Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА ДЛЯ СГР-11 .doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
1.39 Mб
Скачать
      1. Позиціонування на ринку грк

ГРК, що проектується, своєю діяльністю має забезпечити собі гідне міс­це на ринку, бо клієнт, який має можливість обирати, у першу чергу оцінює пе­реваги, що одержує, зупинивши свій вибір на продукції саме конкретному ГРК. Існує безліч критеріїв оцінки діяльності ГРК, але частіше істотними параметрами є рівень обслуговування та рівень цін.

Рис. 2 - Позиціонування підприємств - конкурентів

конкурент 1-4

конкурент 3

конкурент 2-3

конкурент 4-

Висновок

Таким чином, у даному маркетинговому обґрунтуванні було поставлено і ви­рішено низку завдань, які забезпечать їх ефективну роботу і прибутковість ГРК, що проектується.

За допомогою сегментування було визначено реальних клієнтів, на яких буде спрямовано діяльність підприємства, що проектується.

Також проведено аналіз оточення підприємства. Особливу увагу приділили вивченню конкурентів. Показано можливість створення конкурентоспроможно­го підприємства серед існуючих.

За рахунок позиціонування підприємств-конкурентів за рівнями діяльності та вартості послуг визначили бажану позицію та конкурентні переваги нового підприємства а саме: високий рівень якості та обслуговування за доступними цінами.

1.2 Техніко-економічне обґрунтування грк, що проектується (на прикладі грк «Світоч»)

ГРК «Світоч» прогнозуєть­ся побудувати у Вовчанському районі Харківської області. Вовчанщина – це зелений і привітливий край з площею 1888,6 км2 і населенням 49,9 тис. осіб. Вона була і залишається райо­ном, багатим ініціативними і діловими людьми. Саме тому у 2008 р. обсяг інвести­цій в основний капітал у Вовчанському районі збільшився у 2,4 % (за статичними даними).

На Вовчанщині діють 14 підприємств авіаційної, легкої, харчової, деревооб­робної, лісної промисловості та машинобудування. В умовах ринкової економіки більшість підприємств виробляє продукцію, яка користується попитом в Україні, країнах СНД і дальнього зарубіжжя.

Основною водною артерією регіону є річка Сіверський Донець, на берегах якої розташовано майданчики для забудівлі в районі Печенізького водосховища біля се­лища міського типу Старий Салтів.

У цьому краю розташоване селище Печеніги, що знаходиться в 50 кілометрах на схід від Харкова. Вперше слово Печеніги зустрічається в дарованих грамотах за 1599 і 1616 роки як назва озера, розташованого неподалік від сучасного селища. Цю місцевість було передано в користування бєлгородському служивому Маслову «на прогодування», тобто у вигляді оплати за державну службу. Населений пункт Печеніги вперше згадується в 1654 році. Назва «Печенізьке поле» регулярно зустрічається в письмових докумен­тах першої половини XVII століття.

У 1964 р. біля селища Печеніги було побудовано Печенізьке водосховище. Про­тяжність його від гирла річки Стариці, що впадає у Сіверський Донець, до селища Пече­ніги складає 70 км. Ширина штучного моря в окремих місцях 3 км, глибина досягає 20 м. Площа водної поверхні понад 86 км2, а ємність – більше 500 млн. м3. Водосхо­вище зайняло заплавну і частково піщану тераси. У величезної чаші води утворила­ся своєрідна берегова лінія. Західний берег крутий, порослий листяним лісом, схід­ний – низький, з переважанням соснових лісів. Узимку водосховище промерзає на глибину до 40 см. Печенізьке водосховище – частка системи водопостачання Харкова.

На берегах водоймища створено чудову зону відпочинку – дитячі табори, пан­сіонати, спортивні бази, бази відпочинку; природні пляжі добре обладнані. Щороку наприкінці липня тут проходить фестиваль етнічного мистецтва.

Унікальною природоохоронною зоною і місцем відпочинку є регіональний ландшафтний парк «Печенізьке поле». Його розташовано на крайньому півдні Ліво­бережного лісостепу, на його кордоні зі степовою зоною, між селами Мартове та Ар­темівка. Загальна площа парку складає приблизно 4500 гектарів, на ній росте близько 500 видів рослин, деякі з них занесено в «Червону книгу України». Тут водяться рідкісні та зникаючі тварини – орлани-білохвості та сірі журавлі, борсуки і горностаї.

На території Печенізького району діє розплідник диких і екзотичних птахів. Тут займаються не лише при­родоохоронною діяльністю, але й наданням туристичних послуг та санаторно-курор­тним оздоровленням. Дислокацію ГРК, що розташовані поблизу, наведені в табл. 1.13.

Таблиця 1.13 - Дислокація ГРК при готелях, що поблизу ГРК "Світоч"

Назва і тип ГРК

Адреса

Кількість місць

готель/ЗРГ

Режим роботи

Кафе

"Дубрава" при готелі «Лівобережжя***»

Праворуч на від­стані 10 км від смт Старий Салтів

40/46

цілодобово

Ресторан

"Чайка" при готелі «Мрія****»

Ліворуч на відстані 7 км від смт Старий Салтів

60/56

цілодобово

ГРК «Світоч» проектується при санаторно-курортній зоні відпочинку, де, крім зосе­редженого контингенту споживачів, прогнозується споживання їжі туристами і від­почивальниками, що приїздять на відпочинок самостійно. Зауважимо, що сучасні відпочивальники прагнуть відпочивати з комфортом.

Доцільність проектування ГРК «Світоч» проектується при санаторно-курортній зоні відпочинку, в якому поєднується ресторан із заказаним меню, їдальня з комплексними обідами та вітамінний бар, зумовлено наступними чинниками:

  • відпочивальники за повносервісними путівками прагнуть харчуватися повноцінно за умов високого рівня сервісу, що може задовольнити їх;

  • відпочивальники за путівками, що харчуються в їдальні за комплексним меню, у період між прийомами їжі, після купання у річці, катання на лижах і ковза­нах можуть відвідати вітамінний бар;

  • враховуючи присутність на базі дітей різного віку, прогнозується, що вони після прогулянок будуть споживати вітамінні напої;

  • вдале місце розташування, комфорт, безпека й європейський рівень обслу­говування привертатимуть сюди туристів і відпочивальників середнього достатку.

Основне завдання ГРК «Світоч» – це персональний комфорт кожного з гос­тей, що передбачає створення затишку і вдосконалення сервісу. Окрім того, він зберігає неповторний дух української гостинності, що перетворить цей заклад у місце, куди захочеться повернутися знову й знову.