Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
lab_prakt_1kurs.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
1.73 Mб
Скачать

1.3.5Рекомендована література

  1. Баженов В.А. і ін. Інформатика. Комп’ютерна техніка. Комп’ютерні технології: Підручник. – К.: Каравела, 2003. – 464 с.

  2. Інформатика. Комп’ютерна техніка. Комп’ютерні технології.: Підручник/Пушкар О.І., ред.-К.:Академія, 2002. – 704 с.

  3. Стоцкий Ю. Самоучитель Office2000.- СПб.: Питер, 2003.-608 с.: ил.

Таблиця 1.1 – Варіанти завдань до п. 11.

1.

2.

3.

4.

5.

Продовження табл. 1.1

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.

Продовження табл. 1.1

13.

14.

15.

16.

17.

Модуль № 2 основи програмування мовою turbo pascal

Лабораторна робота №2.1 Сервісна оболонка Turbo Pascal 7.0. Лінійна програма

2.1.1Мета і завдання роботи

Ознайомитись з основними поняттями мови Pascal, сервісною оболонкою Turbo Pascal 7.0, структурою програми, правилами написання Pascal-програм. Скласти програму мовою Pascal для обчислень за лінійним алгоритмом.

2.1.2Основні теоретичні положення

2.1.2.1Алфавіт мови Turbo Pascal. Типи даних.

Комп’ютерні програми створюються з допомогою спеціальних мов, які називаються мовами програмування. Мова програмування, які і будь-яка інша мова, містить свій алфавіт.

Алфавіт мови програмування це набір констант, типів даних, змінних, стандартних процедур і функцій, операндів та операторів, з яких складається програма.

Розглянемо ці терміни більш детально.

Константи це дані, значення яких відоме до завантаження програми і не змінюється в процесі її виконання.

В Pascal існують як стандартні константи, так і вказані користувачем. До стандартних констант належить, наприклад, число Pi=3,141592.... Константи, задані користувачем, потрібно вказувати в спеціальному розділі програми.

Змінні – це дані, значення яких вводиться та змінюється під час виконання програми. Усі змінні, що використовуються в Pascal-програмі, потрібно описувати в спеціальному розділі програми.

Тип даних це набір даних (констант, змінних, значень функцій і т.д.), які мають спільні характеристики (формат представлення в пам’яті ПК, множина допустимих значень, множина допустимих операцій, що можна використовувати для даного типу).

Процедури та функції – це підпрограми, що використовуються в середині програми. До алфавіту мови програмування відносять стандартні процедури та функції, тобто такі, що сприймаються мовою програмування без їхньго додаткового опису.

Операнди – це спеціальні символи або послідовності символів, які виконують над даними певні операції (математичні, логічні і т.д.). Прикладом операндів можуть бути операнди математичних операцій: “+” – додавання даних, “-” – віднімання даних, “*” – множення даних, “/” – ділення даних, “=” – рівність даних і т.д.

Оператори – це деякі неподільні елементи програми, що дозволяють виконувати певні алгоритмічні дії у програмі, тобто виконувати в програмі певні команди. Фактично, оператор – це окрема команда в алгоритмі програми, тобто окремий крок виконання програми.

В Turbo Pascal оператори поділяються на прості та структурні. До простих операторів відносяться:

  • оператор присвоєння (:=);

  • оператор безумовного переходу (goto);

  • оператор звертання до процедури (функції).

Структурними операторами називаються такі, що складаються з інших операторів. До них відносяться:

  • складений оператор – представляє собою набір операторів, що поміщені в операторні дужки (begin - end);

  • умовний оператор (if);

  • оператор вибору (case);

  • оператори циклу (repeat, while, for);

  • оператор приєднання (with).

Усі вищеописані елементи алфавіту мови програмування складаються з окремих символів. В якості символів, що складають елементи алфавіту, у Turbo Pascal можна використовувати більшість символів, що входять у стандартну ASCII-таблицю. Заборонено використовувати символи розширеної ASCII-таблиці, тобто символи з кодами від 128 до 255, а також символи: (&), (!), (%), (~), (”). Ці символи можна використовувати лише в якості коментарів та в текстових стрічках, які беруться в одинарні лапки (’).

Інтегроване середовище програмування – це система програмування, що суміщає редактор для зручного введення і редагування програми, транслятор і налагоджувач помилок.

Інтегроване середовище програмування Turbo Pascal 7.0 складається з редактора, компілятора, редактора зв'язків і налагоджувача.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]