Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Seksia_5_edited.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
22.19 Mб
Скачать

IV. Логічний елемент “або”

Для логічного елемента “АБО” стан логічного “0” тоді, коли напруга на кріотроні = 0. В той момент сила загального струму на переході менша за силу критичного струму , тобто < . Джозефсо-нівський контакт знаходиться в надпровідному стані. Стан логічної “1” реалізується коли > , а напруга 0. Для здійснення логічного переходу “0” ”1” потрібно подати один чи два керуючі сигнали у вигляді одного чи двох імпульсів струму , внаслідок чого загальний струм ( = або = ) перевищить значення критичного струму і контакт перейде в резистивний стан. На елементі появиться напруга і він перейде у стабільний стан логічної “1”. Якщо через деякий проміжок часу , який визначатиметься тривалістю керуючих сигналів, дія обидвох керуючих сигналів припиниться, сила загального струму понизиться до значення сили робочого струму , яке є меншим за силу критичного струму , то елемент повинен повернутись у стан логічного “0”, тобто має відбутись логічний перехід “1” ”0”. Коли припиниться дія тільки одного з двох керуючих сигналів, сила загального струму понизиться до величини , яка є більшою за силу критичного струму . В цьому випадку елемент не перейде в стан логічного “0”, а залишатиметься в стабільному стані логічної “1”.

V. Логічний елемент “і”

Логічний елемент “І” перебуває в стані логічного “0”, коли через нього проходить електричний струм такої сили, щоб не перевищував значення , напруга на елементі = 0. При становленні значення сили робочого струму треба, щоб виконувалось співвідношення < . На логічний елемент “І” подають два керуючі сигнали у вигляді імпульсів струму, кожен з яких збільшує силу струму на величину . Якщо на елемент подали тільки один керуючий сигнал, а другий сигнал відсутній, то сила загального струму збільшиться на величину і досягне значення = + , яке не перевищує силу критичного струму . Напруга на елементі не зміниться і дорівнюватиме нулю, тобто стан логічного “0” збережеться. Коли дія керуючого сигналу припиняється, сила загального струму = , елемент надалі залишається в стані логічного “0”.

Для того, щоб перевести логічний елемент “І” із стану логічного “0” в стан логічної “1”, потрібно подати одночасно обидва керуючі сигнали, внаслідок чого сила загального струму зросте до величини = і перевищить силу критичного струму , а на контакті зявиться відмінна від нуля напруга . Якщо через деякий проміжок часу дія хоча б одного керуючого сигналу припиниться, то сила загального струму понизиться до величини , що є меншим за силу критичного струму , і елемент логіки повернеться у стан логічного “0”, тобто відбувається логічний перехід “1” ”0”. Коли припиниться дія обидвох керуючих сигналів, то сила загального струму понизиться до величини сили робочого струму і логічний елемент також перебуватиме в стані логічного “0”.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]