Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОДИЧКА ДЛЯ СГР-11 .doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
23.11.2019
Размер:
1.39 Mб
Скачать
      1. Характеристика конкурентного середовища (на прикладі м. Полтави)

За стандартом, встановленому Всесвітньою туристичною організацією, на тисячу чоловік населення в місті має бути 10 готельних місць. В Європі цей показник становить 14-18 одиниць, у Києві - 6, а в Полтаві -1,5.

Аналіз готельного ринку міста Полтава (таблиці 1.2.-1.4.) показав, що на сьогоднішній день в місті є близько 15 готелів, серед яких є готелі, що мають категорію та мотелі без категорії. У Полтаві, категорію 4 * має 2 об'єкти - «Галерея», «Палаццо», і 2 * - готель «Турист».

Слід зазначити, що на сьогоднішній момент, готельний ринок в місті розвивається не такими швидкими темпами. Серед готелів, представлених в Полтаві, є «брежнєвські» (типової архітектури, розраховані на велику кількість постояльців), і зведені в останні кілька років (з мінімальною кількістю номерів).

Найбільша кількість готелів зосереджена в центральній частині міста: «Палаццо», «Галерея», «Київ», «Україну», але інші райони аналогічно представлені готельними комплексами: на Подолі розміщується готель «Турист», в мікрорайоні «Левада» - ресторанно-готельний комплекс «Рів'єра», мікрорайоні «Алмазний» - готелю «Мотель» і «Гармонія».

Готельний ринок Полтави, на даний момент, розвивається за рахунок будівництва готелів, розрахованих на незначну кількість номерів. В основному це здійснюється шляхом викупу житлового фонду та обладнанням під готельний сегмент: «Сервіс-люкс», «Сінай».

На сьогоднішній день, місцеві готелі працюють переважно на ділових людей, які приїжджають до Полтави на недовгий термін. «Відрядження» становлять близько 70 відсотків усіх постояльців готелів, решта - іноземці. Відповідно, найбільшою популярністю користуються номери економ і бізнес-класу, однак «люкс» теж знаходять свого споживача.

Рівень сервісу в місцевих готелях поступово зростає, як і збільшується кількість послуг, що надаються клієнтам.

Мінімальна вартість проживання в готелі складає 60 гривень (душ і туалет загальні - або в блоці, рівень комфорту мінімальний). У готелях класом вище вартість одномісного номера - 90-150 гривень (душ в номері, деякі номери обладнані холодильниками і телефонами).

Середня вартість одномісного номера зі всіма зручностями складає 250-400 грн. Максимальна вартість одномісного номера зі всіма зручностями - 1480 грн. (Двокімнатний люкс - готель «Галерея 4 *»).

Таблиця 1.5 - Дислокація ГРК розташованих поблизу ГРК, який проектується

п/п

Назва готелю

Клас готелю

К-ть

номерів

Номер

Ціна номеру,грн..

Приватні готелі «Сервис-Люкс»

приватні

квартири

класу люкс

4

Полулюкс

220 грн.

Люкс

380 грн.

Міні-готель «Сінай»

1-й поверх 5-ти

поверхового будинку

5

Полулюкс

240 грн.

Двумістний

180 грн.

Одномістний

120 грн.

Готель

«Галерея ****»

4*

25

Однокімнатний

двумістний

630 грн.

Полулюкс

980 грн.

Люкс

двукімнатній

1480 грн.

Агрооселя "У Веры",

Русанивська , ЧП

-

6

Стандарт

від 100 грн.

І т.д.

В останні роки в Полтаві відкрилася значна кількість представництв іноземних компаній і партнери із зарубіжжя часто відвідують місто. Враховуючи те, що номерів люкс, які відповідають усім вимогам, у Полтавських готелях не так вже й багато, то вони практично завжди заповнені. І хоча всі місцеві готелі заповнені не більше ніж на шістдесят відсотків, «пересічні» українці рідко відвідують їх з-за незручностей і недостатньої інфраструктури. Готельні апартаменти залишаються розкішшю, а не місцем для ночівлі.

У 2009 році Полтава стала туристичним центром завдяки святкуванню Полтавської битви. Полтавська міська рада має намір залучити близько 100 мільйонів гривень інвестицій для проведення святкування 300 - річчя Полтавської битви. До 300 - річчя Полтавської битви планується проведення міжнародної наукової конференції за участю представників Швеції, Німеччини, Росії, Білорусі, видання історичної монографії та будівництво нових готелів рівня "чотири зірки" для забезпечення декількох тисяч туристів якісними готельними номерами. Також місцеві влади будуть сприяти будівництву нових готельних і ресторанних комплексів в місті.