьма способами:

  • Запустити команду ТАБЛИЦАДОБАВИТЬ ТАБЛИЦУ…, а у діалоговому вікні ВСТАВКА ТАБЛИЦЫ вказати потрібну кількість стовпців і рядків. Якщо натиснути кнопку АВТОФОРМАТ, то WORD надасть можливість вибрати формат, обрамлення, фон, колір таблиці в діалоговому вікні АВТОФОРМАТ ТАБЛИЦЫ.

  • Д ля створення таблиці через піктографічне меню потрібно натиснути на кнопку стандартної панелі інструментів.

  • В ибрати команду ТАБЛИЦАНАРИСОВАТЬ ТАБЛИЦУ або натиснути кнопку на панелі інструментів ТАБЛИЦЫ И ГРАНИЦЫ. При цьому курсор набере форму олівця. На цій панелі вибирають тип лінії, її товщину, колір. Розмістивши курсор-олівець в документі, рисують структуру таблиці: спочатку зовнішній прямокутник, а піз­ніше – усі потрібні лінії. Щоб знищити зайву лінію, потрібно вибрати піктограму і провести по цій лінії, утримуючи ліву кнопку мишки.

Рисунок 1 – панель інструментів ТАБЛИЦЫ И ГРАНИЦЫ.

Комбінації клавіш для переміщення по таблиці.

, , ,

Переміщає курсор посимвольно всередині комірки та між комірками

ТАВ (SHIFT+TAB)

Переміщає курсор в наступну (попередню) комірку

HOME (END)

На початок (кінець) комірки таблиці

ALT +HOME (ALT+END)

Переміщує курсор в першу (останню) комірку рядка

ALT +PgUp (ALT +PgDn)

Переміщує курсор в першу (останню) комірку стовпчика (колонки)

Для зміни ширини колонок або висоти рядків можна встановити курсор мишки на межу між сусідніми комірками натиснути ліву клавішу і перетягнути на потрібну відстань. При роботі з таблицями можна: встановлювати зовнішні межі таблиці, змінювати колір заливки, об’єднувати та розбивати комірки, вирівнювати текст в комірці відносно горизонтальних та вертикальних ліній комірки, вирівнювати висоту і ширину рядків, малювати та стирати лінії таблиці, змінювати тип ліній та їх товщину, колір межі, змінювати напрям тексту в комірці, сортувати інформацію в колонці в порядку зростання або спадання, знаходити суми всіх числових елементів в колонці, проводити автоматичне форматування таблиці і т.д.

Майстер – це спеціальний інструмент, який допоможе вам швидко створити стандартний документ. Майстри забезпечують поетапне керування процесом створення документів поширених типів з допомогою послідовних діалогових вікон. Примітку МАСТЕРА мають деякі шаблони.

При використанні будь-якого майстра слід заповнювати необхідні поля і/або клацати необхідні опції. Потім клацніть кнопку ДАЛЕЕ, щоб перейти до наступного діалогового вікна. Продовжуйте ці дії, поки не доберетеся до останнього діалогового вікна, після чого клацніть на кнопці ГОТОВО (кнопка ДАЛЕЕ стане “блідою”). Результат використання майстра такий же, як і шаблона – готовий документ, в який при необхідності можна внести свої зміни.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]